МОЙСЮК

14 січня Голові Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України Василю МОЙСЮКУ – 75!

…Він готувався до виступу на дуже важливому форумі, де брали участь поважні представники державних органів, роботодавців та профспілок. Спочатку йому дуже хотілось розповісти з трибуни конференції про ту складну соціально-економічну ситуацію, що склалась у країні, в економіці, в тих галузях, працівників яких він представляє. Але подумав: а хіба вони самі не знають про це? Хіба вони не розуміють, що зараз відбувається?

Ні, сказав він собі, треба знайти такі слова, такі факти, такі ділові, конструктивні пропозиції, які допоможуть вирішувати актуальні та наболіли проблеми. А головне – допоможуть захистити права та інтереси працюючих, всіх простих людей.

Турбота про людей, активний пошук досягнення справедливості, у тому числі й соціальної, - це, мабуть, одна з головних професійних та людських рис Василя Сільвестровича Мойсюка. Чуйний, енергійний, працьовитий, він завжди готовий на допомогу всім, хто її потребує. А ще він сповідує принцип — стався до людей так, як би ти хотів, щоб вони ставились до тебе.

Ці приємні для людей риси з’явились у нього, як кажуть, зовсім не випадково. За них він, перш за все, вдячний своїм батькам. А також тим, хто всі ці роки був з ним поруч, працював з ним, вирішував спільні завдання. І зараз, перед виступом, від якого багато чого чекали присутні у цьому залі, він немов думкою окинув своє життя, згадавши багато і багатьох, які допомогли йому стати тим, ким він є зараз, - шанована людина, голова одної з найбільш авторитетних в країні галузевої профспілки, член Президії Федерації профспілок України і голова однієї з найважливіших постійних комісій її Ради - соціально-економічної.

Народився Василь Сільвестрович на Вінниччині в селянській родині. Свій трудовий шлях почав після закінчення школи і технічного училища апаратником та помічником майстра Київського комбінату хімічного волокна. За направленням підприємства вступив до Київського технологічного інституту легкої промисловості на факультет хімічних технологій, який закінчив в 1965 році і отримав диплом інженера-технолога хімічних процесів.

Після закінчення інституту повернувся на підприємство, де продовжував трудову діяльність начальником зміни, технологом, начальником цеху. Потім п’ять років очолював виробництво об’єднання «Хімволокно». В 1976—1984 роках працював головою профспілкового комітету. Займав посаду директора головного київського підприємства полімерних матеріалів ВО «Укрпластик». У виробничої сфері та громадської роботі зарекомендував себе висококваліфікованим керівником, вмілим та ініціативним організатором, новатором. Успішно займався наукової діяльністю, розробив та впровадив у виробництво 5 винаходів, більше 40 раціоналізаторських пропозицій, розробок механізації технологічних процесів. Автор багатьох наукових публікацій у державних та галузевих виданнях. Академік Української технологічної академії, Заслужений працівник промисловості України. Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, знаками «Винахідник СРСР», «Відмінник хімічної промисловості СРСР», бронзовою медаллю ВДНГ СРСР, орденами Трудового Червоного Прапора, «Знак Пошани», медалями, почесним срібним знаком «За заслуги перед профрухом», багатьма почесними грамотами державних і громадських організацій.

Важливим та дуже значущим етапом біографії став для Василя Сільвестровича 1986 рік. Саме тоді його обирають головою Республіканського комітету профспілки працівників хімічних галузей промисловості України (нині Всеукраїнська Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України). І ось вже більш ніж 30 років її очолює. За ці роки було, звичайно, багато подій – позитивних і не дуже. Але, вважає Василь Мойсюк, йому завжди дуже щастило на хороших людей. Своїм головним досягненням на цьому посту він називає те, що завжди намагався робити все, щоб гідно захищати людину праці, спрямовував свою діяльність на підвищення ролі профспілкових організацій, безпосередньо причетний до розв’язання численних проблем хімічної та нафтохімічної галузей промисловості в умовах ринкової економіки.

Він брав безпосередню участь у підготовці Концепції розвитку хімічної галузі. Його виступи на пленумах Центральної Ради, засіданнях Ради ФПУ, зустрічах і нарадах Кабінету Міністрів України, на засіданнях колегій міністерств і відомств відзначаються виваженістю пропозицій. Як член Президії та Ради Федерації профспілок України, голова постійної комісії Ради ФПУ з питань захисту соціально-економічних інтересів трудящих, член Наглядової ради Фонду соціального страхування від нещасних випадків докладає чимало зусиль для реформування трудового законодавства з багатьох питань.

Як розповідає сам Василь Сілевестрович, завжди та всюди для нього було дуже важливим питання розвитку діалогу з метою вирішення проблем, захисту прав та інтересів працівників та конкретної людини.

Саме тому і зараз він обрав головною темою свого виступу на форумі важливість соціального діалогу та шляхи підвищення його ефективності. І не тільки окреслив проблеми, але й запропонував конструктивні рецепти їх вирішення. «Ми добре бачимо безліч проблем у наших галузях. Але ми також добре розуміємо, що їх неможливо вирішити без налагодження та розвитку справжнього, ефективного та результативного соціального діалогу. Бо без нього не буде реформ, не буде розвитку, не буде підвищення рівня життя. І тут, вважаю, треба вивчати та розповсюджувати вітчизняний та зарубіжний досвід налагодження та розвитку соціального діалогу. Бо тільки разом, тільки спільними зусиллями ми зможемо вести ефективно та результативно переговори з соціальними партнерами всіх рівнів в інтересах людини», - підкреслив він.

Зал відповів йому бурхливими оплесками.

А ми у свою чергу вітаємо Василя Сільвестровича з ювілеєм та бажаємо йому міцного здоров’я та успіхів в житті та праці.

Прес-центр ФПУ