DSC 4750

 

Під яскраві вранішні сонячні промені, погожого грудневого ранку до стін Зарічненської ЗОШ ІІ-ІІІ рівнів з усіх куточків Рівненщини почали прибувати представники галузевих профспілкових організацій для участі у своїх маленьких олімпійських іграх. І саме цього дня із впевненістю можна не говорити, а стверджувати про відродження забутої міжгалузевої профспілкової спартакіади Рівненщини. Кращі з кращих зібралися для того, щоб визначити, хто сильніший у змаганнях з армспорту (рукоборство), шахів, шашок та настільного тенісу.

Відразу зазначимо про склад учасників. Своє представництво у спартакіаді підтвердили обласні галузеві профорганізації: освіти і науки (голова. Ю.І. Кравець), охорони здоров’я (С.О. Боровець), лісового господарства (О.С. Сідлецький), держустанов (І.С. Кучерявий), ВАТ «Укртелеком» (Н.О. Лисякова), енергетики (В.І. Косович), споживчої кооперації ( М.Б.Вознюк), агропромислового комплексу (В.І. Грибок), лісових галузей (К.Б. Подворна), культури (П.П. Давидюк) та землевпорядної служби (І.М. Самков). Свою команду виставила і ФПО. Всього в змаганнях брали участь 12 команд.

Урочистості з нагоди проведення заходу розпочалися у спортивній залі школи. Святковий парад вишикуваний. Під звуки гімну профспілок України до приміщення вносяться Державний прапор України та прапор Федерації профспілок Рівненщини. До присутніх з вітальним словом звертається голова ФПО М.Х. Шершун, наголошуючи у своєму виступі на гуртуванні людей в такий непростий час, на відданості своїй справі, на тому, що, незважаючи на всі труднощі, ми знаходимо вільну хвилину для спілкування, порозуміння та боротьби не тільки «словесної», а й на спортивних майданчиках.

- Спорт єднає людей з різними поглядами, бо він націлений на життя, - сказав він.

Змагання оголошуються від­критими, лунає Гімн держави.

Заохотили на перемогу своїми вітаннями учасників спартакіади очільники Зарічненського району – голова РДА Н.П. Федюшко, та голова районної ради О.В. Доронін. Доречно зазначити, що до складу оргкомітету також увійшов один із ініціаторів відродження спартакіади, голова Рівненської обласної організації ВФСТ «Колос» А.В.Соляр. За ініціативи ж Миколи Шершуна, як віце-президента Федерації шахів України, до Зарічного прибув міжнародний гросмейстер, чемпіон Європи, призер командного чемпіонату світу з шахів Олександр Моісеєнко, який також тепло привітав спортсменів та організаторів змагань.

За хорошою українською традицією спортивним делегаціям та гостям від гостинних господарів дівчата в національних костюмах вручають запашні короваї. Оголошується програма змагань, коротка готовність і головні судді на видах дають старт спортивним баталіям.

Армспорт, колись армрестлінг, а ще раніше – рукоборство, це чи не найвидовищніші змагання, які, як правило, через свою експресію та напругу збирають чималу кількість вболівальників. Не стали винятком і наші змагання. Серед профспілчан є свої знані майстри, зокрема викладач Рівненського медичного коледжу, неодноразовий чемпіон України Руслан Паламарчук, керівник фізичного виховання Рів­ненського кооперативного економіко-правового коледжу, майстер спорту Микола Трофимчук, які стали і на цей раз чемпіонами відповідно у вагових категоріях до 90 та понад 90 кг. Відмітимо також і призерів: Мельник Євген (культура), Тарасюк Вадим (енергетики), Мартинюк Василь (охорона здоров’я) та Полюхович Вадим (культура).

Неофіційним чемпіонатом області можна назвати змагання з настільного тенісу, настільки серйозною та захоплюючою була на них боротьба. Знаний фахівець, він же і головний суддя на виді Володимир Мосьпан був приємно здивований рівнем підготовки учасників, наголосивши, що не очікував такої запеклої боротьби за тенісними столами. До останнього поєдинку не можна було спрогнозувати, хто ж буде на вершині спортивного п’єдесталу, настільки принциповими і непоступливими були учасники. Але, як і в будь-якому виді спорту, є переможці, а є і переможені. Серед чоловіків не було рівних Владиславу Шотту (держустанови), другим був Руслан Нижник (охорона здоров’я), а замкнув трійку призерів Юрій Кімстач (культура). Не меншою напругою відзначалися і жіночі поєдинки, фінальна частина яких завершилася лише на кілька хвилин раніше за чоловіків. А звання чемпіона по праву завоювала Алла Вакулюк (держустанови). Не набагато слабшими за неї виявилися Тетяна Бормат (охорона здоров’я) та Людмила Бовгиря (освіта і наука). Переможці та призери відзначені грамотами та пам’ятними медалями.

Актова зала школи в своїх стінах зібрала представників інтелектуальних шахових та шашкових змагань. І справжньою родзинкою цих змагань, а, в цілому, й усієї спартакіади, став сеанс одночасної гри з шахів, влаштований міжнародним гросмейстером Олександром Моїсеєнком. Більше 20 учасників, а серед них чимало юних «карпових» та «каспарових», виявили бажання посперечатися з визнаним майстром шахівниці. І, повірте, їм це вдалося. Якщо на початку гри гросмейстер швидко переходив від одного столу до іншого, то хвилин за 15-20 біля деяких учасників вже замислено потирав чоло. П’ять учасників, а це немало, зуміли з чемпіоном Європи зіграти внічию, і що приємно, одним із них виявився заступник голови ФПО Микола Сірук. Як жартували учасники, Миколу Денисовича можна зараховувати до резерву збірної команди України. І впродовж шахової теми не можна оминути і таку подію для Зарічного як відкриття в школі шахового класу. Ідея його створення та втілення її у життя належить голові ФПО Миколі Шершуну, який є неабияким поціновувачем цієї гри. В облаштуванні класу йому активно допомагали директор школи Любов Стрелкова та голова обласної Федерації шахів Володимир Ковальчук.

На церемонії відкриття шахового класу, яка власне і передувала подальшим змаганням учасників спартакіади з шахів та шашок Микола Шершун зазначив, що не здивується якщо через певний період юні шахісти підростуть і стануть до лав найвпливовіших керівників регіону та країни. Адже шахи, як ніяка інша інтелектуальна гра, розвивають мислення, гартують волю навчають опановувати свої емоції.

І як очікували зацікавлені глядачі спартакіадні баталії з шахів та шашок виявилися гострими та безкомпромісними.

Першість серед шахістів вибороли представники АПК (Анатолій Кирилюк та Лідія Голік), другими та третіми відповідно стали шахісти з профспілки працівників охорони здоров’я (Василь Руденський та Світлана Пархоменко) та держустанов (Андрій Ткачук та Зоя Присяжна). У змаганнях з шашок перший рядок за собою залишили спортсмени профспілки лісового господарства (Микола Сумар та Таїсія Турович), друге місце посіли представники профспілки охорони здоров’я (Петро Баранович та Любов Гапонович) і замкнули трійку найсильніших інтелектуали з профспілки культури (Борис Іткін та Леся Піхно).

У загальнокомандному заліку першість вибороли представники профспілки охорони здоров’я, другий показник за спортсменами із профспілки держустанов та третьою стала делегація профспілки працівників лісового господарства.

На завершення спартакіади всі її учасники отримали призи, дипломи та почесні грамоти від організаторів свята спорту. Почули від них настанови і наказ боріться і поборете! Боріться у спорті і здобудете собі повноцінне яскраве життя без недуг і шкідливих звичок!

А ось, що думають з приводу спартакіади самі її учасники.

Микола Трохимчук, викладач Рівненського економіко-правового кооперативного коледжу:

- Сподіваюся, що вже через кілька місяців наша галузева збірна на подібних змаганнях, а я надіюсь, що вони відбудуться ще не раз, покаже ще кращий результат, бо ми побачили як змагаються інші, і ті резерви, які є у нас для перемоги над найсильнішими.

Руслан Паламарчук, викладач Рівненського базового медичного коледжу:

- Приємне враження справив дух суперництва, який носив не агресивний, а товариський характер. Всі підтримували один-одного і вболівали не тільки за лідерів, а й за тих спортсменів, які показали гірші результати. Саме в такій атмосфері і народжується спортивне братство.

Любов Гапонович, фельдшер-акушер із Зарічненської ЦРЛ:

- Завжди на змагання їздимо ми, а тут цілих 80 учасників, активних спортсменів, прибули у наш найвіддаленіший район. На цей раз ми приймали спортсменів у нашій школі, до речі в цьому ж будинку розміщена і ДЮСШ «Колоса». Але незабаром буде відкрито чудовий спортивний комплекс і в нашому селищі. Сподіваюсь, що завдяки новому приміщенню, ми зможемо проводити такі міжгалузеві спартакіади і з інших видів спорту.

Ніна Лисякова, голова профспілкової організації Рівненської філії ВАТ «Укртелеком»:

- Це просто чудово, що ми знову повернулися до практики проведення міжгалузевих спартакіад, але хотілось би в складі команд на майбутнє бачити більшу кількість учасників. І серед них спортсменів початківців, які тільки роблять перші кроки в спорті. Їм, звичайно, важко змагатися з нашими відомими асами, які бачили і світову арену і виборювали нагороди на престижних змаганнях в Україні. А ось з любителями спорту з інших галузей такого ж рівня як самі, звичайно ж варто позмагатися…

Отже крига скресла. І відроджена міжгалузева спартакіада, яку провела Федерація профспілок області разом з ФСТ «Колос» і галузевими профоб’єднаннями за участі ФСТ “Спартак” та ФСТ “Україна”, успішно відбулася і дає старт подальшим цікавим змаганням.

Юрій Целюк,

головний суддя спартакіади

 

FIL95

 

FIL152

 

 

FIL191

 

FIL298