А

 

Шокуюча і одночасно звична для сьогодення новина. За інформацією Селидівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості, 15 серпня, шахтарі ДП «Селідоввугілля» перекрили автомобільну дорогу Покровск - Селидове в районі населеного пункту Чунішине.

 

В акції протесту беруть участь працівники шахт «Курахівська» та «Україна». Гірники вимагають погасити заборгованість по заробітній платі.
Зазначу, що на даний момент шахтарям не було виплачено 22% зарплати за травень, також повністю не виплачено зароблені гроші за червень і липень цього року.

Ці події почалися ще 5 серпня, коли близько ста гірників шахти «Курахівська» ДП «Селідоввугілля» пройшли пішою ходою з міста Гірник в місто Селідово, вимагаючи погасити заборгованість із заробітної плати. Додамо, що 8 серпня шахтарі «Курахівської» вже блокували трасу Покровск - Курахово в районі селища Цукурине. А вже починаючи з 9 серпня працівники шахти щодня перекривають дорогу між містами Курахово і Селидове в районі села Новоселидівка. А 12 серпня гірники шахти «Україна» приєдналися до протесту шахтарів з «Курахівської».

Акції протесту гірників проти політики, яка привела галузь та її працівників до фактично катастрофічного стану, погіршила умови праці та її охорону, призвела до величезної заборгованості по заробітної платі, проходять у всіх вугільних басейнах країни. Шахтарі вимагають від Президента, уряду, галузевого міністерства оперативно та ефективно вирішити проблеми галузі та гірників.

Не можна сказати, що урядові чиновники зовсім не бажають слухати «глас народний», ігнорують проблеми шахтарів. Ось 14 серпня на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення про виділення 250 мільйонів гривень на погашення заборгованості із заробітної плати шахтарям. Але, по-перше, це лише половина місячного заробітного фонду, тай то, щоб кошти дійшли до шахт потрібен певний час. По-друге, зовсім не зрозуміло, чому ці гроші не можна було направити шахтарям раніше. Невже не очевидно, що подыбні дії уряду, міністерства мають дуже серйозні наслідки у вигляді підвищення градусу соціальної напруги в трудових колективах?

Дозвольте тут зробити маленький «ліричний відступ». Думаю, що багато хто, як і я, дуже добре пам’ятає, що шахтарів не дарма завжди називали гвардією праці. Завжди вони були у пошані. Завжди вони отримували за свою нелегку працю непогані гроші. І, коли права та інтереси гвардії праці, у тій чи інший мірі порушувалися, трудові колективи рішуче вставали на їхній захист. Ми дуже добре пам’ятаємо і шахтарські марші на Москву і Київ в 1989 році, і походи гірників Донбасу на Київ в 1993-94 роках, коли вони перекривали магістралі. Саме ці акції протесту гірників і привели, якщо пам'ятаєте, до дострокових президентських виборів в Україні. Так що з гвардією праці, як бачимо, такі ігри вести не варто. І не доводити цю гвардію до становища з протягнутою рукою, бо ця рука дуже міцна. Вона звикла до праці, до сили. Це треба пам’ятати тим, хто намагається ігнорувати права та інтереси людей. Треба також пам’ятати, що у гірників є Профспілка, є Федерація профспілок України, її членські організації. А вони своїх товаришів образити уж точно не дадуть.

Ще один, на мій погляд, просто дикий факт. Нещодавно під Міністерством енергетики та вугільної промисловості України шахтарі ДП «Львіввугілля» проводили акцію протесту. Вдатися до таких дій шахтарів змусила ситуація, що склалася на державному підприємстві по виплаті заробітної плати та реалізаціъ вугільної продукції. На численні звернення трудового колективу, профспілок до профільного міністерства та Уряду відповіді не надійшло. Тим самим Міненерговугілля самоусунулося від вирішення нагальних питань шахтарів.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов висловив свою всебічну підтримку шахтарям та зазначив , що 316 млн. грн, які перепризначені на виплату заробітної плати шахтарям є останнім джерелом фінансування. Профспілковий керівник в черговий раз наголосив на необхідності внесення змін до Державного бюджету України на 2019 рік для підтримки вугільної галузі.

На цьому неодноразово наполягав Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий й під час виступів на засіданнях Кабінету міністрів та урядових комітетів, на акціях протесту гірників. Так, наприклад, на засіданні Уряду 5 червня ц.р. він порушив питання про критичну ситуацію, що склалась з несвоєчасною виплатою зарплати працівникам державних шахт.

Як зазначив у своєму коментарі Г.Осовий, причинами виникнення заборгованості є несвоєчасне виділення коштів за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі» та відсутність збуту готової вугільної продукції державних шахт. Таким чином, за його оцінкою, Міненерговугілля і державні вугледобувні підприємства не належним чином виконують свої функції, незважаючи на підписаний між ними протокол про вжиття невідкладних дій задля забезпечення безперебійної роботи підприємств і пошуку надійних споживачів вугільної продукції.

За висновками Профспілки працівників вугільної промисловості України, проблеми із постійною затримкою виплати зарплати і накопиченням її заборгованості на підприємствах держсектору, пов’язані з відсутністю реальних кроків з реалізації Державної програми розвитку вугільної галузі. Так, при потребі на рік фінансування вугільної галузі державного сектору у обсязі понад 6 млрд.грн. у бюджеті на поточний рік фактично передбачено суму у тричі меншу.

І наостанок ще один красномовний факт. Читайте, будь ласка, дуже уважно. За інформаціэю УНІАН, Україна закупила вугілля на $1,5 мільярда. Основний постачальник – Росія.

 

Олексій Петруня,

оглядач Прес-центру ФПУ