3634
У зв'язку з необхідністю зміни тарифів КП "Водопостачання та водовідведення" Свалявської міської ради через засоби масової інформації запросило мешканців Свалявщини на громадські слухання, щоб спільно обговорити тарифи на послуги підприємства.
Це було повторне запрошення, оскільки на попередню зустріч з цього питання прийшло зовсім мало громадян.
Не проявили інтересу мешканці громади і до повторного запрошення, хоча підвищення тарифу мало б хвилювати більшість з них, і велика сесійна зала міської ради була майже порожньою.
У своєму виступі директор КП "Водопостачання та водовідведення" Свалявської міської ради Віктор Басістов, використовуючи конкретні цифри і факти, аргументовано довів необхідність підвищення тарифу. Адже останній раз тариф на водопостачання та водовідведення переглядався наприкінці 2018 року, а дані для його розрахунку було взято за 2017 рік.
Нині склалася така ситуація, що фінансово-економічний стан підприємства настільки погіршився ,що водоканал вже не взмозі перекривати діючими тарифами фактичні витрати.
3632
Нечисленні присутні задавали Віктору Басістову різні питання щодо причин підвищення тарифу, діяльності підприємства. Не бракувало і популізму. Він відразу ж давав відповідь на кожне запитання.
Один з присутніх, видавши порцію критики, відразу ж залишив сесійну залу, так і не дочекавшись відповіді керівника.
В обговоренні слово взяв голова Закарпатської облпрофради - голова обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства Іван Зелінський, якого керівництво та профспілкова організація підприємства запросили на громадські слухання.
За його словами, нинішній тариф на водопостачання і водовідведення у Сваляві - найнижчий у Закарпатті і доцільність його перегляду цілком обгрунтована економічно.
Іван Зелінський акцентував увагу на тому, що через низькі тарифи та борги підприємство не може виплачувати гідну заробітну плату працівникам, що призводить до втрати кваліфікованих кадрів. А з 1 квітня цього року мінімальна зарплата становитиме вже 8 000 грн.
Вимушений підвищений тариф буде частково перекриватися фінансовою підтримкою Свалявської міської ради та субсидіями для населення. Але інтереси трудового колективу, соціально - економічний захист його працівників має бути в пріоритеті. Така позиція профспілки.
3633
На фото: під час громадських слухань в м. Сваляві

Сергій Баранчиков,
пресцентр Закарпатської облпрофради