t 1 t 1 daizhdzhest-1

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН  (13 - 20 вересня 2019 року)

 

I. ДІЯЛЬНІСТЬ ФПУ, СПО ОБ’ЄДНАНЬ ПРОФСПІЛОК

 

ВАЖЛИВО

 

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: НЕ ПОТРІБНО ЙТИ НА ПОВОДУ "ДІЛКІВ ВІД БІЗНЕСУ"

 

СПО об’єднань профспілок, проаналізувавши законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю України, спрямований на послаблення відповідальності бізнесу за використання ним нелегальної праці, дав цьому різко негативну оцінку.

 

Як поінформував Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, цей законопроект, на жаль, не обговорювався сторонами соціального діалогу і, за наявною інформацією, профільний Комітет ВР України вже прийняв рішення рекомендувати його до включення до порядку денного сесії Парламенту для прийняття у першому читанні і за основу.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/16255-ne-treba-jti-na-povodu-dilkiv-vid-biznesu

 

 

ОФІЦІЙНО

 

ЗВЕРНЕННЯ ПРЕЗИДІЇ ФПУ З НАГОДИ ДНЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

 

За майже 30-літній період своєї діяльності Федерація профспілок України стала провідним інститутом громадянського суспільства в Україні, захисником прав та інтересів людей найманої праці, ініціатором розвитку соціального діалогу в державі, активним учасником реформування та модернізації економіки на шляху розбудови соціальної, правової, демократичної держави та європейської інтеграції.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/organizatsijna-robota/16254-zvernennya-prezidiji-fpu-z-nagodi-dnya-profspilok-ukrajini-2

 

 

II. ДІЯЛЬНСТЬ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ФПУ

 

СТОРІЧЧЯ ПРОФСПІЛКИ: З ЛЮДЬМИ І ДЛЯ ЛЮДЕЙ

 

У м. Дніпро у Будинку профспілок 18 вересня відбулися урочистості з нагоди 100-річчя Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16264-storichchya-profspilki-z-lyudmi-i-dlya-lyudej

 

 

МАЙБУТНЄ ПРОФСПІЛОК ЗА МОЛОДДЮ

 

18 вересня 2019 р. у Федерації профспілок Черкаської області відбулося розширене засідання молодіжної комісії за участі голів галузевих профспілкових об’єднань.

 

Голова Федерації профспілок області Петро Шевченко та керівники обласних галузевих профоб’єднань поінформували молодіжних профспілкових лідерів щодо підготовки проведення заходів до Всесвітнього дня дій за гідну працю, проблемних питань профспілкового життя, сервісних можливостей програми проекту «Соціальна карта».

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16261-3345

 

 

ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ

 

17 вересня підписано Меморандум між Об’єднанням профспілок Харківської області та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях.

 

 Детальніше:

           http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16249-pidpisano-memorandum

 

РІВНИЙ ДОСТУП ДО ПРАВОСУДДЯ - ЦЕ КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО ГРОМАДЯН

 

В Івано-Франківську відбулася презентаційна прес-конференція Координаційного центру з надання правової допомоги, присвячена питанням ролі системи безоплатної правової допомоги в Україні. В якості соціального партнера та враховуючи підготовку двох сторін до підписання Договору про співпрацю, запланованого на жовтень, в заході взяв участь Голова Ради профспілок області Ігор Басюк.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16260-rivnij-dostup-do-pravosuddya-tse-konstitutsijne-pravo-gromadyan

 

 

III. ФПУ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОФСПІЛКОВОМУ РУСІ

 

ПРОФСПІЛКИ ІНІЦІЮЮТЬ ПОСИЛЕННЯ СПІВПРАЦІ З МОП

 

17 вересня у Києві відбулася робоча зустріч лідерів соціальних партнерів України – організацій профспілок і роботодавців з Директором Бюро Міжнародної організації праці (МОП) для країн Центральної та Східної Європи паном Маркусом Пілгрімом.

 

Сторони обмінялись думками стосовно перших контактів з новообраною владою, її дії у соціально-економічній сфері, та як вони узгоджуються з принципами соціального діалогу.

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий зазначив, що в процесі розробки концептуальних основ реформування трудового законодавства і соціальної політики в цілому, профспілки наполягатимуть на проведенні необхідних консультацій та перемовин. Він висловив сподівання, що діюча законодавча база, яка розроблена з урахуванням засад, визначених МОП, буде дотримуватись, а також запропонував посилити місію Представництва МОП в Україні шляхом утворення постійної моніторингової групи у складі міжнародних експертів, які мають досвід проведення схожих реформ у інших країнах. Було запропоновано, щоб з ініціативою щодо створення моніторингової групи в Україні виступив директор Міжнародного Бюро праці Гай Райдер, звернувшись з відповідним поданням до керівництва Уряду і Верховної Ради.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/mizhnarodna-robota/16248-profspilki-initsiyuyut-posilennya-spivpratsi-z-mop

 

 

ІV. CТАТИСТИЧНІ ДАННІ

 

ПРОДОВЖУЄТЬСЯ ПРАКТИКА ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАНИЖЕННЯ ОСНОВНОГО СОЦІАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО СТАНДАРТУ – ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ

 

15 вересня 2019 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстр. № 2000), в якому розмір прожиткового мінімуму занижено більш ніж вдвічі від його фактичної величини. Це призведе до заниження всіх виплат, що розраховуються на його основі, а відтак – і до поширення бідності українських громадян.

 

Так, проектом передбачається встановити прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2020 року у розмірі 2 102 грн., що вже сьогодні в 2,3 рази є менше за розмір фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого Мінсоцполітики у цінах липня 2019 року (4776 грн), а на початок 2020 року це співвідношення ще збільшиться. Відтак, зросте розрив між розмірами мінімального посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС і фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що суперечитиме домовленостям Сторін у Генеральній угоді на 2019-2021 роки (п. 2.4.).

 

 Детальніше:

 

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/16244-prodovzhuetsya-praktika-zakonodavchogo-zanizhennya-osnovnogo-sotsialnogo-derzhavnogo-standartu-prozhitkovogo-minimumu

 

 

Прес-центр ФПУ