shtuchniy ntelekt man pulyu ob ktami vidalya obrazliv memi z 15369249661129 image

 

                                                                         ДАЙДЖЕСТ НОВИН

                                                                   (2 - 6 вересня 2019 року)

 

                                                                                    Випуск № 26

 

                            I. ДІЯЛЬНІСТЬ ФПУ, СПО ОБ’ЄДНАНЬ ПРОФСПІЛОК

 

ВАЖЛИВО

 

ПРОФСПІЛКИ ЗАНЕПОКОЄНІ СИТУАЦІЄЮ НАВКОЛО ПРОЕКТУ ТРУДОВОГО КОДЕКСУ

 

Профспілками 6 вересня направлено до Верховної Ради України низку постатейних поправок до проекту нового Трудового Кодексу України.

Раніше після обговорення на засіданні СПО об’єднань профспілок 28 серпня 2019 року інформації щодо загрози лібералізації трудового законодавства, зокрема, відхилення проекту Трудового кодексу (законопроект реєстр. №1658), що не відповідає нормам і принципам міжнародного права і ратифікованим Україною Конвенціям МОП, Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Олександр Шубін завернувся з листом до Національного координатора Міжнародної організації праці в Україні Сергія Савчука.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/16186-gotuemos-do-prijnyattya-novogo-trudovogo-kodeksu

 

ПЕРЕМОГА

ЩОДО УРЯДОВОГО ПЛАНУ ЗАХОДІВ З РЕАЛІЗАЦІЇ НОВОЇ ГЕНУГОДИ

На останньому засіданні попереднього складу Уряду затверджено План заходів щодо реалізації положень Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019—2021 роки, яку було підписано 14 травня 2019 року.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/16185-zatverdzheno-plan-zakhodiv-uryadovoji-storoni-z-realizatsiji-generalnoji-ugodi

 

ОФІЦІЙНО

                                                            ГОЛОВА ФПУ ПРИВІТАВ ВИСОКОПОСАДОАВЦІВ

 

Голова ФПУ Григорій Осовий привітав Олексія Гончарука з призначенням його на посаду Прем’єр-міністра України, Дмитра Разумкова з обранням його Головою Верховної Ради України, Юлію Соколовську з призначенням на посаду Міністра соціальної політики України, Галину Третьякову з обранням на посаду Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-dialog/16169-privitannya-prem-er-ministru-ukrajini-oleksiyu-goncharuku

 

СВЯТО

РОЗПОЧИНАЄМО НОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК!

 

Першокурсники Академії праці, соціальних відносин і туризму ФПУ 2 вересня знайомилися з викладачами та деканами, а також дізнавалися на майстер-класах про додаткові освітні можливості, які надає Академія.

Під час святкового концерту нових студентів привітали з початком нового життєвого етапу заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, керівники і партнери, випускники Академії. Цього року випускники минулих років започаткували нову традицію: кожен першокурсник отримав від них індивідуальний подарунок – стильний фірмовий реглан.

Вітаємо із Днем Знань усіх студентів, їхніх батьків, працівників та друзів АПСВТ профспілок!

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/organizatsijna-robota/16180-vitaemo-pershokursnikiv

 

 

 

II. ДІЯЛЬНСТЬ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ФПУ

 

Профспілки та Координаційний центр з надання правової допомоги на Івано-Франківщині готуються до підписання Меморандуму про співпрацю. Відбулася перша робоча зустріч.

 

На виконання Постанови ФПУ «Про схвалення Меморандуму про співпрацю між Федерацією професійних спілок України та Координаційним центром з надання правової допомоги» від 25 червня 2019 р. відбулася робоча зустріч Голови Ради профспілок Івано-Франківської області Ігоря Басюка з керівництвом правового Координаційного Центру в Івано-Франківській області.

 

Детальніше:

http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=1803

 

ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ ПЕРШОКУРСНИКА У ХАРКОВІ

 

2 вересня Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко взяв участь у відзначенні Дня першокурсника в Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка. Студентів прийшли привітати представники керівництва області та міста, професорсько-викладацький склад ВУЗу, батьки та рідні.

 

  Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16179-vidznachennya-dnya-pershokursnika

 

ПРОФСПІЛКИ- ДІТЯМ

 БАВАРСЬКА ОБЩИНА З НІМЕЧЧИНИ ТА ВОЛОНТЕР ІЗ США ДОПОМАГАЛИ ОЗДОРОВЧОМУ ЗАКЛАДУ «БАРВІНОК» У ЗАКАРПАТТІ

 Успішно завершив сезон дитячий оздоровчий заклад "Барвінок" Закарпатської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (голова Іван Зелінський), розташований в тихому зеленому передмісті Перечина. В урочищі Бобайове табір займає 3 гектари чудової лісо-паркової зони змішаного лісу, а цілюще повітря сприяє оздоровленню та підвищує імунітет дітей.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16184-bavarska-obshchina-z-nimechchini-ta-volonter-iz-ssha-dopomagali-ozdorovchomu-zakladu-barvinok-u-zakarpatti

 

ПРОФСПІЛКИ СТОЛИЦІ УСПІШНО ЗАВЕРШИЛИ ЛІТНЕ    ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ

Всього влітку 2019 року Об’єднанням профспілок, організацій профспілок у м.Києві «Київська міська рада профспілок», його членськими організаціями оздоровлено та відпочили 22130 дітей. Київською міськпрофрадою направлено на оздоровлення та відпочинок 1528 дітей (що на 13% більше у порівнянні із попереднім літнім оздоровчим періодом).

 

Детальніше:

http://kyiv.fpsu.org.ua/index.php/novyny/novyny-obiednannia/599-zakinchennya-sportivnogo-lita-dlya-yunikh-bortsiv

 

 

III. ФПУ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОФСПІЛКОВОМУ РУСІ

 

ІНФОРМАТИЗАЦІЯ СФЕРИ ПРАЦІ – ВИКЛИКИ ДЛЯ ПРОФСПІЛОК

 

Яким чином цифровізація впливає на ринок праці? Чи можливо в умовах цифрового суспільства захистити права працівників? На ці та інші питання буде віднайдено відповіді у ході реалізації проекту «Цифровий ринок праці Дунаю» (DigiLaMa) за фінансування Міністерства соціальних та трудових питань Австрії.

 Федерації профспілок України колеги з Об’єднання профспілок Австрії запропонували взяти участь у зазначеному проекті, на що отримали згоду а у Будинку профспілок у Києві відбулася робоча зустріч керівництва та фахівців профспілкових об’єднань обох країн.

У ній взяли участь: Міжнародний секретар Об’єднання австрійських профспілок (ОПА) Маркус Штромайєр, представник Департаменту профспілкового та міжнародного навчання ОПА Ізабель Орні, від ФПУ – заступники Голови ФПУ Володимир Саєнко, Олександр Шубін, Євген Драп’ятий, керівники профільних департаментів апарату ФПУ.

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/component/content/article/173-fpu-ta-mizhnarodni-strukturi/16158-informatizatsiya-sferi-pratsi-vikliki-dlya-profspilok-2

 

 

ІV. CТАТИСТИЧНІ ДАННІ

 

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах липня 2019 року становив      4776,21 грн. (графік 1 додається).

 Таким чином, законодавчо встановлений на липень 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб (2007 грн.) занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,4 рази або на 2769 грн. Мінімальна заробітна плата була нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 603 грн. або на 14%.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/16183-prozhitkovij-minimum-dinamika-serednoji-zarobitnoji-plati-ta-stan-viplati-zarplati-u-lipni-2019-roku

 

 

Прес-центр ФПУ