2 1

 

В приміщенні музею театрального, музичного та кіномистецтва України, що знаходиться на території Державного історико-культурного заповідника «Києво-Печерська Лавра», 24 вересня 2015 року відбувся літературно-творчий вечір поета-пісняра Григорія Климовича Заброди, який довгий час працював у виконавчій дирекції Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

 

Трудовий шлях Григорія Климовича становить більше 55 років, із яких біля 40 тісно пов’язані з профспілками і соціальним захистом працівників Київщини.

Любов до творчості у Григорія була з дитинства: писав шкільні сценарії, брав участь у виставах. Після служби в армії за покликанням серця Григорій закінчив театральну студію при театрі імені І.Я.Франка, а згодом — Вищу Ленінградську школу культури профспілок. Працював на одній сцені із корифеями українського театру — Михайлом Задніпровським, Наталею Ужвій, Ольгою Кусенко, Поліною Нятко. Пам’ятають актора Г.Заброду і на Хмельниччині, де він зіграв ряд ролей           в обласному музично-драматичному театрі.

 

1 1

 

Після повернення у Київ працював директором будинку культури трамвайно-тролейбусного управління і більше 20 років — заступником голови обласного комітету профспілки працівників агропромислового комплексу, завідувачем відділу виконавчої дирекції Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Зараз перебуває на пенсії.

Свою творчу поетичну діяльність Григорій Заброда розпочав у зрілому віці. Написано багато віршів, більш 50-ти згодом покладені на музику. Видані збірка віршів «Пам'ять», пісенник «Я милішого краю у світі не знаю». Зараз підготовлені до друку книга поезії «Дихання вічності» і збірник пісень «Пісня ніжно- солов'їна», але на даний час, щоб їх видати, необхідна спонсорська допомога.

 

DSC 0656 1

 

Вся творчість Григорія Заброди, його вірші ті пісні тісно пов’язані з ненькою Україною, наповнені любов'ю до людей, до рідної батьківської землі. Найбільшу наснагу у творчості дає славетна трипільська земля, де він народився і зараз проводить багато часу у видатному селі Трипілля Обухівського району.

Підготували сценарій та провели творчий вечір наукові працівники музею: заслужений працівник культури України Леонід Черкаський, Олена Левенко, Наталія Гаврилко.

Про свій життєвий та творчий шлях розповідав сам Григорій Заброда. Його патріотичні, ліричні, соціально-політичні вірші та пісні ідуть від глибини серця, не залишили байдужими, зворушили всіх присутніх. Він виконав улюблені вірші: «Свята земля», «Пам’ять», «Поки живі батьки і матері», «Курличуть журавлі», «Ганьба» та інші.

Вірші перемежовувалися з піснями, які виконали аматори народного самодіяльного хорового колективу «Калинові дзвони» будинку культури селища Немішаєво Бородянського району під керівництвом Миколи Куценка, який                     є автором музики   біля 20 віршів Г.Заброди, що стали піснями.

Ліричні пісні про кохання «Не гаснуть зорі», «Моя ти, зоря осяйна», «Кохання» виконав відомий співак Дмитро Андрієць.

Привітали Г.Заброду його друзі: член спілки письменників України поет – пісенник Олександр Демиденко, заслужений працівник культури України композитор і диригент Євген Доненко, який є автором музики до 5 пісень, в тому числі до Гімну Федерації профспілок України.

 

DSC 0116 1

 

Григорій Климович написав декілька віршів, присвячених працівникам Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, один з них «Супутник нашого життя» також покладено на музику композитором Є. Доненко. Цей твір, на нашу думку, після доопрацювання може також стати Гімном Фонду.

На вечорі були присутні та висловили слова подяки: заступник директора П.В.Шевчук та працівники виконавчої дирекції Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, голова профкому апарату Федерації профспілок України М.М. Гриценко, рідні, колеги, друзі, численні гості. Всі присутні висловили побажання, щоб                                       у наступному ювілейному році Григорій Климович обов’язково провів наступну творчу зустріч, на яку запросив більше гостей.

Приємно було дізнатися, що пісні, музику до яких покладено на вірші Г.Заброди, виконують ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України, народний артист України Олександр Василенко, заслужені артисти України Олександр Савчук, Іван Чайченко та Юрій Михайличенко. Його пісні звучать не тільки                     в Україні, а й за кордоном — в Іспанії.

Поезія та пісні Григорія Заброди друкувалися в газетах «Київська правда», «Профспілкові вісті», «Злагода», альманасі «Пам'ять серця», збірнику пісень «Співає Київщина», лунали по обласному та республіканському радіо.

За свою плідну працю він нагороджений грамотою Президії Верховної Ради України та «Профспілковою відзнакою» Федерації профспілок України.

Наприкінці вечора Григорій Климович висловив усім присутнім вдячність за увагу, щирі слова подяки, побажав здоров'я, наснаги, але головне — мирного неба рідній Україні.

 

 На фото: друзі вітають Григорія Заброду,

Виконавча дирекція Київського обласного відділення Фонду cоціального страхування

з тимчасової втрати працездатності