ПИ2

10 квітня під тиском профспілок, громадськості та деяких політичних сил Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на своєму засіданні скасувала прийняте нею рішення, згідно з яким запроваджувалася абонентська плата за розподіл газу. Це наша спільна перемога, але тільки крок на шляху до встановлення соціальної справедливості в цінової та тарифної політики, забезпечення захисту законних прав та інтересів членів профспілок, всіх споживачів, наголосив, коментуючи цю подію, Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Голова ФПУ зазначив, що рішення НКРЕКП від 28 березня шокувало людей. Тим більш, що воно було прийнято фактично таємно, без обговорення, без публічних дискусій та узгодження з профспілками та роботодавцями. Не дивно, що це рішення викликало протест у профспілок, у працівників, у всіх громадян.

Григорій Осовий нагадав, що Федерація профспілок моментально відреагувала на порушення прав споживачів. Того ж дня ФПУ зробила заяву (http://fpsu.org.ua/nasha-borotba/12004-zayava-fpu-z-privodu-rishennya-nkrekp-pro-pidvishchennya-tarifiv-na-poslugi-transportuvannya-ta-rozpodilu-prirodnogo-gazu) з вимогами негайно скасувати прийнятого НКРЕКП рішення та накладення мораторію на підвищення ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги без проведення належного громадського обговорення та погодження із соціальними партнерами, притягнення до відповідальності винних посадових осіб НКРЕКП аж до їх звільнення із займаних посад, широкого обговорення національної тарифної політики в Парламенті та Уряді із залученням громадськості, експертів, сторін соціального діалогу.

Зараз ми бачимо, що влада зрозуміла помилковість рішення НКРЕКП і під тиском профспілок, громадськості Комісія скасувала прийняте нею рішення, згідно з яким запроваджувалася абонентська плата за розподіл газу, сказав Григорій Осовий. Він підкреслив, що зараз необхідно розвивати діалог з тим, щоб такі рішення приймались тільки після незалежної фахової експертизи та попереднього обговорення з профспілками, роботодавцями, представниками громадськості. Необхідна також публічність та доступність таких рішень для людей.

Рішення НКРЕКП прийнято. Що далі?

Як зазначив Григорій Осовий, по-перше, профспілки планують зустріч профспілкової делегації з Головою НКРЕКП та членами Комісії стосовно попереднього обговорення рішень Комісії з громадськістю, які стосуються цін і тарифів на газ та електроенергію.

По-друге, після рішення Комісії зараз вже питання до Уряду та Парламенту. Адже будь-які підвищення цін та тарифів мають чітко супроводжуватися підсиленням заходів соціального захисту – для працівників підвищення заробітних плат, для пенсіонерів – підвищення пенсій.

Прес-центр ФПУ