index

 

 

ПРОФСПІЛКИ ВИСТУПАЮТЬ ЗА ПРАВОВЕ І ЦИВІЛІЗОВАНЕ ВИРІШЕННЯ НАБОЛІЛИХ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПИТАНЬ

 

Голова ФПУ Григорій Осовий 2 жовтня поінформував Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про рішення Президії ФПУ щодо системних порушень прав працівників та профспілок.

 

У листі зазначено, що 20 вересня 2018 року на засіданні Президії ФПУ було розглянуто надзвичайну ситуацію, що склалася внаслідок порушення Кабінетом Міністрів України законодавчо визначених засад соціального діалогу при формуванні проекту Державного бюджету України на 2019 рік, яким фінансово не забезпечуються державні соціальні стандарти і гарантії, проведення подальшого курсу на підвищення цін на природний газ для населення, а також у зв’язку з відсутністю дієвих кроків з боку Уряду щодо розв’язання проблеми системних грубих порушень майнових прав профспілок.

 

Повна версія на Офіційному веб-порталі ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/zagalni-novini/14649-profspilki-vistupayut-za-pravove-i-tsivilizovane-virishennya-nabolilikh-dlya-lyudej-pitan

 

 

ФПУ ЗАКЛИКАВ УРЯД НЕ ДОПУСТИТИ ПОГЛИБЛЕННЯ

БІДНОСТІ В УКРАЇНІ

 

За дорученням Президії ФПУ Голова ФПУ Г.В. Осовий звернувся до Прем’єр-міністра України В.Б.Гройсмана щодо забезпечення в Держбюджеті на 2019 рік виконання норм національного законодавства та міжнародних зобов’язань з метою реалізації громадянам України права на гідну працю та достатній рівень життя.

 

Федерація профспілок України закликала Уряд забезпечити виконання взятих на себе зобов’язань, зокрема за Конвенціями МОП, та не допустити подальшого поглиблення бідності в Україні шляхом закріплення у Державному бюджеті України на 2019 рік обґрунтованих соціальних стандартів та гарантій, а також достатнього обсягу видатків на розвиток ключових галузей економіки і соціальної сфери країни.

 

Повна версія на Офіційному веб-порталі ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/14641-fpu-zaklikae-uryad-ne-dopustiti-pogliblennya-bidnosti-v-ukrajini

 

 

ОСВІТЯНИ КИЄВА РІШУЧЕ НАЛАШТОВАНІ БОРОТИСЯ

ЗА СВОЇ ПРАВА

 

До Всесвітнього дня дій за гідну працю 4 жовтня 2018 року о 15.00 Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України проводить масштабну акцію протесту біля Кабміну.

 

Повна версія на Офіційному веб-порталі ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/14633-osvityani-m-kieva-rishuche-nalashtovani-na-borotbu-za-vlasni-prava

 

ЗАЯВА ПРЕЗИДІЇ ФПУ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ДІЙ ЗА ГІДНУ ПРАЦЮ ТА МІЖНАРОДНОГО ДНЯ БОРОТЬБИ З БІДНІСТЮ

 

Всесвітній день дій за гідну працю, який щорічно відзначається 7 жовтня за ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок, є не просто днем мобілізації профспілок в усьому світі, а й полем для визначення найкритичніших проблем у сфері трудових відносин, можливістю їх солідарного вирішення.

 

Повна версія на Офіційному веб-порталі ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/mizhnarodna-robota/14642-zayava-prezidiji-fpu-do-vsesvitnogo-dnya-dij-za-gidnu-pratsyu-ta-mizhnarodnogo-dnya-borotbi-z-bidnistyu-2

 

 ФПУ – ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ДІЙ ЗА ГІДНУ ПРАЦЮ

 

8 жовтня о 10.00 у Міжнародному центрі культури і мистецтв профспілок України «Жовтневий палац» у рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю ФПУ проводить круглий стіл: «Майбутнє сфери праці та 100-річчя Міжнародної організації праці».

До участі запрошено представників органів влади, Національного координатора МОП в Україні, СПО об’єднань роботодавців на національному рівні, профспілкових, міжнародних, громадських організацій та провідних наукових установ.

Захід відбудеться за адресою: м. Київ, Алея Героїв Небесної Сотні, 1, кімната 41.

Запрошуємо взяти участь у зазначеному заході та пропонуємо долучитися до дискусії!

 

Повна версія на Офіційному веб-порталі ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/14640-majbutne-sferi-pratsi-v-ukrajini

 

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ ПРАЦЮЄ НАД ВИРІШЕННЯМ ПРОБЛЕМ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

 

Поділяючи занепокоєння Профспілки працівників вугільної промисловості України щодо критичної ситуації, що склалася на підприємствах вугільної галузі, Федерація профспілок України звернулася до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням дати відповідне доручення Віце-прем’єр-міністру України Кістіону В.Є. щодо термінового проведення наради за участі в.о. Міністра фінансів України Маркарової О.С., Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. та Голови Укрвуглепрофспілки Турманова В.І. з метою розв’язання проблеми критичного стану галузі і системного порушення конституційного права працівників на своєчасність отримання заробленого.

 

 

ПРОФСПІЛКИ ЗА ВІДНОВЛЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ ПОСТРАЖДАЛИМ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

СПО об’єднань профспілок підтримано надісланий Комітетом ВР України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення проект Закону України «Про внесення змін до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (щодо приведення його норм у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018 (реєстр. № 9016), поданий народними депутатами України А. Ільюком, О. Кулінічем, А. Шипком.

Законопроект розроблено з метою забезпечення виконання рішення Конституційного Суду України про відновлення соціальних гарантій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Адже 17 липня 2018 року Конституційний Суд України прийняв рішення № 6-р/2018, яким визнав неконституційними окремі норми Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII (далі – Закон № 76-VIII) та Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ (далі-Закон №796-ХІІ).

 

ПРОФСПІЛКИ СПРИЯЮТЬ ПОСИЛЕННЮ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СІМЕЙ З ДІТЬМИ ТА РОЗВИТКУ ВІДПОВІДАЛЬНОГО БАТЬКІВСТВА

 

СПО об’єднань профспілок погоджено надісланий Мінсоцполітики проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки відповідального батьківства», розроблений з метою соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства.

Ця робота ведеться у рамках виконання п.1.19. Генеральної угоди про дотримання процедури погодження із соціальними партнерами проектів нормативно-правових актів з питань економічної, митно-тарифної, соціальної політики.

Законопроектом передбачається запровадження з 2019 року компенсації частини оподатковуваного доходу платника податку, витраченого на користування послугою «муніципальна няня» (з догляду за дитиною до трьох років), на умовах співфінансування такого відшкодування з різних бюджетів. З

Законопроектом запропоновано доповнити положення Податкового кодексу України нормами стосовно послуги «муніципальна няня» (визначення такої послуги, включення її до пункту 166.3 «Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки», а також визначення правил та форми компенсації (повернення) частини коштів платнику податків одному із батьків дитини/опікуну в залежності від того, до якої групи платників податку він належить).

 

ПРОФСПІЛКИ ПІДТРИМУЮТЬ ГРОМАДЯН ПОХИЛОГО ВІКУ

ТА ІНВАЛІДІВ

 

СПО об’єднань профспілок надано зауваження Міністерству соціальної політики України до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту громадян похилого віку та осіб з інвалідністю», що розроблений у зв’язку із суттєвими змінами у законодавстві з моменту затвердження у січні 2002 року «Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці».

Метою акта задекларовано забезпечення конституційних прав і свобод громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування, надання медичної допомоги, соціальних послуг та комплексу реабілітаційних заходів та проживають в інтернат них системах соціального захисту.

Основним від СПО об’єднань профспілок було зауваження про доцільність доповнення переліку осіб, які приймаються у першу чергу до будинку-інтернату для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, ‒ особами з інвалідністю 1 групи.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ПРОФСПІЛКОВИЙ КВИТОК ЗАПОВАДЖУЄ

ДЛЯ СПІЛЧАН НОВІ ПЕРЕВАГИ

 

Центр соціальних послуг продовжує наповнювати Дисконтну програму, залучаючи нових потужних партнерів до програми лояльності для власників СОЦІАЛЬНОГО ПРОФСПІЛКОВОГО КВИТКА.

Ддосягнуто домовленості із компанією «ТАС-ФАРМА» про запровадження додаткових переваг для членів профспілок в аптечній мережі «Аптека TAS». За умовами укладеного Меморандуму для учасників програми СОЦІАЛЬНИЙ ПРОФСПІЛКОВИЙ КВИТОК у будь-якій із 90 аптек цієї мережі узгоджено знижки 5% на лікарські засоби і 10% на парафармацевтичні товари.

 

Повна версія на Офіційному веб-порталі ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/zagalni-novini/14645-liki-stanut-bilsh-dostupnimi-iz-sotsialnim-profspilkovim-kvitkom

 

 Прес-центр ФПУ