освітяни

14 грудня 2023 року відбувся ІХ Пленум Івано-Франківського обласного комітету  Профспілки працівників освіти і науки України.

Головним питанням порядку денного було «Про дотримання в закладах освіти області положень колективних договорів і угод в умовах воєнного стану», про що доповіла заступниця голови Профспілки Уляна Гураль.

Поряд із стовідсотковим охопленням колективними договорами трудових відносин працівників галузі області та укладенням Територіальних угод у більшості громад воєнний стан вніс свої корективи у сфері колективно-договірного регулювання. Через нестачу обсягів освітньої субвенції чи нерівномірний її розподіл засновниками . мають місце невиконання зобов’язань щодо строків виплати заробітної плати або виплати в неповному розмірі, врізання доплат і надбавок. Невирішеним у багатьох громадах залишається питання проходження періодичних медичних оглядів працівниками закладів, кошти на які мали б виділятись засновниками. поряд з цим відзначено , що більшість голів територіальних і первинних профспілкових організацій є принциповими у відстоюванні прав та гарантій членів Профспілки освітян.

З даного питання порядку денного схвалено: використовувати разом з органами державного контролю громадський контроль за укладенням та виконанням  колективних договорів і угод, налагодження соціального діалогу на всіх рівнях, звернутись до Міністерства охорони здоров’я щодо врегулювання питання безкоштовних медичних оглядів.

З другого питання порядку денного «Про роботу організаційних ланок  обласної організації профспілки щодо матеріальної підтримки членів профспілки, військовослужбовців та Збройних Сил України» доповіла очільниця обласної Профспілки Зоряна Король, яка узагальнила виділені профспілковими організаціями  суми допомог та переданих товарів ЗСУ , подякувала всім освітянським колективам за їхню постійну та щоденну волонтерську роботу за членами сімей постраждалих. За поданнями членських організацій прийнято рішення відзначити подяками та грошовими преміями окремих членів профспілки за їхню волонтерську роботу.

Про кошторис обласної профспілки на 2024 рік, основні показники та соціальні гарантії, визначено Законом України «Про державний бюджет на 2024 рік» виступила головний бухгалтер Іванна Зельманович. Вона поінформувала, що у 2024 році планується підвищення розміру мінімальної заробітної плати та розміру посадового окладу  працівника 1-го тарифного розряду та основне для освітян – підняття заробітної плати на 18 % внаслідок збільшення освітньої субвенції на 2024 рік.

освітяни 2

Джерело: http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=2980