shtuchniy ntelekt man pulyu ob ktami vidalya obrazliv memi z 15369249661129 image

(12 – 21 грудня 2018 р.)

 

ПРЕЗИДІЯ ФПУ. ПРОФСПІЛКИ НАДАДУТЬ СОЦІАЛЬНОМУ ДІАЛОГУ ЕФЕКТИВНИЙ ІМПУЛЬС

 

Доручити керівництву СПО об’єднань профспілок внести неузгоджені принципові для профспілок положення на розгляд й обговорення керівників Сторін соціального діалогу з метою пошуку остаточної компромісної редакції та визначення позиції щодо укладення Генеральної угоди на новий строк. За результатами консультацій з керівництвом Сторін соціального діалогу провести засідання СПО об’єднань профспілок для визначення подальших дій щодо укладення Угоди. Таке рішення прийнято на засіданні Президії Федерації профспілок України, яке відбулось 18 грудня в Києві.

 

Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Під час обговорення питання «Про  переговори щодо укладення Генеральної угоди на новий строк» доповідач – Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, члени Президії ФПУ зазначили, що протягом січня – березня 2018 року відбулося чотири засідання Спільної робочої комісії представників Сторін.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15102-prezidiya-fpu-profspilki-nadadut-sotsialnomu-dialogu-efektivnij-impuls

 

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ РОБОТИ, ПЛАНУЄМО МАЙБУТНІ ДІЇ

 

18 грудня, перед засіданням Президії ФПУ відбулась робоча зустріч профактиву з представниками Уряду і організацій роботодавців.

 

 У зустрічі взяли участь члени Президії ФПУ, СПО об’єднань профспілок, спілчани м.Києва і Київської області, працівники структурних підрозділів апарату ФПУ. Розмова була присвячена підсумкам роботи соціальних партнерів у році, що минає, та побудові планів співробітництва на наступний період.

Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував про основні етапи спільної боротьби за права трудящих у 2018 році, підсумки роботи з виконання Генеральної угоди та наголосив на необхідності консолідації зусиль соціальних партнерів задля забезпечення більш динамічного розвитку економіки, врегулювання соціально-трудових відносин, підвищення добробуту громадян. Він зазначив, що ми знаходимось на завершальному етапі переговорів з укладення нової Генеральної угоди, але є речі, які ще потребують порозуміння.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-dialog/15103-pidbivaemo-pidsumki-roboti-planuemo-majbutni-diji

 

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: "В АКТИВІ ПРОФСПІЛОК Є БАГАТО ІНСТРУМЕНТІВ БОРОТЬБИ З ТАКИМ ГАНЕБНИМ ЯВИЩЕМ, ЯК ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПО ЗАРПЛАТІ"

 

 Голова СПО об'єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий 19 грудня взяв участь і виступив під час слухань в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на тему «Шляхи розвязання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати». 

       У заході взяли участь народні депутати, представники Міжнародної організації праці, центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, органів місцевої влади, наукових установ, громадських організацій, засобів масової інформації та інших.

 Відкриваючи слухання, Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін відзначив, що заробітна плата є головним джерелом грошових доходів працюючого населення й основною частиною сімейного бюджету. Її невиплата має критичний вплив на фінансове становище не лише окремого працівника та його родини, а й життєвий рівень всього населення країни, сприяє поширенню бідності та зростанню соціальної напруги і протестної активності в трудових колективах і цілих регіонах.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/15113-v-profilnomu-parlamentskomu-komiteti-vidbulis-slukhannya-z-problem-pogashennya-zaborgovannosti-z-viplati-zarplati

 

СХИЛЯЄМО ГОЛОВИ ПЕРЕД ПАМ’ЯТТЮ ЗАГИБЛИХ ГЕРОЇВ, ШАНУЄМО ЖИВИХ

 

14 грудня з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції Голова ФПУ Григорій Осовий взяв участь у церемонії покладання квітів до пам’ятного знаку «Воїнам Чорнобиля» та кургану «Героям Чорнобиля» на території Меморіального комплексу жертвам Чорнобильської катастрофи у м. Києві.

 Урочиста церемонія відбулась за участю керівництва КМДА, представників РДА Дніпровського району столиці, духовенства та громадських організацій чорнобильців м. Києва. Разом з Головою ФПУ квіти до пам’ятників поклали заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, керівник Департаменту правового захисту апарату ФПУ Дмитро Лях.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/informatsijna-robota/15093-skhilyaemo-golovi-pered-pam-yattyu-zagiblikh-gerojiv-shanuemo-zhivikh

 

ВИМОГИ ПРОФСПІЛОК - НА КОНТРОЛІ ФПУ. МІНЕКОНОМРОЗВИТКУ ПОВІДОМЛЯЄ ПРО ВИКОНАННЯ ДОРУЧЕНЬ НА ЗВЕРНЕННЯ ПРОФСПІЛОК

 

На виконання доручення Віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка до листа Федерації професійних спілок України від 19.10.2018 № 03/01-15/915 Мінекономрозвитку опрацювало інформацію ФПУ та повідомило про стан виконання доручень Кабінету Міністрів України, розпоряджень, планів дій Уряду до звернень ФПУ та членських організацій ФПУ, зокрема:

- щодо надмірних розривів в оплаті праці;

- щодо розробки Стратегії розвитку промислового комплексу України;

- щодо державного регулювання цін на соціально-значущі товари;

- щодо захисту майнових прав профспілок;

- щодо опрацювання питання стосовно майна, яке перебувало у віданні, володінні та користуванні загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15095-vimogi-profspilok-na-kontroli-fpu-minekonomrozvitku-povidomlyae-pro-vikonannya-doruchen-na-zvernennya-profspilok

 

ЗУСТРІЧ У ФПУ. ВИВЧАЮЧИ ДОСВІД, РОЗВИВАЮЧИ ПАРТНЕРСЬКІ ВІДНОСИНИ

 

Структура, функції та завдання Федерації профспілок України,  пріоритетні напрямки її діяльності, досвід ФПУ щодо захисту інтересів працівників та трудових колективів, налагодження партнерських відносин між найманими працівниками, трудовими колективами, професійними спілками, роботодавцями та їх об'єднаннями, державою і органами місцевого самоврядування, – ці та інші актуальні питання були в центрі уваги учасників зустрічі Першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок, заступника Голови ФПУ Олександра Шубіна, керівників ряду структурних підрозділів Федерації профспілок України зі слухачами Національної академії державного  управління при Президентові України.  Зустріч відбулася 20 грудня.

У зустрічі зі сторони ФПУ взяли участь: заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, керівники структурних підрозділів ФПУ - Департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями Лариса Ровчак, Департаменту міжнародних зв’язків Василь Шилов, Департаменту охорони праці Юрій Андрієвський, заступник керівника Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання – завідувач відділу соціального діалогу Валентина Приходько, завідувач відділу правової інспекції праці – правовий інспектор, голова ППО апарату ФПУ Марія Гриценко.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/organizatsijna-robota/15117-zustrich-v-fpu-vivchayuchi-dosvid-rozvivayuchi-partnerski-vidnosini

 

КРЕДО ПРОФСПІЛКИ: ЗАХИЩАТИ ПРАВО ЛЮДИНИ ПРАЦІ НА ГІДНЕ ЖИТТЯ

 

20 грудня 2018 р. Київська обласна рада профспілок провела засідання Ради, на якому було підбито підсумки трирічної роботи з виконання рішень XXIV-ї Київської обласної міжспілкової звітно-виборної конференції профспілок.

 У засіданні взяли участь та виступили Голова ФПУ Григорій Осовий, Заступник голови Київської обласної державної адміністрації В’ячеслав Кучер, представники Держпраці, організацій роботодавців, профактив області.

Голова Київоблпрофради Валентин Кононенко у своїй доповіді зазначив, що XXIV-а обласна міжспілкова звітно-виборна конференція профспілок Київщини, що відбулась у березні 2015 р., поставила перед профспілковими органами усіх рівнів конкретні завдання з вирішення питань економічного та правового захисту членів профспілок. Сьогодні настав час проаналізувати, що зроблено та визначити завдання на наступний період.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15116-kredo-profspilki-zakhishchati-pravo-lyudini-pratsi-na-gidne-zhittya

 

XIV ФОРУМ ОРГАНІЗАЦІЇ МОЛОДІ АТОМПРОФСПІЛКИ

 

 13 – 14 грудня у м. Києві відбувся XIV Форум Організації молоді Атомпрофспілки «Atomic marathon 2018». Цей головний захід профспілкової молоді з цього року носить ім’я Юркіна Олександра Валентиновича, у пам'ять засновника і першого керівника Атомпрофспілки.

 

Участь у Форумі взяли керівники Атомпрофспілки Валерій Матов та Олексій Лич, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, представники молодіжних організацій підприємств Атомпрофспілки, а також керівництво ДП «НАЕК «Енергоатом». Також до участі були запрошені представники профспілок АПК, Укрелектропрофспілки, авіабудівників, металургів, шахтарів та Білоруських профспілок.

Під час Форуму були проведені панельні дискусії щодо впровадження нового ринку електричної енергії, стану атомної енергетики та перспектив її розвитку в Україні, соціального захисту молодих працівників підприємств галузі та ролі молоді в сучасному профспілковому русі.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/organizatsijna-robota/15101-xiv-forum-organizatsiji-molodi-atomprofspilki

 

ПОГЛЯД. ФІЛІП НОРДЕНТОФТ: «У ПРОФСПІЛОК В УКРАЇНІ ДУЖЕ ВЕЛИКИЙ ПОТЕНЦІАЛ. ТРЕБА ЙОГО ЕФЕКТИВНО ВИКОРИСТОВУВАТИ»

 

13-14 грудня в столиці України відбувся дводенний семінар «Діагностичний огляд та оцінка потреб Федерації профспілок України" у рамках проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні». В семінарі взяли участь  представники профспілок Данії, апарату Федерації профспілок України, всеукраїнських галузевих профспілок та територіальних профоб'єднань.

Семінар провели авторитетні представники профспілок Данії - Філіп Нордентофт – керівник управління стратегічного та навчального розвитку Ради Конфедерації профспілок Данії/Конфедерації професіоналів Данії та Йонас Девантьє – радник з міжнародних питань Об’єднаної федерації робітників Данії.

Про мету, завдання та підсумки семінару ми попросили розповісти Філіпа Нордентофта.

  - Міжнародна організація праці попросила нас, профспілки Данії, провести оцінку потреб Федерації профспілок України, - зазначив він. – Проект МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» фінансований Урядом Данії у рамках Датської програми сусідства (2017 – 2021 р.р.). В Данії визнають дуже важливу роль організацій працівників і роботодавців у формуванні суспільства. Мова йде про забезпечення людей гідною роботою.   Це є дуже важливим елементом розвитку країни. Зараз українське суспільство знаходиться в перехідному періоді.  І організації профспілок і роботодавців повинні відігравати важливу роль у цьому процесі.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/organizatsijna-robota/15094-poglyad-filip-nordentoft-u-profspilok-v-ukrajini-duzhe-velikij-potentsial-treba-jogo-efektivno-vikoristovuvati

 

ЗАСІДАННЯ ПРАВЛІННЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

 

12 грудня 2018 року відбулося чергове засідання правління Фонду соціального страхування України, на розгляд якого вносились питання: про схвалення проекту бюджету Фонду на 2019 рік; затвердження Порядку надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу, передбачених загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання для внутрішньо переміщених осіб; майнові питання; деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду; затвердження Граничних розмірів витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу для застрахованої особи або члена її сім’ї, а також одного ліжко-дня санаторно-курортного лікування потерпілого та перебування супроводжуючої особи санаторно-курортним закладам на 2019 рік; затвердження Типових структур управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в областях та місті Києві та їх відділень; погодження призначення начальників управлінь виконавчої дирекції Фонду тощо.

Після тривалого обговорення правління Фонду схвалило проект бюджету Фонду на 2019 рік, в якому доходи заплановані у сумі 22 972 924тис.грн., видатки - 23 492 569тис.грн. При доходах Фонду, запланованих з урахуванням розміру єдиного внеску на рівні 22 відсотків та частки єдиного внеску до Фонду на 2019 рік у розмірі 9,1472 відсотка, та видатках, розрахованих відповідно до прогнозної необхідності витрат за основними виплатами застрахованим особам з врахуванням несплачених виплат за заявами-розрахунками 2018 року на суму 765,1 млн грн. – проект бюджету Фонду на 2019 рік є дефіцитним (близько 520 млн.грн. за умови стабільних надходжень від сплати єдиного соціального внеску).

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialne-strakhuvannya-i-pensijne-zabezpechennya/15073-vidbulosya-zasidannya-pravlinnya-fondu-sotsialnogo-strakhuvannya

 

ПОКРАЩУВАТИ ПРОФСПІЛКОВУ РОБОТУ НА МІСЦЯХ

 

В Києві відбулося засідання президії ЦК Профспілки авіапрацівників України під головуванням Голови Профспілки Козича М.І.  В заході взяли участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, колишній Голова Профспілки авіапрацівників України Іван Звінник, Іван Давидович, голова первинної профспілкової організацій ДП «Український авіаційний метеорологічний центр» Ольга Прокопенко, голова ППО ПОКП «Аеропорт Полтава» Юрій Колісник, заступник голови ППО КП «Міжнародний аеропорт Одеса» Олександр Кудимов.

Президія заслухала стан справ та  роботу профспілкових комітетів щодо контролю за виконанням зобов’язань колективних договорів і Галузевої угоди в ДП «Український авіаційний метеорологічний центр», КП «Міжнародний аеропорт Одеса», ДП «Зал офіційних делегацій», ПОКП «Аеропорт Полтава». Роботу всіх зазначених вище профспілкових комітетів визнано задовільною.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15108-pokrashchuvati-profspilkovu-robotu-na-mistsyakh

 

ПРАЦЮВАТИ НА ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЗАРПЛАТ ТА ЇХ СВОЄЧАСНОЇ ВИПЛАТИ!

 

12 грудня 2018 року відбулось VI пленарне засідання Ради Федерації профспілок області з порядком денним:

 - ”Про роботу ФПО та її членських організацій щодо підвищення рівня та своєчасної виплати працюючим заробітної плати”;

- ”Про бюджет ФПО на 2019 рік”;

- ”Про відзначення 100-річчя створення об’єднання профспілок Вінниччини”.

 Відкрив та вів засідання Ради Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.

 В засіданні взяли участь: члени Ради Федерації, керівники членських організацій ФПО, заступник Голови Федерації профспілок України Олександр Шубін, начальник управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько, виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців Леонід Антонюк, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака, директор Департаменту соціальної і молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, директор Вінницького обласного Центру зайнятості Галина Скоковська, начальник відділення НСПП у Вінницькій області Богдан Мусієнко, голови районних координаційних рад голів профкомітетів, заступники керівників членських організацій ФПО, голови профспілкових комітетів, члени Молодіжної ради ФПО, працівники Апарату ФПО, представники ЗМІ.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15072-pratsyuvati-na-pidvishchennya-rivnya-zarplat-ta-jikh-svoechasnoji-viplati

 

ДІЙСНІСТЬ ВИМАГАЄ ПІДВИЩЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ЛІДЕРІВ

 

Кажуть, що в сучасному світі знання розростаються по експоненті. З такою ж швидкістю застарівають наші особисті запаси інформації. Інакше кажучи, щоб просто залишатися на місці, треба бігти все швидше. 13 грудня лідери структурних ланок Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України працювали саме над оновленням своїх професійних знань.

 

У заході взяли участь голови та бухгалтери районних, міських організацій та первинних профспілкових організацій територіальних громад, первинних профспілкових організацій закладів вищої та професійно-технічної освіти.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15104-dijsnist-vimagae-pidvishchennya-kompetentnosti-profspilkovikh-lideriv

 

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ – СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ В ДІЇ

 

Запорізька  обласна тристороння соціально-економічна рада 14 грудня 2018 року підбила підсумки роботи промислового комплексу області. У засіданні взяли участь голова ради Запорізької обласної федерації роботодавців Олександр Головко, голова Запорізької обласної  ради профспілок Віктор Сластьон, керівники профільних департаментів на управлінь облдержадміністрації.

Як відзначив у своїй доповіді заступник директора Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Роман Пісарєв, Запорізька область за підсумками січня-жовтня 2018 року за обсягами реалізації промислової продукції  посіла третє місце серед регіонів України. Основу промисловості регіону складають металургійний, енергетичний та машинобудівний комплекси.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15099-zaporizka-oblast-sotsialnij-dialog-v-diji

 

ЛІДЕРИ ПРОФСПІЛКИ АСМУ ВДОСКОНАЛЮЮТЬ ЗНАННЯ ТА НАВИЧКИ ЗАХИСТУ ПРАВ ПРАЦІВНИКІВ

 

18 грудня 2018 року відбувся навчальний семінар-тренінг для членів Центральної Ради Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України, який проводився заступником керівника департаменту правового захисту, заступником головного правового інспектора праці апарату ФПУ Сидоряк І.Г.

Під час тренінгу профспілкові лідери різних рівнів обговорили актуальні питання організації та здійснення профспілками громадського контролю за додержанням законодавства про працю, навчилися активним практикам захисту трудових прав, поділилися власним багатим досвідом профспілкової роботи.

Учасники семінару дійшли до спільної думки про необхідність поширення правових знань серед членів профспілки, зміцнення правозахисної роботи в профспілкових організаціях як основного елементу мотивації профспілкового членства, висловили готовність до захисту прав трудящих.

 

 Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/pravovij-zakhist/15112-lideri-profspilki-asmu-vdoskonalyuyut-znannya-ta-navichki-zakhistu-prav-pratsivnikiv

 

ЯК ВИКОНУЄТЬСЯ КОЛЕКТИВНА УГОДА У ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ ЗАКАРПАТТЯ?

 

На засіданні президії Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури розглянуто питання про хід виконання Колективної угоди між Департаментом культури облдержадміністрації та обласною профспілковою організацією працівників культури за 2018 рік та проект нової Угоди  на 2019-2022 роки.

         Як відзначила голова обласної профспілкової організації галузі Наталія Товтин, сторони соціального партнерства виконують взяті зобов’язання, а по спільних зобов’язаннях  здійснюється всебічно сприяння їх виконанню.

 За 10 місяців 2018 року середня заробітна плата в галузі культури за даними державної статистики склала 5550 грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року вона збільшилася на 14,2 відсотка. На постійному контролі галузевої профспілки були питання своєчасності виплати заробітної плати, недопущення переведення працівників культури, працюючих з безстрокових трудових договорів на контракти. Показником спільної роботи є те, що ніде в галузі (крім  Воловецького району) немає заборгованості з виплати заробітної плати.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15119-yak-vikonuetsya-kolektivna-ugoda-u-galuzi-kulturi-zakarpattya

 

  Прес-центр ФПУ