Б11

 

26 червня відбулося засідання Уряду в роботі якого взяв участь представник профспілок у КМУ, голова СПО Григорій Осовий.

Серед питань порядку денного, які обговорювалися, одним з найбільш важливих для людей було формування тарифів на електроенергію, опалення та гарячу воду, зокрема на місцевому рівні, а саме введення  граничної межі щодо їх зростання (вартості гігакалорії). Тема функціонування енергоринку напередодні обговорювалася також і серед профспілковців, які представляли практично всі регіони України за участю експертів і народних депутатів. Ці питання хвилюють практично 90% українських сімей, які є споживачами комунальних послуг.

І якщо через масові протестні дії профспілок, пікетування НКРЕКП  ФПУ, постійну роботу з Урядом і парламентом нам все ж вдалося вплинути на НАК «Нафтогаз України», який почав знижувати ціну на газ для населення. Зараз вона майже однакова для всіх регіонів, то ціна на тепло та гарячу воду різна. І подекуди різниця становить 2 рази і більше – в залежності від регіону і оновлення комунальних мереж господарства. (Див. Інфографіка).

При цьому голова СПО Гриигорій Осовий підкреслив, що ситуація ускладнюється ще й тому, що теплокомуненерго є фактичним монополістом і споживачу нема кому скаржитися за необґрунтовані нарахування. Більш того ми всі за інерцією вважаємо, що кінцевим бенефіціаром, який отримує прибуток є комунальні підприємства, а це далеко не так, все більше власників, - це приватники, які самостійно формують тарифну політику на місцях, і тому обмеження апетитів власників і є головним соціальним завданням держави, що піклується про своїх громадян. Серед приватних компаній на засіданні Уряду називалися такі, як ТОВ «Сміла-ТЕПЛО-2017», засноване компанією «Фортюр кепітел лімітед» з регістра цією на Кіпрі, ТОВ «Рівнетеплоенерго», засноване ТОВ «ОПЕРА ГІДРО» з регістрацією в Угорщині, Будапешт, ТОВ «Фірма «ТЕХНОВА» (Чернігівська ТЕЦ), засноване ТОВ «АНДРАТ ХОЛДІНГ ЛІМІТЕД» та «ГРІВА ДІДЖЕНІ ПАНАЙЕДІС ЛІМІТЕД» з регістра цією на Кіпрі.   

У цій ситуації, перше,  виростає вага громадського контролю на місцях, і перш за все, через об’єднанні територіальні громади спільно з  профспілковим активом.  Під їх пильне око має потрапити не лише процес формування тарифів, а й технічне оновлення теплопунктів, перекладка труб, та інші ремонтні роботи щодо оновлення місцевої інфраструктури в інтересах населення.

Друге, держава ставиться нечесно до громадян, коли значно занижує розміри не лише прожиткового мінімуму, а й рівня мінімальної заробітної плати, пенсій. Чим вони об’єктивно визначені? 

Виступаючи на засіданні Уряду представник профспілок, голова СПО Григорій Осовий абсолютно чітко висловив свою позицію відносно ринкових підходів  в економіці. Зокрема, він сказав: «Давайте  тоді чесно скажемо, якою є ринкова ціна праці в Україні і скільки ми платимо з Державного бюджету  нашим бюджетникам  - 1990 грн.. А за таку ж саму працю  в Польщі  та інших країнах платять 15-20 тис. грн. – І закликав, - давайте не спекулювати  щодо того, що ринок  усе врегулює, давайте тоді об’єктивно і справедливо встановлювати прожитковий мінімум, а він сьогодні має становити  7.5 тис. грн. і тоді ми збалансуємо ціни і доходи населення».

Виступаючи перед профспілковим активом він неодноразово наголошував, що «не можуть бути ціни вільні та захмарні, а зарплати регульованими і заниженими».

Третє, якщо люди не можуть платити за комірне, то держава може втрутитися і регулювати ці процеси. Держава повинна використати всі існуючі у неї інструменти і не допустити тотального зубожіння населення, щоб люди отримували своєчасні та якісні, правильно обліковані послуги. 

Такою спробою Кабінету Міністрів України є запровадження програми «Чесна платіжка», яка передбачає впровадження механізмів установлення справедливих цін на тепло і гарячу воду, а відтак сприятиме викоріненню будь-яких схем з обрахуванням тарифів і спонукатиме місцеву владу відповідально вкладати кошти місцевих бюджетів у модернізацію ЖКГ.

Успіх її реалізації можливий лише тоді, коли буде задіяно весь потенціал громадського контролю. Зазначу, як позитив, що ціна на електроенергію для населення не буде підвищуватися. Таким чином по всій лінійці:  газ – електроенергія - тарифи на ЖКП досягнуто позитивних зрушень, як того вимагала ФПУ.

Прес-центр ФПУ

 

Б

 

Б1

 

Б2

 

Б4

 

Б5

 

Б8

 

Б7 

 

Б9