zp
Після буму вакансій у жовтні кількість пропозицій роботи у листопаді зменшилася. Розмір середньої заробітної плати зріс до 18 500 грн.
Про це свідчать дані дослідження Work.ua.

У листопаді, як і впродовж усього 2023 року, зміни на ринку праці були повʼязані зі звичайними сезонними коливаннями. Тож після активного періоду найму у вересні та жовтні, коли підприємці готувалися до «високого бізнес-сезону», кількість вакансій органічно зменшилася.
Попри це, уже четвертий місяць поспіль роботодавці розміщують понад 100 000 вакансій. Але у відновленні ринку праці все ще є диспропорції за регіонами. Хоча восени чимало компаній релокувалися в прифронтові регіони, кількість вакансій тут усе ще значно менша за довоєнні показники.
Важливим чинником на ринку праці стає військовий рекрутинг. Зокрема, у листопаді найбільший приріст вакансій спостерігається в категорії «Охорона, безпека», де були розміщені військові вакансії. Також серед посад із найбільшою зарплатою — фахівці, які потрібні війську.
Аналітика листопаду виявила дві позитивні тенденції. По-перше, вкотре розмір середньої заробітної плати зріс, і тепер складає 18 500 грн. По-друге, уперше за 2023 рік на ринку праці зросла конкуренція серед шукачів. І хоча говорити про подолання дефіциту кадрів ще дуже рано, це дає підґрунтя для стриманого оптимізму на майбутнє.