t 1 t 1 daizhdzhest-1


(7 – 15 березня 2019 року)

 

I. ДІЯЛЬНІСТЬ ФПУ, СПО ОБ’ЄДНАНЬ ПРОФСПІЛОК

 

 

ВІДКРИТО ПРОЕКТ МОП З ПИТАНЬ ОПЛАТИ ПРАЦІ В УКРАЇНІ ТА ПОДОЛАННЯ ЇЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ

 

В Україні запроваджено дворічний Проект Міжнародної організації праці «Оплата праці в Україні: технічна допомога задля подолання заборгованості із заробітної плати, встановлення мінімальної заробітної плати та рівного винагородження», презентація якого відбулася 12 березня 2019 року.

 

У презентації Проекту взяли участь експерти МОП – Маріоко Оучі та Олена Важинська, Сергій Савчук – Національний координатор МОП в Україні, Урядовий уповноважений з питань гендерної політики України, представники Міністерства соціальної політики України, Федерації профспілок України, організацій роботодавців, наукових установ тощо.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/15455-vidkrito-proekt-mop-shchodo-gidnoji-zarplati-v-ukrajini

 

 

ЛЮДИ ОЧІКУЮТЬ НА ПОЗИТИВНІ ЗМІНИ У ДЕРЖАВІ

 

Про це йшлося 13 березня на зустрічі з профспілковим активом кандидата на посаду Президента України від політичної партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

 

 Президія Федерації профспілок України звернулася до членів профспілок із закликом прийти 31 березня ц.р. на виборчі дільниці і виконати свій громадянський обов’язок, взявши участь у голосуванні.

У Зверненні також зазначено, що ФПУ як демократична організація, всеукраїнські профспілки і територіальні профоб’єднання відкриті для діалогу з кандидатами на посаду Президента України на виборах-2019, які поділяють цінності трудової людини і готові їх втілювати у життя.

Однією з перших перед профспілковим активом з презентацією програми дій «Новий курс України» у оновленому Будинку профспілок на майдані Незалежності в Києві виступила претендент на президнтське крісло Юлія Тимошенко.

Зустріч пройшла у форматі дискусії, відкритого обміну думками щодо перспектив вирішення актуальних проблем суспільного життя та шляхів подальшого соціально-економічного розвитку держави.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15447-lyudi-ochikuyut-na-pozitivni-zmini-u-derzhavi

 

 

14 ЛЮТОГО 2019 РОКУ ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ СПІЛЬНОЇ РОБОЧОЇ КОМІСІЇ ДЛЯ ВЕДЕННЯ КОЛЕКТИВНИХ ПЕРЕГОВОРІВ І ПІДГОТОВКИ ПРОЕКТУ ГЕНЕРАЛЬНОЇ УГОДИ НА НОВИЙ СТРОК

 

На ньому було прийнято рішення щодо формування остаточної редакції проекту Генеральної угоди, визначення нумерації додатків, формування таблиці (переліку) неузгоджених Сторонами положень проекту Угоди та розкриття суб’єктного складу Сторони роботодавців та профспілкової сторони для направлення 28 лютого 2019 року проекту Генеральної угоди до Секретаріату Кабінету Міністрів України для здійснення експертизи на відповідність вимогам чинного законодавства та загальним нормам правопису.

Результати проведеної експертизи заплановано обговорити в ході засідання Спільної робочої комісії, за підсумками якого проект Генеральної угоди на новий строк буде направлено Сторонам з метою прийняття рішення стовно можливості її підписання.

 

ПРО ІНДЕКСАЦІЮ ПЕНСІЙ З 1 БЕРЕЗНЯ 2019 РОКУ

 

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ повідомляє:

частиною другою ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058 (далі – Закон №1058) передбачено щорічну індексацію пенсій у зв’язку із зростанням споживчих цін і середньої зарплати в країні. Така індексація здійснюється шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

Пунктом 45 прикінцевих положень Закону №1058 передбачено, що у 2019-2020 роках показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який застосовується для перерахунку пенсій, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за рік, що передує року, в якому проводиться збільшення, порівняно з роком, що передує року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.

Безпосередньо Законом №1058 не передбачено з якої дати мають перераховуватися пенсії. Визначено лише, що дата та порядок такого збільшення визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України, з урахуванням мінімального розміру збільшення, тобто не менше 50% темпів зростання споживчих цін та 50% зростання середньої заробітної плати.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialne-strakhuvannya-i-pensijne-zabezpechennya/15434-pro-indeksatsiyu-pensij-z-1-bereznya-2019-roku

 

 

 

II. ДІЯЛЬНСТЬ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ФПУ

 

ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ              У 2018 РОЦІ

 

Федерацію профспілок Луганської області було відновлено у квітні 2016 року на території, підконтрольній українській владі. Було налагоджено роботу цього особливого обласного профоб’єднання як з органами військово-цивільної адміністрації області, так і всередині профспілкового середовища. Очолив Федерацію представник Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України Валерій Черниш.

Процес входження до профоб’єднання відновлених профспілкових організацій як обласного, так і місцевого рівнів був непростим. Нині до його складу входять 7 обласних, 35 районних, 832 первинних профспілкових організацій загальною чисельністю 64 тис. осіб.

Члени профспілок з прифронтової зони гостро потребують моральної та, особливо, матеріальної підтримки, гідного рівня життя для своїх сімей. Тому проблема відрахування частини членських профспілкових внесків на забезпечення діяльності обласного профспілкового об’єднання постає особливо гостро. Саме через обмеженість фінансування в апараті профоб’єднання відсутні штатні працівники.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15440-pro-diyalnist-federatsiji-profspilok-luganskoji-oblasti-u-2018-rotsi

 

КОНКРЕТНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО – ВІДЧУТНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

 

Минуло майже три десятиріччя з часу укладення (1991 р.) першої на Дніпропетровщині і однієї з перших в тодішньому Союзі Територіальної угоди між профспілками та органами влади. Незабаром до неї приєдналися об’єднання роботодавців, а в 2017 році – обласна рада. І всі ці роки угода сприяла вирішенню цивілізованим шляхом, за столом перемовин багатьох проблем соціально-трудових відносин і економічного розвитку регіону, конкретних трудових колективів, захисту інтересів трудящих і всього населення.

Днями в Будинку профспілок на черговому засіданні обласної соціально-економічної ради було підбито підсумки виконання за 2018 рік Територіальної угоди на 2017-2020 рр., а також (на виконання рішення попереднього засідання ради у вересні 2018 р.) спільно з колегією ГУ Держпраці в Дніпропетровській області розглянуто питання про стан виробничого травматизму на підприємствах області за минулий рік.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15459-konkretne-spivrobitnitstvo-vidchutnij-rezultat

 

 

У ЧЕРКАСАХ ВІДЗНАЧЕНО ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ

 

14 березня керівники галузевих профспілок та спілчани Черкащини разом з представниками обласної та міської влади, громадськістю взяли участь у церемонії покладання квітів до хреста, встановленого на честь земляків – загиблих учасників військових дій на Сході країни.

Вшановуючи мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, церковнослужителі різних конфесій провели спільний молебень, а учасники заходу, серед яких був і голова профспілок Черкащини Петро Шевченко, поклали полум’яні квіти до пам’ятного знака.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15453-u-cherkasakh-vidznacheno-den-ukrajinskogo-dobrovoltsya

 

ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ

 

Відбулося чергове засідання президії Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури. Оскільки в профорганізаціях галузі цього року проходить звітно – виборна компанія, це питання було винесене на розгляд президії.

 

Голова обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин проінформувала профспілкових активістів про хід звітів і виборів. Нині звітно – виборні збори проходять в первинних профорганізаціях районів і міст області, а з 1 березня розпочалися районні звітно – виборні профспілкові конференції. Завершить звітно – виборну компанію в галузевій профспілці нашого краю обласна конференція, яку буде проведено у червні.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15437-v-profspiltsi-pratsivnikiv-kulturi-zakarpattya-zvitno-viborna-kompaniya

 

ЖКГ: ЧИ Є СВІТЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ?

 

Житлово-комунальна сфера сьогодні нагадує мінне поле, яке непросто перейти рядовим споживачам: можна «підірватися», дивлячись на усе зростаючі суми у платіжках за компослуги. На кінець січня 2019 року борги із сплати за газ склали 334 млн. грн., опалення - 243 млн, утримання будинків - 50 млн., води - 27, вивезення побутових відходів - 6, електроенергію - 142 млн. грн. Всього 802 млн. грн. У листопаді минулого року ця сума була майже наполовину меншою. До того ж, споживачів постійно лякають запровадженням штрафів за несвоєчасну оплату компослуг. Одним словом, ситуація – шокуюча. Ось чому Федерація профспілок Кіровоградської області ініціювала розгляд питання «Про реалізацію в області державної політики у галузі житлово-комунального господарства» на засіданні обласної тристоронньої соціально-економічної ради.

Як зазначив голова ФПО Максим Баланенко, хвилює те, що в боржниках - переважна більшість споживачів, які просто не в змозі сплатити сьогоднішню вартість послуг.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15435-zhkg-chi-e-svitlo-v-kintsi-tunelyu

 

ЧЕРНІГІВСЬКІ ОСВІТЯНИ ДОДАЮТЬ ДО СВОЄЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МЕДІАГРАМОТНІСТЬ

 

На початку березня в Навчально-методичному центрі відбувся семінар для лідерів структурних ланок Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України. Тема навчання продиктована самим життям — “Медіаграмотність профспілкового лідера та навички фактчекінгу (перевірки фактів)”.

 

З початком бурхливого розвитку медійних технологій та соціальних мереж ступінь агресивності інформаційного поля лише зростає. Українська реальність доповнюється факторами зовнішньої агресії та виборчої кампанії. В такій ситуації профспілкові лідери мають проявляти особливу виваженість в питаннях інтерпретації та розповсюдження інформації.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15433-chernigivski-osvityani-dodayut-do-svoeji-kompetentsiji-mediagramotnist

                        

III. ФПУ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОФСПІЛКОВОМУ РУСІ

 

РОЗПОЧАЛА РОБОТУ 63-Я СЕСІЯ КОМІСІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ ЗІ СТАНОВИЩА ЖІНОК

 

11 березня 2019 року у штаб-квартирі ООН у м. Нью-Йорк розпочала роботу 63-я сесія Комісії ООН зі становища жінок.

 

Комісія здійснить оцінку подальшої діяльності за підсумками 4-ї Всесвітньої конференції зі становища жінок і 23-ї спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН під назвою «Жінки у 2000 році: рівність між чоловіками і жінками, розвиток і мир у XXI столітті» з досягнення стратегічних цілей і діяльності у найважливіших проблемних областях, подальші заходи та ініціативи, а саме:

- пріоритетна тема: «Системи соціального захисту, доступ до громадських послуг та стабільної інфраструктури для забезпечення рівності чоловіків і жінок та розширення можливостей жінок та дівчат»;

- оглядова тема: «Розширення прав і можливостей жінок і зв’язок зі стійким розвитком» (Узгоджені висновки 60-ї сесії Комісії), а також розгляне нові питання, тенденції, пріоритетні галузі і нові підходи до питань, які впливають на становище жінок, в тому числі на рівність між жінками і чоловіками; всебічне врахування гендерної проблематики і гендерних аспектів ситуацій і програм; заслухає повідомлення, які стосуються становища жінок; наступні заходи щодо виконання резолюцій та рішень Економічної і соціальної ради ООН (ЕКОМОР).

У сесії, яка триватиме майже два тижні, візьмуть участь близько 9 тисяч представників урядів, громадянського суспільства, некомерційних організацій. У рамках сесії пройдуть 17 офіційних зустрічей, а також сотні заходів за участю експертів та активістів.

Сесія включатиме міністерський сегмент з круглих столів та інтерактивних діалогів на високому рівні, а також загальні, інтерактивні та експертні панельні дискусії.

Відповідно до спеціального консультативного статусу ФПУ при ЕКОСОР у цьому важливому міжнародному форумі бере участь делегація Федерації профспілок України у складі представників її членських організацій.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/mizhnarodna-robota/15443-rozpochala-robotu-63-ya-sesiya-komisiji-organizatsiji-ob-ednanikh-natsij-zi-stanovishcha-zhinok

 

ІV. CТАТИСТИЧНІ ДАННІ

 

ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН, КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ СПОРИ (КОНФЛІКТИ) В УКРАЇНІ У ЛЮТОМУ 2019 РОКУ

 

Упродовж січня - лютого 2019 року в результаті заходів, здійснених Національною службою посередництва і примирення у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі понад 81,6 млн. грн. від залишку загальної суми боргу (385,2 млн. грн.), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 1005 примирних процедур, спрямованих на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема, 939 узгоджувальних зустрічей, 62 засідання примирних комісій та 4 засідання трудового арбітражу.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/virobnicha-politika-ta-kolektivno-dogovirne-regulyuvannya/15442-informatsiya-pro-stan-sotsialno-trudovikh-vidnosin-kolektivni-trudovi-spori-konflikti-v-ukrajini-u-lyutomu-2019-roku

 

Прес-центр ФПУ