t 1 t 1 daizhdzhest-1

 

(4 – 11 грудня 2018 р.)    Випуск № 13

 

 

    ПРОФСПІЛКИ ІНІЦІЮЮТЬ ЗУСТРІЧ З ПРЕМ’ЄРОМ

 На звернення Голови Спільного представницького органу об'єднань профспілок Григорія Осового до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про зустріч з профспілками главою Уряду дані відповідні доручення.

 У листі до КМУ висловлено вдячність за налагодження конструктивної співпраці з профспілками та пропонується в період з 12 по 17 грудня 2018 року провести робочу зустріч з профспілковим активом, членами Президії і Ради Федерації профспілок України, членами СПО об'єднань профспілок, представниками профспілок трудових колективів – всього біля 400 учасників.

У ході зустрічі профспілки вважають за доцільне обговорити підсумки соціально-економічного розвитку України в 2018 році, перебіг переговорного процесу з укладення Генеральної угоди на новий строк, основні принципи і норми реалізації соціально-економічної політики та трудових відносин в Україні і прогноз соціально-економічного розвитку держави на 2019 рік, а також підбити підсумки виконання центральними органами виконавчої влади доручень КМУ до вимог Всеукраїнської профспілкової акції 17 жовтня ц.р.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15032-profspilki-initsiyuyut-zustrich-z-prem-erom

 

 

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ ВИСТУПИВ НА КОНГРЕСІ МКП

 

4 грудня 2018 року з трибуни IV Всесвітнього Конгресу Міжнародної конфедерації профспілок, який проходив в Копенгагені, виступив глава української профспілкової делегації Григорій Осовий.

Звертаючись до учасників форуму, голова ФПУ привітав їх з важливою подією в житті МКП. Він зазначив, що підбиваючи підсумки чотирирічної роботи, ми виробляємо плани на майбутній період. Доповідь Генерального секретаря МКП Шаран Барроу, гаряча дискусія в дебатах і проекти документів Конгресу свідчать про величезний потенціал нашої організації та бажання більш успішно вирішувати глобальні проблеми у світі праці.

Цю місію ми зобов'язані виконати достойно, як того чекають від нас трудящі, - сказав лідер українських профспілок та акцентувала на тому, що успіх залежить не тільки від тих, кого ми оберемо в керівні органи МКП, а й від кожного з нас, тому що завдання, які стоять перед нами, спільні: зайнятість, гідна зарплата, умови праці, соціальне забезпечення тощо.

 

З текстом виступу можна ознайомитись за посиланням:

http://www.fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/15043-vystuplenie-grigoriya-osovogo-na-kongresse-mkp

 

УСТРІЧ ГОЛОВИ ФПУ ГРИГОРІЯ ОСОВОГО  ЗІ СТУДЕНТАМИ АПСВТ

 

У рамках Всеукраїнського тижня права, що проводиться 10-14 грудня, у стінах Академії праці соціальних відносин і туризму ФПУ відбулась інформаційно-роз’яснювальна зустріч зі студентами, в якій взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий.

 Захід був приурочений до Дня прав людини, який відзначається щороку 10 грудня, і мав на меті набуття студентами додаткових знань у сфері забезпечення прав і свобод громадян, а також запобігання їх порушенню.

Відкрила зустріч ректор АПСВТ Вікторія Буяшенко, яка запевнила, що «права людини» - це явище, яке стосуються кожного та забезпечує саме існування людини, а також гарантує подальший суспільний розвиток будь-якої країни. Тому рівно сімдесят років назад – у 1948 р. Генасамблеєю ООН було проголошено Загальну декларацію прав людини.

Як реалізуються права людини в нашій країні і яку роль в цьому відіграють профспілки розповів Голова ФПУ Григорій Осовий. Він охарактеризував ФПУ як правозахисну організацію і наголосив, що право вільного об’єднання громадян у профспілки гарантовано як Конституцією України, так і міжнародними нормативно-правовими актами, ратифікованими нашою країною.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15063-zustrich-zi-studentami-apsvt

 

ОБГОВОРЕНО РОЗДІЛ «ОПЛАТА ПРАЦІ» НОВОЇ ГЕНУГОДИ

 

3 грудня ц.р. у ФПУ відбулись засідання профспілкової робочої групи і тристоронньої робочої групи з підготовки розділу «З питань оплати праці» проекту Генеральної Угоди на новий строк.

 

Під час роботи соціальних партнерів розглянуто неузгоджені пункти розділу, а також пропозиції до таких його частин, як: «Мінімальна заробітна плата», «Тарифна ставка робітника і розряду» та ін. Обговорено позиції сторін щодо темпів зростання середньої заробітної плати, встановлення доплат та надбавок до зарплат, способів повернення зарплатних боргів, шляхи реформування оплати праці тощо.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/virobnicha-politika-ta-kolektivno-dogovirne-regulyuvannya/15035-obgovoreno-rozdil-oplata-pratsi-novoji-genugodi

 

 

КРАЩІ ЮРИСТИ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ФПУ ДІЛИЛИСЯ ДОСВІДОМ ПРАВОЗАХИСНОЇ РОБОТИ ЗІ СТУДЕНТАМИ АПСВТ ФПУ

 

11 грудня 2018 року в рамках заходів з нагоди відзначення 70-ої річниці підписання Загальної декларації прав людини працівниками департаменту правового захисту апарату ФПУ проведений майстер-клас для студентів – учасників Юридичної клініки «Феміда» Академії праці, соціальних відносин і туризму ФПУ. Мета заходу – ознайомлення студентів з механізмами захисту трудових прав працівників за участі профспілок.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/pravovij-zakhist/15067-krashchi-yuristi-chlenskikh-organizatsij-fpu-dililisya-dosvidom-pravozakhisnoji-roboti-zi-studentami-apsvt-fpu

 

 

КРУГЛИЙ СТІЛ. ОБГОВОРЕНО ДОСВІД ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН ІЗ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ОБОВ’ЯЗКОВОЇ НАКОПИЧУВАЛЬНОЇ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ

 

У зв’язку з тим, що нині в Україні розглядається питання щодо запровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи (2-го рівня), за участі Міжнародної організації праці та Міністерства соціальної політики України 4 грудня в Києві проведено круглий стіл з метою ознайомлення всіх зацікавлених сторін з належною практикою та набутим досвідом щодо запровадження другого рівня пенсійного забезпечення в сусідніх європейських країнах та інших регіонах (зокрема, Латинської Америки), про переваги та недоліки запровадження такого кроку, а також обговорення ключових питань подальшої політики у сфері пенсійного забезпечення в Україні.  

У засіданні взяли участь: Каплін С.М., перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення; заступник Міністра соціальної політики Шамбір М.І.; представники секретаріату Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, сторін соціального діалогу, міжнародних організацій, експерти Міжнародної організації праці.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialne-strakhuvannya-i-pensijne-zabezpechennya/15048-kruglij-stil-obgovoreno-dosvid-zarubizhnikh-krajin-iz-zaprovadzhennya-obov-yazkovoji-nakopichuvalnoji-pensijnoji-sistemi

 

 

ВІДБУЛАСЯ НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ З МУНІЦИПАЛЬНОЇ РЕФОРМИ

 

6 грудня 2018 р. в приміщенні Академії праці, соціальних відносин і туризму відбулася Друга щорічна науково-практична конференція «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості». Цей науковий захід було присвячено Дню місцевого самоврядування, який традиційно відзначається в Україні 7 грудня.

Метою конференція було фахове обговорення напрямів муніципальної реформи в Україні на її сучасному етапі, впровадження європейських принципів і стандартів територіальної організації влади на основі співставлення позицій з цього питання влади, науковців та інститутів громадянського суспільства.

Організаторами конференції виступили Академія праці, соціальних відносин і туризму та Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»;. партнером конференції – Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Від профспілок України з привітальним словом та доповіддю виступив заступник голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15057-vidbulasya-naukova-konferentsiya-z-munitsipalnoji-reformi

 

ПЛЕНУМ ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ: ЗМІЦНЕННЯ ПЕРВИНКИ ЗАДЛЯ ЕФЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКИ

 

5 грудня 2018 року відбувся пленум ЦК Профспілки з основним питанням розгляду «Про роботу організаційних ланок щодо зміцнення первинних профспілкових організацій, як основи діяльності Профспілки».

Члени ЦК Профспілки з усіх куточків України зібралися обговорити питання зміцнення організації, яка захищає права та гарантії освітян, допомагає розібратися у постійних змінах законодавства, надає юридичну допомогу та підтримку.

Відкриваючи роботу пленуму Голова Профспілки Георгій Труханов поінформував яким чином організація відстоювала видатки на освіту у головному кошторисі країни, що вдалося, а що потребує додаткових зусиль і спільних злагоджених дій усіх профспілкових організацій.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15053-plenum-tsk-profspilki-zmitsnennya-pervinki-zadlya-efektivnoji-diyalnosti-profspilki

 

ПЛЕНУМ ВИЗНАЧИВ ПЕРШОЧЕРГОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРОФСПЛОК

 

V Пленум ЦК Профспілки працівників культури України 6 грудня ц.р. визначив завдання профспілкових організацій у зв’язку з ухваленням Державного бюджету України на 2019 рік, обговорив дії по захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів членів профспілок.

 У його роботі взяли участь представники усіх структурних ланок Профспілки, члени ЦК Профспілки, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, зі звітами виступили Міністр культури України Євген Нищук, виконавчий директор ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Олександр Лієв, президент ПАТ «Укрпрофтур» Сергій Стрілець, високопосадові особи з Мінрегіону, Мінсоцполітики.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15056-plenum-viznachiv-pershochergovi-zavdannya-dlya-profsplok

 

 

ПІДСУМКИ ДИТЯЧОГО ОЗДОРОВЛЕННЯ ПІДБИТО НА ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ СЕЛЕКТОРНІЙ НАРАДІ У МІНІСТЕРСТВІ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

5 грудня ц.р. у Міністерстві соціальної політики України відбулося засідання Центрального міжвідомчого штабу з координування організації і проведення оздоровлення та відпочинку дітей. Учасниками засідання, окрім представників зацікавлених державних служб України, були і працівники Федерації профспілок України, які висловили низку критичних зауважень з метою покращення оздоровлення та відпочинку дітей.

 

         Зокрема, представник Федерації профспілок України Т.М. Маценко інформувала, що профспілкові організації оздоровили влітку ц.р. понад 200 тис. дітей працівників підприємств, установ, організацій України, що на 60 тис. менше, ніж у минулому році.

Така ситуація пов’язана не тільки із щорічним зменшенням кількості дітей у віці до 15 років, а й із фінансовою неспроможністю працівників низки галузей господарства оплатити зависоку для них вартість дитячої путівки.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/organizatsijna-robota/15054-pidsumki-dityachogo-ozdorovlennya-pidbito-na-vseukrajinskij-selektornij-naradi-u-ministerstvi-sotsialnoji-politiki-ukrajini

 

НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ ПРАЦІВНИКІВ

 6 грудня Центральна Рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України організувала і провела у Києві семінар-навчання голів первинних, обласних і Київської міської організацій профспілки з актуальних питань профспілкової роботи.

Про дії Федерації профспілок України на захист соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умовах проінформував присутніх заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. Він акцентував увагу на таких актуальних питаннях, як бюджетний процес та пропозиції профспілок до Головного фінансового документу країни,  відродження та розвиток вітчизняного виробництва, збереження трудового потенціалу та трудова міграція за кордон робочих рук, соціальні гарантії. Одна з головних тем сьогодні, підкреслив він, - це переговорний процес з укладання Генеральної угоди на новий строк, врахування в цьому документі інтересів країни і працівників.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15052-navchannya-profspilkovikh-pratsivnikiv

 

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК РІВНЕНЩИНИ ТА УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ ЗАТВЕРДИЛИ ДОРОЖНЮ КАРТУ ДІЙ З ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ПРАЦІ

 

Найбільш дієві механізми взаємодії профспілок Рівненщини з територіальним Управлінням Держпраці задля активізації громадського контролю і боротьби з нелегальної зайнятістю визначили учасники Круглого столу, що відбувся в обласній Федерації профспілок. Участь у заході, проведеному у Міжнародний день прав людини і 70- річчя підписання Загальної декларації прав людини,  взяв начальник Управління Держпраці у Рівненській області  Юрій Наконечний, голови членських галузевих профорганізацій  ФПО ,активісти з первинних профосередків

  З вступним словом перед учасниками круглого столу  виступив голова Федерації профспілок  Рівненщини Микола Шершун.  

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15065-federatsiya-profspilok-rivnenshchini-ta-upravlinnya-derzhpratsi-zatverdili-dorozhnyu-kartu-dij-z-legalizatsiji-pratsi

 

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ, ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ У ЖОВТНІ 2018 РОКУ

 

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах жовтня 2018 року становив 4221 грн.

Таким чином, законодавчо встановлений на жовтень 2018 року прожитковий мінімум для працездатних осіб (1841 грн.)  занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,3 рази або на 2 380 грн. Мінімальна заробітна плата є нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 498 грн.

 

 Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/15039-prozhitkovij-minimum-dinamika-serednoji-zarobitnoji-plati-ta-stan-viplati-zarplati-u-zhovtni-2018-roku

 

 Прес-центр ФПУ