5b517d0909868043886868

 

Під час урядової наради з питань виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також інших питань європейської інтеграції, Голова ФПУ Григорій Осовий, який взяв у ній участь як член УC ПГС Україна-ЄС, порушив перед урядовцями низку актуальних питань, зокрема щодо захисту прав профспілок та забезпечення гарантій їх діяльності.

 

Нарада відбулась під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе за участі заступників міністрів з євроінтеграції та керівники директоратів міністерств. На ній було проаналізовано виконання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС, а також намічено шляхи щодо прискорення процесу імплементації європейського законодавства до національного.

Голова ФПУ поінформував учасників про те, що ФПУ має свій план у забезпеченні моніторингу реалізації Угоди Україна-ЄС. Профспілками ведеться громадський контроль у цій сфері, оскільки в Угоді міститься розділ 21, що стосується питань зайнятості, заробітної плати, соціального захисту населення, соціального забезпечення, здоров’я і безпеки на робочих місцях. Тому, профспілки зацікавлені у тому, щоб саме ці питання стали предметом громадського нагляду і контролю за ходом реалізації Угоди.

Як наголосив керівник, у профспілок є досвід подання законодавчих пропозицій та розробки проектів нормативно-правових актів. Така робота ведеться постійно і стосується насамперед врегулювання питань соціально-економічної політики, реформування трудового законодавства, де, за оцінкою профспілкових фахівців, спостерігається відставання з прийняттям необхідних актів Верховною Радою, а також КМУ.

Значна частина директив ради ЄС, як вважають профспілки, може бути імплементована до вітчизняного законодавства з прийняттям нового Трудового кодексу. Насамперед, це стосується трудових прав працюючих, а саме:

- введення санкцій за порушення роботодавцем законодавства у сфері соціального діалогу,

- запровадження можливості встановлення скороченого та неповного робочого дня, або тижня,

- врегулювання випадку відсутності працівника на робочому місці у разі виникнення у нього, приміром, невідкладних сімейних обставин,

- закріплення обов’язку роботодавця письмово інформувати працівника про основні умови трудового договору та їх зміни,

- гарантія рівності трудових прав працівників,

- вдосконалення механізму колективного звільнення і т.п.

- Це саме ті питання, що потрібно якомога швидше привести у відповідність до вимог і стандартів європейського законодавства, - підкреслив Г.Осовий, - Також існує низка проблем стосовно розвитку української економіки, наприклад, необхідність прийняття Стратегії розвитку промислового комплексу України і на її виконання розробка необхідних заходів, зокрема, - реформування транспортної галузі та забезпечення безпеки пасажироперевезень, реструктуризація підприємств вугільного сектору, забезпечення прозорої цінової і тарифної політики у сфері видобутку та продажу природного газу, електроенергії та в інших сферах.

 

Очильник ФПУ привернув увагу учасників урядової наради до питань, які останнім часом набувають все більшого загострення, і пов’язані зі збільшенням кількості випадків порушення прав профспілок і законних гарантій їх діяльності.

 

За даними моніторингу, який веде ФПУ, минулого року таких випадків було понад 2200. Вони стосувались як порушення прав організацій профспілок, так і ущемлення у правах самих профактивістів внаслідок їх незаконного звільнення з роботи, або притягнення до дисциплінарної відповідальності. Таки факти профспілки також розцінюють, як спроби завадити роботі по захисту трудових прав спілчан.

Серед зазначених порушень також спостерігаються чисельні спроби з боку органів державної влади послабити профспілки, вилучаючи у них матеріальні об’єкти, необхідні для здійснення профспілками статутної діяльності. Було акцентовано, що у мм. Полтава та Ужгород за рішенням судів органи виконавчої влади (Генпрокуратура, окружний адміністративний суд) вилучають у об’єднань професійних спілок будівлі, куди люди звертаються за правовою допомогою, й де обласні організації об’єднань профспілок проводять свої громадські заходи.

Про названі факти наступу на профспілкові права в Україні говориться не тільки на національному рівні, про них також поінформовано міжнародну спільноту. У відповідь на адресу Президента України, глави Уряду, парламенту, голови ВР надішли Звернення від міжнародних партнерів ФПУ по профспілковому руху. В них наші побратими висловлюють свою чітку позицію стосовно того, що українська влада не повинна ухилятись від запобігання протиправним випадкам, а усіма можливими засобами сприяти відновленню повноцінної діяльності професійних спілок.

У зверненні до учасників 20-го саміту Україна-ЄС, який відбувся 9 липня ц.р. у Брюсселі, та у своїй Спільній заяві європейські профспілки разом з українськими заявили про системні порушення прав українських профспілок, а також домовились щодо необхідності розгляду на одному з наступних засідань європейської та української Сторін ПГС ситуації із забезпеченням прав профспілок в Україні. На переконання ФПУ, вітчизняні міністерства та інші органи центральної виконавчої влади також мають приділяти всебічну увагу до проблем профспілок, проаналізувати ситуацію, що склалась навколо їхньої діяльності, та вжити усіх необхідних заходів для упередження її негативного розвитку.

Було наголошено на тому, що ФПУ розроблений законопроект, яким передбачено внесення змін до закону про професійні спілки з метою забезпечення вирішення виниклих на сьогоднішній день правових неузгодженостей щодо статусу профспілкового майна, та унеможливити надалі розвиток спекуляцій навколо цього питання.

 

37578257 1814831535298125 7473159536451256320 o

 

Прес-центр ФПУ