Сологуб

 

 

8 серпня відомому профспілковому та державному діячеві України Віталію Олексійовичу СОЛОГУБУ виповнилося б  90 років.

 

Він залишив світлу пам’ять у серцях трудя­щих, ветеранів, молоді, очо­люючи протягом майже двох десятиліть Українську республікан­ську раду профспілок («Укрпрофраду»). Ця най­чисельніша громадська організація об’єднувала під час його головування 26 млн членів. Символ її могутності – Будинок спі­лок на майдані Незалеж­ності, який був побудований за часів керівництва Віталія Олексійовича Сологуба і відбудовується після пожежі, що сталася у лютому 2014 року під час Революції гідності, й нині уособлює со­бою профспілкову солідар­ність, єдність трудящих у боротьбі за свої права.

Так, мова йде про Віталія Олексійовича Сологуба – справжнього сина Донбасу з міста Краматорська, ма­шинобудівника і взагалі будівничого. Його життєвий шлях – зразок людської гідності, добропорядності, уміння толерантно працювати з людьми, вирішувати їхні проблеми, сприймати біль кожного, як свій особистий.

Після нього залишилися санаторно-курортні міста, великі оздоровчі комплекси Мир­города, Трускавця, Морши­на, Ялти, Одеси, Закарпат­тя, сотні дитячих оздоров­ниць, туристичних і спор­тивних об’єктів по всій Україні. Тому і пам’ятають його прості люди, профспілкові активісти, ветерани, згаду­ючи добрими словами.

На будинку по вул. Шовко­вичній, 8/20, де мешкав Ві­талій Олексійович Соло­губ, для увічнення його пам’яті було відкрито меморіальну дошку, а на Байковому кладо­вищі – скромний, але над­звичайно виразний пам’ятник, де золотими літерами викарбувано напис: «Його серце віддане лю­дям…»

І це не просто слова, як і те, що в дні народження та дні пам’яті Віталія Олексійовича до нього ра­зом із рідними, друзями, ветеранами-побратимами обов’язково приїздить ке­рівництво ФПУ. Так буде і 8 серпня цього року…

Світла пам’ять про талановиту людину, справжнього патріота України – Віталія Олексі­йовича Сологуба назавжди збережеться у наших серцях.

 

 

Біографічна довідка

Сологуб Віталій Олексійович

Народився 8 серпня 1926 року в місті Краматорську Донецької області. З 1941 працював токарем Іркутського заводу ім. Куйбишева у РРФСР, з 1944-го - токарем на Старокраматорському машинобудівному заводі ім. С.Орджонікідзе (СКМЗ).

Після закінчення машинобудівного технікуму, в 1946 році, працював технологом, конструктором, старшим інженером-конструктором, начальником бюро інструментів і приладів, начальником центральної вимірювальної лабораторії заводу. У 1952 році закінчив Всесоюзний заочний політехнічний інститут. 1961 року Віталій Олексійович Сологуб став директором СКМЗ (пропрацював два роки). У 1963-1964 роках - другий секретар Донецького промислового обласного комітету КП України, 1964-1971 - другий секретар Донецького обласного комітету КП України. У 1965 році захистив дисертацію в Київському політехнічному інституті і став кандидатом технічних наук.

У 1971 році очолив Українську республіканську раду профспілок. Керував профспілками України майже 20 років – до 1990-го. Саме в той час були практично перебудовані і розширені такі курорти, як Трускавець, Куяльник, Миргород, Крим, Моршин, Закарпаття та ін., значно розширена і зміцнена матеріально-технічна база культурно-масових і спортивних установ.

Депутат Верховної Ради СРСР 9-11 скликань, Верховної Ради України 6-10 скликань. З березня 1990 року - на пенсії. У 1997-2002 роках — голова правління ДАСК «Укрінмедстрах». Мешкав у Києві. Помер 17 грудня 2004 року. Похований на Байковому кладовищі.

Нагороджений чотирма орденами Трудового Червоного Прапора, орденом Жовтневої революції та орденом Дружби народів.

 

 

Прес-центр ФПУ