12 april 2016

12 квітня 2016 року виповнюється 55 років з дня, коли почалася космічна доба людства - на кораблі "Восток" на орбіту Землі стартував перший у світі космонавт Юрій Олексійович Гагарін, який відкрив епоху пілотованих польотів і назавжди вписав своє ім'я в історію як першопроходець Всесвіту.

Історичний запуск ракети-носія «Восток-К72К», яка вивела на навколоземну орбіту космічний корабель «Восток», було здійснено з першого стартового майданчика, що нині носить ім'я Гагаріна, з випробувального полігону "Байконур", пізніше перетвореного на космодром.

Політ тривав 1 годину 48 хвилин. Після виконання одного оберту навколо Землі з космічною швидкістю близько 29000 км/год спусковий апарат корабля успішно здійснив посадку на території Саратовської області.

У всьому світі пишаються причетністю до космічних звершень, піклуючись про збереження і передачу славних традицій новим поколінням. Наша країна має всі підстави та зобов'язана пишатися досягненнями історичної важливості у космічній галузі.

Без наукового, трудового та винахідницького потенціалу українців ця подія епохального масштабу могла б назавжди залишитися нездійсненною мрією. Адже саме українські фахівці створили на своїх підприємствах системи управління ракетами-носіями та космічними апаратами (по суті «мозок» ракети), без яких політ Ю.О. Гагаріна в космос був би не можливим. Україна зберігає провідні позиції в космічній науці та виробництві, дослідженні космосу, підготовці висококваліфікованих фахівців, у тому числі космонавтів, з розробки, виготовлення та експлуатації ракетно- космічної техніки.

Відзначаючи цю знаменну дату, ми з гордістю визнаємо, що і сьогодні Україна є однією з провідних і конкурентоспроможних космічних держав світу.

Прес-центр ФПУ