РОБ

Польський уряд оголосив про зміни до закону щодо працевлаштування іноземців, іншими словами – трудових мігрантів.

Українців, які заробляють на життя в сусідній країні, з кожним роком більшає. Лише в ІІІ кварталі минулого року польські компанії видали понад 300 тис. довідок, які запрошують на роботу громадян України. Це на 70% більше, ніж 2015 року. Повної статистики за минулий рік ще немає, однак у нинішньому, стверджують експерти, позначилась тенденція до збільшення кількості бажаючих виїхати на заробітки до Польщі.

На працевлаштуванні наших співгромадян почали наживатися. Іде справжня торгівля дозволами на роботу. Польські роботодавці нарікають на зловживання у сфері працевлаштування. Тамтешній уряд вирішив змінити правила гри для трудових мігрантів. Вони спрямовані як на захист самих заробітчан, так і посилення контролю за ринком праці.

Приміром, сезонний дозвіл на роботу в галузі туризму та сільському господарстві видаватимуть лише за умови, якщо роботодавець аргументовано доведе, що в Польщі немає охочих на запропоновані ним місця. Короткострокові дозволи до 9 місяців видаватимуть усім, але наймати таких іноземців зможе лише фірма, що існує не менше року.

Поки що ці зміни лише обговорюють, однак не виключено, що вже влітку п. р. правила наберуть чинності, особливо в частині сезонної роботи. Істотні ж зміни будуть запроваджені, найімовірніше, з 1 січня 2018 року. І насамперед вони торкнуться польської системи заяв, що функціонує в країні вже понад 10 років.

Відтепер, перед тим як запросити іноземця на роботу, потрібно буде протестувати польський ринок праці та визначити, чи не претендує на цю посаду громадянин Польщі. Якщо всі умови отримання дозволу будуть виконані, подання буде внесено до реєстру, доступ до якого матимуть також консули. Електронна реєстрація заяв на отримання дозволів на роботу для іноземців дозволить консулам при видачі віз до Польщі без посередників оцінювати ситуацію та перевіряти те чи інше подання.

Чи можуть відмовити в праві отримання дозволу на роботу в Польщі? Можуть, стверджують аналітики ринку праці, за умови, якщо роботодавець реально не збирається працевлаштовувати претендента на робоче місце, або існує підозра, що працівник бажає використати дозвіл в інших цілях, аніж праця на вказаного роботодавця. Планується запровадити також оплату за реєстрацію заяви про отримання дозволу на працевлаштування іноземця. Коштуватиме це польському роботодавцю 30 злотих. Крім того, планується прирівняти заробітні плати поляків та іноземців за виконання аналогічної роботи.

І ще одна новація: договір відтепер укладатиметься письмово. Перед його підписанням роботодавець повинен надати працівнику копію такого договору на зрозумілій йому мові.

Польські роботодавці вважають нову процедуру прийняття на роботу іноземців невигідною та складною. Це й слугувало фактором, що дозволив тимчасово призупинити дію нового закону. До початку наступного року, як         стверджують у польському уряді.

СЕРЕД ПРОБЛЕМ, З ЯКИМИ НАЙЧАСТІШЕ СТИКАЮТЬСЯ УКРАЇНЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ ЗА КОРДОНОМ,

– мовний бар’єр та відчуття другосортності (27%);

– ще 22% респондентів називають відсутність договору з роботодавцем;

– 18% – погані житлові умови та проблеми з медичним забезпеченням;

– 13% заявили про неоплачувану понаднормову працю;

–   11% стикалися з відмовою в оплаті роботи;

– 8% – дискримінацією за національною ознакою;

– 6% – проблемами з правоохоронцями,;

–   2% – рекетом та криміналом;

– водночас більше третини (38%) зазначають, що вони не мали жодних проблем під час роботи за кордоном.

Прес-центр ФПУ