88 main
Згідно з опитуванням соціологічної служби Центру Разумкова, проведеним у грудні 2023 року, війна впливає на повсякденне життя 95% українців. При цьому 61% українців назвав цей вплив "визначальним".

Зазначається, що такі оцінки є характерними для всіх регіонів України, але найбільше – сходу, де війна має кардинальний вплив на повсякденне життя (68% населення).
"Війна також визначає життя людей незалежно від їхнього віку. Тільки серед молоді (18–29 років) фіксується менше, ніж в інших вікових групах, частка тих, на чиє життя війна дуже впливає. Але і серед молоді цей показник становить більшість респондентів (54%)", - йдеться у повідомленні.
Також із впливом війни пов'язані й відчуття, що у 2023 році життя українців погіршилося: 35% відзначають, що життя стало трохи гіршим, а ще 40% зазнають суттєвого погіршення.

Віра в перемогу України продовжує об'єднувати абсолютну більшість українців (88%). Причому 63% респондентів вірять у перемогу однозначно. Сумнівається у перемозі лише 5% опитаних.
Щоправда, порівняно з груднем 2022 року дещо змінилося співвідношення між тими, хто у перемогу вірить безумовно (було 78%, стало – 63%), і тими, хто скоріше вірить у перемогу (було 15% у грудні 2022 року стало – 25%).
Також наголошується, що у перемозі України переконана абсолютна більшість жителів усіх регіонів, проте на півдні дещо більше скептиків (10%) порівняно з іншими.
"Більше половини українців (58%) вірять, що Україна переможе у цій війні у короткостроковій перспективі: 6% - у найближчі кілька місяців, 21% - до літа 2024 року, ще 31% - через 1-2 роки.Смотри такжеДинамика общественного мнения: украинцы стали активнее критиковать решения власти До перемоги у середньостроковій перспективі (3-5 років) схиляються 15% респондентів. При цьому шанувальники найбільш песимістичного сценарію, які не вірять, що перемога настане за їхнього життя, - в абсолютній меншості (2,5%)", - йдеться у повідомленні.
У регіональному розрізі частка тих, хто вважає, що перемога настане через 1–2 роки, коливається від 27% на півдні – до 36% на заході країни. Віруючих у перемогу до літа 2024 найменше на сході (16%) і найбільше на півдні (25%). А от кількість шанувальників найоптимістичнішого сценарію перемоги у найближчі кілька місяців майже однакова у всіх регіонах (5-7%).