etiket dly

ДАЙДЖЕСТ    НОВИН

 

(31 жовтня – 6 листопада 2018 р.)

 

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПІКЕТУВАННЯ ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ м. КИЄВА

 

6 листопада відбувся черговий етап підготовчого засідання в Окружному адміністративному суді м. Києва по справі щодо визнання протиправним і скасування Розпорядження КМУ від 11 січня 2018 р. № 13-р «Про передачу будівлі профспілок у м. Полтаві Генеральній прокуратурі України».

Під час засідання під стінами будівлі Суду відбулося інформаційне пікетування. В акції взяли участь понад 200 профактивістів, представників профспілкових організацій Полтави, всеукраїнських профспілок та профоб’єднань, трудових колективів ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», апарату ФПУ. Суд призначив розгляд справи по суті, що відбудеться у колегіальному складі.

Докладніше на сайті ФПУ: http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/14885-abo-mi-dosyagaemo-pravdi-abo-prodovzhuemo-protest

 

 

ПРОФСПІЛКИ ЗАКАРПАТТЯ ВІДБИЛИ ЧЕРГОВУ РЕЙДЕРСЬКУ

СПРОБУ ЗАХОПЛЕННЯ СВОЄЇ БУДІВЛІ В МІСТІ УЖГОРОДІ

 

Триває жорстке протистояння за право власності на будівлю профспілок в м. Ужгороді на площі Народній, 5 між Закарпатською облпрофрадою і окружним адміністративним судом. Чергову спробу рейдерського захоплення будівлі, діючи в інтересах суду, здійснили працівники Мукачівського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Закарпатської області.

 

Докладніше на сайті ФПУ:  http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/14888-profspilki-zakarpattya-vidbili-chergovu-rejdersku-sprobu-zakhoplennya-svoeji-budivli-v-misti-uzhgorodi

 

ПРОФСПІЛКИ ДОМОГЛИСЬ ВИПЛАТИ БОРГІВ ШАХТАРЯМ

 

Масові протестні виступи шахтарів в регіонах, принципова позиція Профспілки працівників вугільної промисловості України під час перемовин з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, розблокували дію закону, про державну підтримку вугільнодобувних підприємств на часткове покриття виробництва і собівартості вугілля, прийнятого ще влітку ц.р., який передбачає фінансування галузі у розмірі 1,4 млрд. грн.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/component/content/article/222-predstavnik-fpu-v-parlamenti-sergij-kaplin/14884-viktor-turmanov-pid-tiskom-profspilok-uryad-rozpochav-pogashennya-zaborgovanosti-z-zarplati-shakhtaryam

 

 

ВИМОГИ ПРОФСПІЛОК – НА КОНТРОЛІ ФПУ

 

В Мінсоцполітики спільно з профспілками розроблено проект закону “Про посилення захисту прав працівників на своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати у разі неплатоспроможності роботодавця”.

 Його ухвалення сприятиме забезпеченню конституційних гарантій права працівників на отримання належних їм коштів з оплати праці та відповідатиме Конвенції МОП № 173 “Про захист вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця.

 

Докладніше на сайті ФПУ: http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/14839-vimogi-profspilok-na-kontroli-fpu-minsotspolitiki-rozrobleno-zakonoproekt-shchodo-zakhistu-prav-pratsivnikiv-na-svoechasnu-i-v-povnomu-obsyazi-viplatu-zarplati

 

 

ОПРАЦЬОВАНО ПРОЕКТ ЗАКОНУ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ ПРАЦІВНИКІВ НА СВОЄЧАСНУ ТА В ПОВНОМУ ОБСЯЗІ ВИПЛАТУ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

 

В рамках реалізації вимоги профспілок № 5 «Невідкладно повернути борги по заробітній платі понад 100 тис. працівникам» СПО об’єднань профспілок опрацював розроблений Мінсоцполітики проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця».

Законопроектом пропонується врегулювати проблеми щодо:

- підвищення економічного захисту працівника шляхом зобов’язання роботодавця сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки Національного банку України за кожний день затримки та надання працівнику права на припинення виконання роботи;

- запровадження захисту працівника у випадку неплатоспроможності роботодавця шляхом виплати йому компенсації, як це передбачено частиною ІІІ Конвенції МОП № 173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця.

 

Докладніше на сайті ФПУ: http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/14869-zakonoproekt-shchodo-posilennya-zakhistu-prav-pratsivnikiv-na-svoechasnu-viplatu-zarobitnoji-plati-pogodzheno-iz-zauvazhennyami

 

 

ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ СОЦІАЛЬНИХ ПАРТНЕРІВ

 

У рамках переговорного процесу профспілок і влади з питання виконання вимог учасників всеукраїнської профспілкової акції протесту 1 листопада 2018 року, відбулася зустріч соціальних партнерів – Міністерства освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Прем’єр-міністром України Гройсманом В.Б. надано відповідні доручення на вимоги профспілок: Профспілки працівників охорони здоров’я України, Об’єднання профспілок Харківської області та ін..

 

Докладніше на сайті ФПУ: http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/14854-peregovornij-protses-shchodo-byudzhetu-osviti-na-2019-prodovzhuetsya

 

 

ЗУСТРІЧ ПРОФСПІЛКОВОЇ ДЕЛЕГАЦІЇ З МІНІСТРОМ

 

5 листопада напередодні Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва відбулася зустріч Міністра культури України Євгена Нищука з представниками Профспілки працівників культури України для обміну думками та обговорення питань соціально-економічного характеру сфери культури, які потребують термінового вирішення на державному рівні.

Привітавши Міністра з професійним святом, Голова Профспілки Людмила Перелигіна зазначила, що нашим головним кредом у взаємовідносинах з Міністерством є конструктивний соціальний діалог і тільки через тісне соціальне партнерство можлива мобілізація зусиль виконавчої влади та Профспілки.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/14879-profspilkova-delegatsiya-na-zustrichi-u-ministra

 

 

ПІД ЛЬВІВСЬКОЮ ОДА ГІРНИКИ ВИМАГАЛИ ЗАРПЛАТ І ВІДСТАВКИ МІНІСТРА

 

2 листопада відбулася протестна акція шахтарів Львівщини. По центральній вулиці Львова пішою ходою пройшли понад 300 шахтарів, де під будівлею обласної державної адміністрації під грюкіт касок та скандування лозунгів відбувся мітинг.

До протестуючих вийшов голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. Голова Львівського теркому Укрвуглепрофспілки зачитав вимоги шахтарів, які були схвалені протестувальниками, та передав їх голові Львівської ОДА. В свою чергу очільник області запевнив, що облдержадміністраціє будуть вжиті всі відповідні заходи стосовно задоволення вимог шахтарів, адже вимоги шахтарів прості і зрозумілі – це забезпечення сталої виплати заробітної плати працівникам шахт і виділення необхідних обсягів фінансування на технічне переоснащення та подальший розвиток вугільних підприємств Львівщини.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/14871-pid-lvivskoyu-oda-girniki-vimagali-zarplat-i-vidstavki-ministra

 

 

ДОЛАЄМО БІДНІСТЬ ВКРАЇНІ

 

Підсумки виконання Стратегії подолання бідності в Україні в цьому році та пропозиції соціальних партнерів до  проекту розпорядження КМУ «Про затвердження плану заходів на 2019 рік з реалізації Стратегії подолання бідності» обговорили 1 листопада учасники засідання Міжвідомчої робочої групи з виконання плану заходів з реалізації Стратегії подолання бідності.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/component/blog_calendar/2018/11/01

 

 

ПЕРЕМОВИНИ ЩОДО НОВОЇ ГЕНУГОДИ

 

На виконання вимоги профспілок щодо припинення економії на людині праці та підвищення рівня основних державних стандартів і гарантій 1 листопада 2018 року відбулось засідання трьохсторонньої робочої групи з опрацювання пропозицій до проекту Генеральної угоди на 2018-2020 рр. з питань оплати праці. 

Переговори відбуваються досить складно – неврегульованими залишаються такі принципові для профспілок питання, як визначення мінімальної заробітної плати та тарифної ставки працівника І розряду, шляхи погашення заборгованості з виплати заробітної плати, механізми підвищення середньої заробітної плати тощо.

 

ПРОФСПІЛКАМИ ПІДТРИМАНО ВІДКРИТТЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО СПОЛУЧЕННЯ «КИЇВ – БОРИСПІЛЬ»

 

За результатами опрацювання робочою групою СПО об’єднань профспілок з розгляду документів щодо питань зміни діючих тарифів (цін) для населення (електроенергія, газ, послуги транспорту та зв’язку), які надходять від центральних органів виконавчої влади та державних колегіальних органів (затверджено рішенням СПО об’єднань профспілок від 16.11.2017 № 41-3) профспілковою стороною погоджено проект наказу Мінінфраструктури «Про внесення змін до Тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні».

Прийняття нормативно-правового акта дозволить встановити тариф на пасажирські перевезення залізничним транспортом у внутрішньому сполученні на новоствореному маршруті м. Київ – Міжнародний аеропорт «Бориспіль», а також запровадити коефіцієнти зниження вартості проїзду в залежності від кількості поїздок.

Залізничне сполучення Київ-Бориспіль дозволить громадянам України швидко, оминаючи затори на Бориспільській трасі, й економно дістатися зі столиці до міжнародного аеропорту.

 

 

ПРОФСПІЛКАМИ ПОГОДЖЕНО ТИПОВИЙ КОНТРАКТ ДЛЯ ДИПЛОМАТІВ

 

 СПО об'єднань профспілок розглянуто та погоджено проект наказу МЗС «Про затвердження Типової форми контракту про проходження дипломатичної служби».

Проект наказу розроблено з метою врегулювання питання укладення контракту про проходження дипломатичної служби, відповідно до вимог Закону України від 07 червня 2018 р. № 2449-\ПІ «Про дипломатичну службу».

 

 

ПРОФСПІЛКИ - ПРОТИ МІН

 

СПО об'єднань профспілок розглянуто проект Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» (реєстр. № 9080).

Метою зазначеного законопроекту є визначення правових та організаційних засад та умов формування та реалізації державної політики у сфері протимінної діяльності, планування здійснення заходів протимінної діяльності, а також здійснення гуманітарного розмінування для захисту населення і території України від впливу вибухонебезпечних предметів, створення достатніх умов для безпечної діяльності населення на територіях, де проводилися бойові дії та використовувалися мінно-вибухові загородження.

Крім того, законопроект спрямований на визначення суб'єктів, що здійснюватимуть гуманітарне розмінування, прав та обов'язків персоналу, що проводитиме гуманітарне розмінування, а також порядку здійснення контролю за проведенням гуманітарного розмінування.

 

  Прес-центр ФПУ