зображення viber 2023 11 27 11 32 10 535

Нині в профспілці працівників культури гаряча пора в зв’язку з початком звітно-виборної кампанії. Перший етап це первинки, де профспілковці підсумовують свою роботу за звітний період.

 

Особливого значення обласна організація профспілки працівників культури надає первинкам, які утворилися в ході децентралізації в місцевих громадах. У ході зустрічей вивчають, які якісні зміни відбулися у середині організації, чи зросли вони чисельної за минулий період.

На прикладі двох територіальних громад, де вже відбулися звітно-виборні збори, зробимо практичний аналіз.

Нашу розповідь розпочнемо з Бабинської територіальної громади Рівненського району. Первинна профспілкова організація, на початку свого утворення, налічувала 7 чоловік. Первинка була хоч і невеликою, але дієвою. Її голова тримала постійний зв'язок з обласною профорганізацією, вирішуючи наболілі питання. За звітний період вона зросла до 13 чоловік. Але що цікаво, після завершення зборів, звіту голови первинки Руслани ГРИЦАЮК і голови обласної організації профспілки Петра ДАВИДЮКА ще двоє працівників культури подали заяви до профспілки.

зображення viber 2023 11 27 11 32 13 641

На щастя резерв хоча і невеликий, але ще є. В перспективі може реально поповнити членство місцевої профспілки. Така динаміка свідчить про зміцнення потужності профспілкової організації, адже до її активу можна вже обрати цілий профком.

Окремо хочеться відмітити звітно-виборні збори у профспілці працівників культури Привільненської територіальної громади. На цей захід прибули голова громади Юрій МОМОТЮК, а також керівництво відділу освіти, культури, молоді та спорту. В роботі зборів взяв участь голова Рівненської обласної організації профспілки працівників культури Петро ДАВИДЮК.

Щонайперше, то вражаюче приємно кинулось у вічі сама зала приміщення Будинку культури. Затишно, чисто, тепло, охайно і світло, що вже створило приємний комфорт для проведення зборів.

Профорганізатор Тетяна ПЕНЦ, у своєму звіті, нагадала всім присутнім про ті заходи, які здійснювала вона особисто і профспілкова організація у звітному періоді. Зауважила, що первинка була створена всього з 6 чоловік, а сьогодні у її складі вже є 16 членів профспілки, що дозволило обрати профспілковий комітет і ревізійну комісію.

Голова обласної організації профспілки Петро ДАВИДЮК доповів присутнім про ті заходи, які здійснювали обласний і центральний комітет профспілки щодо соціально-економічного захисту працівників галузі. Зокрема йшлося про здійснення конкретних заходів в умовах воєнного стану, організації допомоги сім’ям тих членів профспілки, близькі родичі яких служать у ЗСУ, ТО, а також пораненим або полеглим у боях.

Учасники зборів почули і про ті заходи, які здійснювала обласна організація профспілки в період децентралізації щодо захисту працівників галузі культури, а також збереження мережі установ і закладів культурної галузі.

Юрій МОМОТЮК, голова Привільненської територіальної громади у своєму виступі звернув увагу на важливість тої роботи, яку здійснюють працівники культури громади в сучасних умовах, особливо в період воєнного стану. Зокрема, він особливо наголосив на ролі і місці профспілки, яка виступає цементуючим ядром єдності працівників галузі, їх організаційним штабом.

зображення viber 2023 11 27 11 32 12 823

Юрій Вікторович звернувся до бібліотекарів, клубників аби всі гуртувалися навколо профспілки і стали її повноцінними членами. Адже профспілка це не просто громадська організація, а це надійна система захисту, це адвокат культури у всіх її проявах, трудового процесу між працівником і роботодавцем, наголосив він.

Після завершення зборів четверо працівників культури громади звернулися із заявами про вступ до місцевої профспілкової організації. Отже, всі працівники культури громади охоплені профспілковим членством.

І в Бабині, і в Привільному працівники культури ніби показали приклад для тих, хто ще вагається, хто ще свідомо не дозрів до того бачення і розуміння, що система колективного захисту сьогодні існує тільки в профспілці.

Джерело: https://www.facebook.com/fpu.rivne/posts/pfbid0E4kKKpShnu2T2zMiy6tcrMcE1sKWdrNYkv9HNy2RnSSfGFxy2V2G4zVVc2T6rzD8l

Профінформ ФПО