P40229 110553

Як виконується Угода про співпрацю між  Федерацією профспілок Кіровоградської області та відділення НСПП в області? Це питання обговорювалося під час робочої зустрічі, яка відбулася у ФПО. У заході взяли участь голова ФПО Максим Баланенко, заступник голови Оксана Терлецька, керівник відділення НСПП в Кіровоградській області Оксана Крайносвіт, в.о. керівника відділення НСПП в Херсонській області Світлана Кравцова та спеціаліст відділення НСПП в Кіровоградській області Олена Плахотнюк.

Максим Баланенко:

«Співпраця  з відділенням триває не один десяток років і довела її значну роль в реалізації  спільних заходів, спрямованих на врегулювання соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів. Сьогодні це надважливе завдання.

Ескалація збройної агресії росії поставила перед нами  колосальні випробування і зобов’язує до пошуку складних їх вирішень. Відбувається руйнація робочих місць, зупинка низки підприємств, знижується  розмір зарплати, виникають борги з її виплати. При цьому введено обмеження колективних дій та інформаційних акцій.

Все це спонукає  до ретельного спільного вивчення і обговорення стану соціально-трудових відносин на підприємствах області.  Треба сказати, що не дивлячись  на те, що стан соціально-трудових  відносин в області нібито   задовільний, чому в значній мірі  сприяє своєчасне  реагування  на конфліктні ситуації і відділення і профспілок, є окремі галузі, які потребують  нашої постійної уваги, а в разі потреби негайного реагування. Це галузь охорони здоровя,  де постійно виникають  загрози боргів із зарплати. Так, упродовж минулого року за активної участі  обкому профспілки  медиків неодноразово вживали всі можливі заходів щодо погашення боргів (звернення до органів влади, територіальних громад, переговори зі сторонами соціального діалогу на локальному рівні).  Бувало вже за крок до колективного трудового спору. Наші спільні дії  таки дали свої позитивні результат – на початок року борги в галузі  погашено. Але твердої впевненості, що вони знову не виникнуть, поки що немає. Сприяє виникненню конфліктної ситуації в охороні здоров’я невирішення проблеми оплати лікарняних працівникам за роботу за сумісництвом, оскільки отримують їх лише за основним місцем роботи.

         Вибухонебезпечна галузь – житлово-комунальне господарство: водопостачання та водовідведення води. Із цими проблемами область звернулася до Президента України, який у цьому році побував на Кіровоградщині. І тут у нас двояка роль – з одного боку тарифи на воду і водовідведення і так дуже високі (при цьому діє мораторій на їх підвищення), а з другого боку ця ситуація тягне за собою іншу проблему – занижені тарифи є причиною боргів із зарплати. Упродовж минулого року тільки завдяки спільним діям усіх сторін соціального діалогу удалося уникнути трудового спору у цьому колективі. Але гарантії, що борги із зарплати знову не з’являться, немає, оскільки проблема не вирішена, а просто приглушена.  

Нестабільність у трудових колективах викликає суттєвий спад виробництва на окремих підприємствах області, зокрема  «Гідросила» та «Ельворті». Поки що, незважаючи на вказані проблеми, керівництву і профкомам триматися, прямо скажемо, на плаву. Але при цьому широко використовуються неповний робочий день, тиждень, місяць, що, звичайно, викликає негативну реакцію працівників.

         Не можна не контролювати  стан трудових відносин на підприємствах профобслуговування обласної організації профспілки працівників енергетики  та електротехнічної промисловості. Це, перш за все,  ТДВ «Об’єднання «Дніпроенергобудпром» та ПП «БМЗ Бетон». Не дивлячись на унікальність цих підприємств, останній взагалі – єдиний в Україні виробник конструкцій для будівництва будинків різного призначення, укриттів, з виробничою програмою тут не складається. ФПО за допомогою підприємства зверталася і до КМУ, і до органів місцевої влади, але конкретних позитивних зрушень не відбувається.

         І все ж головним досягненням нашої співпраці є те, що ми змогли спільними діями врегулювати трудові конфлікти, надати практичну допомогу трудовим колективам у вирішенні виробничих проблем. Думаю, в поточному році нам треба більше спільної уваги приділити питанню підвищення рівня правової культури з тим, щоб уникнути застосування працівниками стихійних форм колективних трудових спорів. На часі, є проведення навчання керівників членських організацій ФПО з питань змін щодо удосконалення законодавства про колективні трудові спори».

         Оксана Крайносвіт:

«Відділення НСПП в області упродовж 2023 року спрямовувало свою діяльність на виконання основних завдань та функцій, в межах визначених повноважень, зокрема здійснювало моніторинг стану соціально-трудових відносин на території області у взаємодії зі сторонами соціального діалогу.

На стан соціально – трудових відносин в колективах підприємств, з урахуванням роботи в умовах воєнного стану, негативно впливали: заборгованість із виплати зарплати та її несвоєчасна виплата;  скорочення робочих місць; складний фінансовий стан підприємств, установ, організацій, зумовлений збитковістю та відсутністю обігових коштів внаслідок зменшення обсягів виробництва через суттєве падіння попиту на продукцію підприємств, втрати зовнішніх ринків збуту, згортання державних та інших програм; застосування на підприємствах режиму неповного робочого дня/тижня та непродуктивна зайнятість працівників, в зв’язку з введенням воєнного стану в країні; низький рівень оплати праці тощо.

 Торік на контролі Відділення перебував 1 колективний трудовий спір (конфлікт) між найманими працівниками виробничого підрозділу «Знам’янський загін воєнізованої охорони» філії «Відомча воєнізована охорона» АТ «Українська залізниця» міста Знам’янки Кіровоградської області та адміністрацією виробничого підрозділу «Знам’янський загін воєнізованої охорони» філії «Відомча воєнізована охорона» акціонерного товариства «Українська залізниця» міста Знам’янки. Станом на 1 січня ц. р. залишилися невирішеними дві вимоги з питань виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень.

З метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) на обліку Відділення перебувало 15 конфліктних ситуацій, з них 10 взято на облік у 2023 році, на 27 підприємствах, установах, організаціях.

Стан соціально-трудових відносин на підприємствах області перебувають на постійному контролі Відділення. Задля невідкладного реагування на ускладнення стану соціально-трудових відносин та їх стабілізації спеціалісти Відділення у взаємодії зі сторонами соціального діалогу проводили  узгоджувальні зустрічі, надавали  роз’яснення і консультації тощо.

Завдяки спільно вжитим превентивним заходам акцій соціального протесту, страйків, оголошених з порушенням вимог законодавства Відділенням не зафіксовано.

Протягом минулого року провели два засідання комісії з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців, на яких розглядались матеріали 6 суб’єктів сторін профспілок, яким видані Свідоцтва про визнання такими, що пройшли оцінку відповідності критеріям репрезентативності.

          Відділення брало активну участь у роботі консультативно-дорадчих органів та органів соціального діалогу, до якої регулярно залучалися представники  організацій профспілок та роботодавців, сторони соціально-трудових відносин. Спеціалісти Відділення і надалі готові до співпраці з ФПО та її членськими організаціями, яка спрямована на реалізацію спільних заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів, сприяння їх своєчасному і справедливому вирішенню та поліпшенню стану трудових відносин на території області».

 

Федерація профспілок Кіровоградської області