kolos 2013

 

Забезпечення доступності занять спортом та фізкультурою для найбільш широких верств населення – одне з основних завдань реформування, яке наразі проводиться у цій галузі.

З метою підготовки Концепції реформи сфери фізичної культури і спорту, змін до відповідних законодавчих та нормативно-правових актів Міністерством молоді та спорту України сформовано робочу групу з питань реформування галузі фізичної культури та спорту. Робота групи передбачає врахування громадської думки та фахової експертизи напрацьованих документів. Тому 14 серпня президія Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України провела засідання, на якому було обговорено пропозиції до Концепції реформування галузі, а також визначено пріоритетні напрямки подальшого розвитку організації у майбутній системі фізичної культури і спорту.

В роботі взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ, член президії ВФСТ «Колос» Євген Драпятий.

Він привернув увагу присутніх на те, що у проекті Постанови КМУ «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року» передбачено створення в регіонах України:

- спортивної інфраструктури для занять фізичною культурою і спортом;

- забезпечення підтримки та розвитку мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», спортивних клубів;

- підтримка діяльності закладів дитячо-юнацького та резервного спорту;

- проведення просвітницької роботи з пропагування здорового способу життя та фізичної культури і спорту.

Також у Розпорядженні КМУ від 1 квітня ц.р. «Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні» передбачається всебічний розвиток фізичної культури.

- Нам сьогодні потрібно культивувати розвиток фізичної культури та спорту серед якомога більшої кількості громадян. І профспілки також мають цим опікуватись. Здоров’я нації – це є безпека нації, - переконаний Є.Драп’ятий. - Останнім часом, на жаль, зайняття спортом перетворюється в розкіш: щоб потрапити до спортзалу, або до спортивної секції, потрібно витрачати не аби яки гроші. А так не повинно бути: спорт не має бути комерціалізованим. Заняття спортом потрібно розглядати як необхідність, тому що суспільство має бути здоровим, - вважає представник профспілок..

- Пригадаємо, що спортивні товариства, дитячі юнацько-спортивні школи здебільшого створювалися трудовими колективами і тому на сьогодні ми є партнери. Між профспілками і спортивними товариствами «Колос», «Спартак», «Україна» укладено угоди про співпрацю. Нас пов’язують давні дружні стосунки. ВСТ «Колос» завжди плекало здорове населення і спортсменів серед сільської молоді, яка брала участь у спартакіада, проходила призовну та допризовну підготовку. На сьогодні робота в цьому напрямку набуває особливої актуальності. Недофінансування діяльності фізкультурно-спортивних товариств свідчить лише про те, що чиновники не до кінця усвідомлюють важливість цієї роботи. Якщо говорити про ВСТ «Колос», потрібно зазначити, що організація не тільки відома своїми традиціями, але має багатий досвід, - цього року вона відзначить 65-річчя від дня утворення.

Наведу лише декілька цифр: ФСТ «Колос» на сьогоднішній день представлено в 24 областях України, має 450 районних організацій, об’єднує 11483 фізкультурних колективи, 1323 спортивних клуби, 226 ДЮСШ, в системі підготовки спортсменів задіяні 2256 тренерів, а всього працюють 745 тис. осіб.

На засіданні президії було прийнято низку рішень і постанов, зокрема, ухвалено звернення до Президента України, Прем’єр-міністра і органів влади із закликом кардинально переглянути ставлення до спорту в нашій країні, а також направлено пропозиції, яким чином сьогодні можна стимулювати розвиток спорту, а не обмежувати його фінансування.

Ухвалено рішення про проведення звітно-виборної компанії ВФСТ «Колос» в 2014-2015 роках та про підготовку заходів до відзначення 65-ї річниці утворення Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» АПК України. Розглянуто питання про фінансування ДЮСШ за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у І півріччі 2014 року. Підбито підсумки спортивних змагань під девізом «Хто ти, майбутній Олімпієць?» з боротьби, боксу, важкої атлетики і Всеукраїнських футбольних змагань на кубок «Золотой Колос України».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ