IMG 20240426 123242 01

26 квітня у Києві, у Будинку профспілок відбувся ІV Пленум ЦК Профспілки працівників культури України з актуальних питань діяльності Профспілки.

На порядок денний було винесено питання щодо скликання VIII з'їзду Профспілки, обговорення проєктів нової редакції Статуту та Стратегії діяльності Профспілки на 2024-2028 роки, про представництво Профспілки у Галузевій двосторонній соціально-економічній раді при Міністерстві культури та інформаційної політики України та інші.

IMG 20240426 122511

Перед початком роботи Пленуму був проведений семінар-тренінг щодо потенційної мінної небезпеки на території України. Мета тематичного семінару - підвищення рівня обізнаності профспілкового активу щодо небезпеки від вибухонебезпечних предметів та набуття практичних навичок правильної поведінки у разі їх виявлення.

Тренінг провели сертифіковані тренери Владислав Різник і Андрій Попов, підготовані у центрі навчання ДСНС за програмою підтримки міжнародних партнерів профспілок: глобальної профспілки IUF та Швейцарської гуманітарної компанії VanForLife. Лекція містила в собі інформацію щодо алгоритму дій цивільної людини у випадку виявлення нею вибухонебезпечних пристроїв чи предметів, як у побутових умовах, так і у навколишньому середовищі.

IMG 20240426 111906

Дякуючи за змістовний семінар, члени ЦК Профспілки виявили зацікавленість у проведенні даних заходів на території своїх областей, в першу чергу, прифронтових територій.

Приступаючи до обговорення питань порядку денного ІV Пленуму,   Голова Профспілки працівників культури України Галина Гайдук повідомила, що відповідно до Статуту, у Профспілці триває звітно-виборна компанія. Вже відбулися конференції у Запорізькій, Харківській, Київській, Дніпропетровській, Черкаській областях, на яких головами обласних комітетів Профспілки, відповідно, обрано Олену Бойко, Надію Юшину, Тетяну Яковенко, Анатолія Ялового та Василя Марштупу, з чим їх привітали учасники Пленуму.

IMG 20240426 122603

Галина Гайдук наголосила, що відповідно до Статуту Профспілки, з’їзд організації проходить 1 раз на 5 років, тому підходить термін проведення чергового - VIII з'їзду Профспілки. За результатами голосування Пленум ухвалив рішення про проведення з’їзду 4 липня 2024 року у Києві. Також був затверджений проєкт порядку денного з’їзду та Регламент його роботи.

Учасники Пленуму розглянули проєкт нової редакції Статуту Профспілки, який був презентований членом робочої комісії, головою Дніпропетровської обласної   організації Профспілки Анатолієм Яловим. За результатами  даний документ взято за основу та доручено ЦК Профспілки внести відповідні правки з урахуванням висловлених в ході обговорення пропозицій.

IMG 20240426 125338

Крім того, Пленум схвалив проєкти Стратегії діяльності Профспілки на 2024-2028 роки та Положень про Ревізійну і Мандатну комісії, які будуть винесені на розгляд з’їзду.

Ще одним рішенням Пленуму стало делегування до складу Галузевої двосторонньої соціально-економічної ради при Міністерстві культури та інформаційної політики України вісьмох представників Профспілки, як це передбачено Положенням про новостворену раду при МКІП.

IMG 20240426 122724

Голова Профспілки також поінформувала членів ЦК Профспілки про  свою участь у саміті з підтримки профспілок України, що відбувся 22-25 квітня ц.р. у м. Люблін (Польща), в якому взяли участь представники європейських профспілок – міжнародних партнерів ФПУ і Профспілки працівників культури України, зокрема, Генеральний секретар Міжнародної федерації акторів FIA Домінік Лукер  та Голова Секції працівників інформації і мистецтва UNI-MEI Йоханнес Штудингер. У ході саміту відбулись перемовини з колегами з Європи, які передали слова солідарності та визначились щодо перспектив подальшої співпраці з нашою Профспілкою.

IMG 20240426 130859

Серед напрямів співпраці йшлося про проведення спільних семінарів, обмін досвідом з питань розроблення європейських стандартів колективних договорів у галузі культури, побудову соціального діалогу з місцевими органами влади, формування профспілкового членства, надання психосоціальної допомоги членам профспілки, вивчення системи та моделей оплати праці у культурній галузі з метою підвищення престижу роботи, удосконалення контрактної форми трудових договорів тощо.

IMG 20240426 122630

Наприкінці роботи Пленуму Галина Гайдук оголосила, що рішенням Фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» Профспілка працівників культури виборола 1 місце в огляді-конкурсі на кращу постановку фізкультурно-оздоровчої роботи серед галузевих профспілок України у 2023 році, за що її нагороджено спортивним кубком та Дипломом переможця.

IMG 20240426 125441 IMG 20240426 141853

IMG 20240426 142943

                                        Пресцентр ФПУ,

                                       Профспілка працівників культури України