20160823 155257

 

Виступ Керівника СПО об'єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового:

- Угоду підписали 5 Всеукраїнських національних репрезентативних профоб’єднань. Сукупно це 90% членів профспілок нашої країни.

В процесі переговорів ми обговорили багато проблем між собою, намагаючись знайти з них консенсус у самій профспілковій стороні. Тому що бажання було таке, щоб відразу щось потрібно таке зробити, щоб покращити і умови праці, і рівень матеріального забезпечення і безпеку праці і таке інше.

Разом з тим ми усвідомлювали, що Україна знаходиться в надто складному становищі: фінансовому і економічному, колосальне падіння економіки, падіння реальної зарплати у попередні роки, зростання цін – все це ставило нас в більш реальні умови проведення переговорів. Мені здається, що ми, профспілкова сторона, успішно справились з внутрішніми дебатами, й вийшли на консенсус з двома іншими сторонами.

У нас є три завдання цієї угоди масштабного плану:

- це розширення сфери зайнятості, оскільки останні роки ми втратили за попередні два роки майже два мільйони робочих місць. Експерти оцінили на ці попередні півтора роки, що можна до плюсувати від 300 до 500 тис. робочих місць;

- підвищення заробітної плати, яка дійсно є дуже низькою, подібних зарплат немає не тільки в європейських країнах, але і у наших сусідів в СНД і тому в цій частині ми започатковуємо реформу оплати праці. Перші кроки в цьому напряму вже будуть зроблені відразу після підписання ГУ щодо підвищення мінімальних гарантій оплати праці відповідно до закону. Таким чином приріст зарплати вже цього року має стати майже 20%

- наступне питання – безпека на робочих місцях, гарантії життя і здоров’я кожної працюючої людини – безцінного капіталу країни. Зі свого боку, ми як профспілки посилюємо свій громадський контроль і нагляд за додержанням законів про працю і вимагаємо від державних органів також здійснювати належне інспектування праці. Коли питання йдеться про життя і здоров’я людини, тут не може бути ніяких компромісів.

На завершення хочу зазначити, що Угода – це дійсно результат компромісів, тому що кожна державницька сторона відстоювала державні інтереси, роботодавці – інтереси бізнесу, ми – найманих працівників (а це майже 8 млн., які працюють легально у державному та приватному секторах). Нам потрібно робити реальні кроки, щоб підніматися з колін і наповнювати добробутом працю і життя людей.

 

20160823 155238

 

20160823 155355

 

Прес-центр ФПУ