Изображение 1645

 

21 листопада у Будинку профспілок на Майдані Незалежності у Києві відкрилась виставка інформаційних та фотоматеріалів часів Революції гідності.

 

В урочистій події взяли участь керівництво ФПУ, голови ЦК всеукраїнських профспілок, керівники підприємств ФПУ, високопосадовці з КМУ, Верховної Ради України, представники ЗМІ, учасники буремних подій п’ятирічної давнини.

 

Изображение 1653

 

До присутніх, відвідувачів експозиції, звернулись міністр культури України Євген Нищук,  Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець та ін. Усі вони висловили велику вдячність побратимам, дні й ночі яких незабутніми 2013-14 рр. проходили на майдані у Будинку профспілок, де тоді розташовувався і штаб майданівців, і медичний пункт, і прес-центр.

- Профспілкова будівля була серцем майдану, - сказав Є Нищук, - ці стіни дихають правдивою історією України, тут залишається частинка самопожертви багатьох українців, тому зберегти пам'ять про Революцію гідності – наш святий обов’язок.

 

Изображение 1694

 

Степан Кубів, колишній комендант Майдану, відзначив особливу роль профспілок, які у ті часи зробили максимально можливе, що можна було зробити у режимі гноблення демократії.

- Ми тут займали місця стільки, скільки нам було потрібно, включаючи медійні позиції, медичну допомогу, годування людей, - пригадів урядовець, а також висловив особливу вдячність Григорію Осовому, Голові ФПУ, Володимиру Циганенку, директору господарського управління ФПУ та усім, хто за тих часів працював у Будинку профспілок, подякував журналістам за їх самовідданість під час висвітлення історичних подій на Майдані.

 

Изображение 1675

 

Григорій Осовий з хвилюванням пригадав події п’ятирічної давнини, а також часів Помаранчевої революції 2004 року, коли Будинок профспілок на майдані також став притулком для багатьох патріотів.

– Але цей будинок не лише стіни, - сказав Голова ФПУ, - тут багато років розміщалися усі всеукраїнські профспілки, Київська обласна рада профспілок. Тому, коли до Києва під час Майдану приїздили сотні тисяч громадян з усієї України, серед яких було багато спілчан, Будинок профспілок лишався відкритим як для членів профспілок, так і для усіх учасників Революції гідності. Ми усвідомлювали, що тоді велась боротьба за справедливість, а профспілки завжди на цьому боці - з людьми, тим більше у такі скрутні хвилини.

 

Изображение 1717

 

- Вшановуючи усіх учасників тих подій, хто поклав своє життя і здоров’я ФПУ передає два приміщення першого і другого поверху Будинку спілок у дар Музею Революції гідності – це наш посильний внесок для увіковічування пам’яті про події, які змінили історію України, - зазначив лідер українського профспілкового руху.


Изображение 1748

 

Изображение 1715

 

Изображение 1761

 

Прес-центр ФПУ