dfdf7b7b235868 090124 09

Обставини воєнного стану, наслідки агресії рашистських заброд  Полтавську облпрофраду, як і будь-який профспілковий орган в Україні від профкому первинки до ФПУ, змушують займатися й справами поза усталеною сферою статутної відповідальності профспілок.

Світлина: голова Полтавської облпрофради Ірина БОГУШ та Молодіжна рада вітають з Днем Незалежності воїнів у військовому госпіталі Полтави

З перших днів повномасштабного вторгнення терористів одним з теренів, який став «притаманним» профспілкам, є допомога Збройним Силам України та опіка над спілчанами, котрі постраждали від війни. І профспілки Полтавщини (а нас сьогодні ще майже 140 тисяч) потужно долучилися до всенародного спротиву оркам-чужинцям.

Працівники облпрофради, обласних організацій профспілок неодноразово перераховували денний заробіток на рахунки Збройних Сил України. Здійснено декілька передач зібраних профспілковими працівниками речей – одягу, білизни, взуття, санітарно-гігієнічних засобів, коштів відокремленому підрозділу «Громадського об'єднання переселенців «Спільна справа», за що щиру вдячність нам висловила керівник благодійного центру Вікторія Башмакова. Співпраця профспілок з благодійним підрозділом продовжується. Облпрофрада допомогла й Центру реабілітації жінок, що постраждали від домашнього насильства – передали предмети жіночої гігієни, дитячі набори одягу.

dfdf7b7b235868 090124 01

Світлина: Керівники членських організацій облпрофради передають благодійну допомогу «Громадському об'єднанню переселенців «Спільна справа».

До речі, санаторію-профілакторію «Антей», який прийняв перших переселенців з окупованих територій, а ним опікується обком профспілки працівників житлокомунгоспу, місцевпрому, побутового обслуговування населення та кермує ефективний менеджер Анатолій Бодрий, гуртом і солідно підсобили грошима членські організації облпрофради. Солідарна допомога надійшла й від спілчан-сусідів з Черкащини: для 120 переселенців підвезли 100 кг макаронів, півтонни яблук, 200 літрів яблучного соку, 50 літрів олії, 60 банок консервації, 10 тис. гривень. В санаторії-профілакторії на повному його забезпеченні перебувало більше 120 людей з Харківщини, Сумщини, Донеччини і Луганщини, оселі яких знищені рашистськими нелюдями. Перезимували в теплі, з харчами – зокрема, 41 жінка, 17 дітей від двох до шістнадцяти років, 6 людей у віці за 70, важкохворий інвалід.

Показовий штришок. Коли до Полтави у супроводі голови ФПУ Григорія Осового прибув вантаж гуманітарної допомоги від американського фонду Corus International – 150 продуктових наборів кожен вагою до 13 кг, побутові товари першої необхідності тощо – виникла потреба розподілу. Логічно було би вдатися до пропорцій членства чи ранжиру фінансової спроможності, але колеги вирішили по-людськи – віддамо усе тим, хто його найбільше потребує, хто дійсно постраждав. За цю пропозицію висловились усі одноголосно.

dfdf7b7b235868 090124 02

Світлина: Голова ФПУ Григорій ОСОВИЙ відвідав санаторій профілакторій «Антей» та передав благодійну допомогу.

Активним учасником акцій та заходів профспілок області, спрямованих на допомогу Збройним Силам України та спілчанам, постраждалим від російської агресії, є Молодіжна рада облпрофради, яку очолює амбітний і непосидющий Олександр Дроботя. Ось і нещодавно наша спілчанська молодь ініціювала акцію «Подякуй захиснику»: з привітаннями до Дня незалежності нагодилися до воїнів, котрі лікуються в місцевому госпіталі. Хлопців почастували двома величезними короваями та смаколиками, а листівки зі щирими побажаннями якомога швидшого одужання та такої очікуваної Перемоги зігріли душі захисників.

Акцію «Подякуй захиснику» профінансували практично всі членські організації облпрофради, солідні внески зробили обласні організації профспілки підприємств харчової та переробної промисловості (голова Віра Сопіна), Всеукраїнської профспілки спортсменів, працівників сфери фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання (Микола Лоза),  профспілки працівників житлокомунгоспу (Петро Латиш), працівників АПК (Галина Харченко), працівників хімічної і нафтохімічної промисловості (Ольга Курінько), і в її рамках, крім відвідин госпіталя, вдалося допомогти з ремонтом техніки підрозділу місцевої військової частини.

Перелічене – акції і заходи, організовані чи проведені міжспілковим органом – облпрофрадою. Левова ж частка участі профспілок області у допомозі Силам Оборони та постраждалим від війни належить організаціям галузевих профспілок. Тому логічно і правильно було би розповісти про внесок кожної. І мова – не про розмір власне донату. Головно тішить загальний настрій і солідарна налаштованість колег поділитися задля Перемоги усім, чим може. І, знаєте, інколи фінансова спроможність профоргану відступає на другий план, а чільну роль відіграють організація, комунікація, консолідація зусиль наших активістів.

Джерелом існування наших профспілкових структур є винятково членські внески, відтак і потуга окремих галузевих організацій міжспілкового об'єднання непорівнянна. Якщо освітянські профспілкові лави, сфера охорони здоров'я та певною мірою – агропромислового та машинобудівного комплексів і сьогодні ще зберігають пристойну чисельність, то пертурбації останніх часів суттєво скоротили профспілкове членство у більшості галузей.

На жаль, формат публікації обмежує наше бажання висвітлити участь кожної ланки профспілок Полтавщини у загальній справі наближення Перемоги. Доводиться вдаватися до вибірковості, за що перепрошуємо у колег, ні на йоту не применшуючи внесок тих, кого не буде згадано.

Так, в найчисельнішій обласній організації – профспілці працівників освіти і науки України – мобілізовано на військову службу майже 200 педагогів з 35 громад області. Природно, потреби воїнів-педагогів перебувають у центрі уваги профспілки, а всього з початку війни первинними, територіальними організаціями, обкомом профспілки на потреби ЗСУ та сил тероборони спрямовано 2 млн. 421 тис. грн. Цільову допомогу на суму 373 тис. грн. отримали 47 спілчан, сім'ї яких постраждали від агресії. З понад 20 млн. грн. допомоги спілчанам, виділених обкомом профспілки, значна частина була направлена на придбання амуніції, ліків, тепловізорів для фронту.

От, скажімо, лише один момент: первинні профорганізації Терешківського ліцею та закладу дошкільної освіти «Ялинка» організували швейний цех, який працює на потреби фронту, створена бригада, відповідальна за постійне забезпечення харчуванням блокпостів та загону тероборони.

Нещодавно обком профспілки освітян допоміг екіпірувати та оснастити новосформований на Полтавщині стрілецький батальйон – очільник обкому Григорій Шумейко вручив заступнику командира військової частини Вадиму Гергелю сертифікат на 1 млн. грн. та вісім тепловізорів, запчастини для автотехніки, ремонтний інвентар (див. світлину нижче).

dfdf7b7b235868 090124 08

Плідно працює на Перемогу первинна організація профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат». Як інформує її голова Сергій Афонін, не дивлячись на певні фінансові негаразди на підприємстві, вживаються усі необхідні заходи для збереження колективу, максимальної допомоги ЗСУ і постраждалим від війни людям.

Профком надав необхідну допомогу першій хвилі вимушених переселенців – були оперативно закуплені постільна білизна, ковдри тощо на суму 100 тис. грн.; для їхньої дітлашні, наляканої страхіттями війни, організували відвідини дендропарку «Ковалівка» під Полтавою. Зазначимо, що на ГЗК в цей важкий час дбають про психоемоційний стан працівників – профспілка освоїла ще й «терапевтичну» функцію, зокрема, профінансувавши спортивну і культурно-масову роботу на 5 млн. грн.

Сім'ям загиблих захисників, а їх на комбінаті вже двадцять шість, надано допомоги на 130 тис. грн., всього ж з початку агресії рф профком здійснив 2365 виплат спілчанам на майже 6 млн. грн.

Активно долучилася до захисту України та допомоги ЗСУ профспілка «Машметал» ˗ з початку війни донати профкомів ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», АТ «Кременчуцький сталеливарний завод», ПрАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин», ДП «Український науково-дослідний інститут вагонобудування» склали майже 600 тис. грн. Необхідну допомогу отримують сім'ї полеглих воїнів.

dfdf7b7b235868 090124 03

Світлина: волонтери Кременчуцького Вищого професійного училища №7.

А одним з центрів волонтерського руху області стала профорганізація учнів та педколективу Кременчуцького Вищого професійного училища №7, яка входить до обласної організації «Машметалу». Про внесок цього колективу у наближення Перемоги над агресором детально розповів директор Микола Несен в нещодавньому інтерв'ю «Урядовому кур'єру». Ми ж виокремимо лише один аспект з багатогранної діяльності волонтерського центру: вже цього року за діяльної участі профкому в училищі був створений благодійний фонд «Добрі справи ВПУ №7», який у тісній співпраці з міжнародними фондами здійснив 40 відправлень гуманітарної допомоги продуктами та засобами гігієни для 2 тисяч родин. А це майже 18 тонн вантажу на прифронтові території Харківщини, Херсонщини, Луганщини, Сумщини, Запоріжжя!

Постійний зв'язок з понад 90 працівниками підприємств галузі, котрі у лавах ЗСУ захищають Україну, тримає обласна організація профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості (голова Ольга  Курінько). Загалом Нацгвардії, загонам тероборони, ЗСУ, біженцям надана допомога на декілька мільйонів гривень. Це й паливно-мастильні матеріали,  продукти харчування, побутові речі, інвектори для підзарядки ґаджетів та інше.

Ми знаємо, як постраждав нафтопереробний завод від чотирьох ракетних ударів вже в перші дні війни. І профспілкою робиться все належне для збереження робочих місць і колективу, відновлення такого потрібного країні виробництва. Частково відновлена й робота Центру культури, спорту і дозвілля «Нафтохімік».

Спілчани Кременчуцького заводу технічного вуглецю організували тимчасові притулки для переселенців із забезпеченням їх постільною білизною, посудом, готували блок-пости для оборони міста від можливого нападу рашистів, з чого прийдеться виготовляли «їжаки» для захисту доріг.

Члени профспілки працівників охорони здоров'я (голова Олександр Кувічка), окрім зрозумілої особливої уваги до забезпечення ефективної і безперебійної роботи медичних закладів під час війни, активно включилися до волонтерства, допомоги ЗСУ і формуванням тероборони, тимчасово переміщеним з районів бойових дій. Працевлаштовані майже 300 прибулих на Полтавщину медичних працівників, лише за останні два місяці профспілка допомогла військовим та потребуючим опіки на суму понад півмільйона гривень. Примітно, що чимало первинних профспілкових осередків, звісно, за згоди обласного комітету, з початку російської агресії усю суму зібраних внесків перераховують на потреби ЗСУ.

Нечисленна й не вельми багата обласна організація профспілки працівників зв'язку дирекції УДПЗ «Укрпошта», яку очолює Мальвіна Хрипко. Але профспілкою було виділено понад 40 тис. грн. – і для неї це неабияка сума – для підтримки сімей загиблих воїнів, поранених бійців, працівників поштового зв'язку, тимчасово переміщених з районів бойових дій на Полтавщину.

Волонтерство, збір коштів для ЗСУ і територіальної оборони, опіка над внутрішньо-переміщеними особами – у центрі уваги і клопотів обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу, її голови Галини Харченко, очільників комітетів профспілки різного рангу.

Так, у Полтавському аграрному університеті (ПДАУ) профспілкова первинка, яку віднедавна очолює Юлія Радочіна, особливо перейнялася долями біженців – з перших тижнів російської агресії з різних областей тут прийняли близько десяти тисяч постраждалих. Наразі в гуртожитку університету мешкає 250 внутрішньо-переміщених осіб – їх годують, забезпечують засобами гігієни, одягом, постільною білизною, усім необхідним. Для дітлашні профспілкова організація влаштовує лялькові вистави.

Профспілка аграріїв області підтримує тісні зв'язки  з міжнародними колегами, атож, велика гуманітарна допомога надійшла зі Швейцарії: 50 комплектів постільної білизни, матраців, ковдр, 5 дизель-генераторів, зарядна станція для роботи при вимкненні електричної енергії.

dfdf7b7b235868 090124 0666

Світлина: Актив обласної організації профспілки працівників АПК сформував 900 наборів продуктів та сангігієни на кошти, надіслані Міжнародною спілкою асоціацій працівників харчової промисловості, сільського господарства, готелів, ресторанів, громадського харчування, тютюну та суміжних працівників (IUF) зі штаб-квартирою у Швейцарії.

Спілчани АПК постійні учасники акцій «Здай кров – збережи життя воїну», допомоги полтавським шпиталям. А профспілкові осередки Миргородщини,  Великої Багачки через волонтерський центр «Разом ми сила» зібрали і відправили гуманітарний вантаж до Новорайської громади Херсонської області, яка постраждала від підриву греблі Каховської ГЕС рашистами.

Обласна організація профспілки працівників житлокомунгоспу, місцевпрому, побутового обслуговування населення, окрім збору донатів для ЗСУ та тероборони, благодійної допомоги постраждалим від війни, на що було консолідовано понад 9 млн. грн., особливу увагу приділяє контролю за дотриманням трудових прав працівників в умовах воєнного стану – інформує голова Петро Латиш. Питання роботи профспілкових осередків галузі за параметрами нового Закону України «Про колективні угоди та договори» стало предметом обговорення активом профспілки на пленарному засіданні обласного комітету, низці семінарських занять.

Вже коли був підготовлений цей матеріал облпрофрада здійснила чергову  солідну акцію на підтримку сформованого на Полтавщині військового підрозділу. На одну з найгарячіших сьогодні точок протистояння з ворогом був оперативно доставлений поштою придбаний профспілками області розвідувальний дрон вартістю понад 100 тисяч грн.

dfdf7b7b235868 090124 05556

Світлина: заступник командира військової частини отримав від профспілок замовлений розвідувальний дрон.

Без перебільшення, кожна членська організація нашої облпрофради докладає максимум зусиль у всенародну боротьбу за своє майбутнє – у розгром ненависного окупанта.

Великий чи малий внесок кожного з нас, кожного члена профспілки нашої області у відсіч агресору щодень наближає Перемогу. Немає сумніву, що цю роботу ми будемо продовжувати цілеспрямовано і постійно. До Перемоги.

Ірина БОГУШ,

голова Полтавської обласної ради профспілок