404818

ДАЙДЖЕСТ

за підсумками роботи ФПУ у дистанційному режимі

 у період з 23 по 27 березня 2020 року

 

I.Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий

 

·                         Підписав Спільну заяву Федерації профспілок України та Федерації роботодавців України щодо дій з метою боротьби з кризовими явищами в соціально-економічній площині, спричинених запровадження надзвичайної ситуації на всій території України.

·                         Звернувся до народних депутатів України і закликав владу та роботодавців зробити все необхідне, щоб гарантовано забезпечити безпеку праці на робочих місцях, вжити термінових заходів для придбання індивідуальних засобів захисту, там де вони відсутні. Додатковими заходами на законодавчому рівні підтримати фінансово і матеріально людей, які знаходяться в самоізоляції і обсервації, приділити особливу увагу потребам самотніх літніх людей, людей, які втратили роботу, соціально незахищеним групам населення.

Звертаючись до Верховної Ради України з приводу позачергового засідання 30 березня на якому будуть розглядатися питання щодо подальших дій влади в умовах карантину і прийматися пов’язані з цим заходи, зокрема секвестр Державного бюджету, він чітко окреслив профспілкову позицію. Опубліковано на сайті ФПУ.

·                        Він також звернувся до Міністра соціальної політики Марини Лабезної стосовно організації роботи в умовах крантину працівників установ соціального захисту населення.

ФПУ просить вжити невідкладних заходів щодо збільшення фінансування та підвищення рівня оплати праці працівникам структур соціального захисту, які задіяні в обслуговуванні населення в період карантину, забезпечення неухильного дотримання прав та гарантій працівників та недопущення примусового відправлення працівників закладів соціального захисту у відпустки, зокрема без збереження заробітної плати, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами.

 

        II.Інформація про суспільно-важливі нормативно-правові акти, які надійшли на розгляд СПО з короткими коментарями

 

·               Профспілкова сторона підтримала внесений Міністерством соціальної політики України проект Закону про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України щодо підтримки окремих категорій населення у зв’язку із надзвичайною ситуацією в Україні, спричиненою коронавірусною хворобою (СOVID-19), про що листом повідомив Голова СПО Григорій Осовий.

     Законопроектом передбачається виплата одноразової грошової допомоги у сумі 1 тис грн. окремим категоріям населення, зокрема:

- пенсіонерам, розмір пенсії яких не перевищує 5 тис грн. станом на 1 березня 2020 року;

- одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

- одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;

-одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загальновстановленого пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Така грошова допомога буде надана понад 10,6 млн осіб. Кошти, необхідні для її виплати та доставки будуть виділені із Державного бюджету за рахунок стабілізаційного фонду для боротьби з наслідками корона вірусної інфекції. 

·          Голова  СПО Григорій Осовий звертаючись з листом до Комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів ВРУ поінформував, що СПО розглянув  проекти Законів України «Про вільну економічну зону та спеціальний режим інвестиційної діяльності у Херсонській області» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань діяльності на території вільної економічної зони у Херсонській області». Він, зокрема зазначив, що СПО підтримує ідею використання вільних економічних зон для залучення інвестицій, створення нових підприємств та робочих місць, соціально-економічного розвитку регіонів і запропонував з одночасним зниженням податків передбачити зобов’язання стосовно забезпечення більш високих гарантій з оплати праці працівникам.

·          Без зауважень СПО підтримав законопроект  «Про захист дітей від виникнення та наслідків, спричинених втратою слуху», відповідного листа Голова СПО надіслав ВРУ та парламентському комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів.

·          Профспілковою стороною опрацьовано проект постанови Кабінету Міністрів України "Питання індексації пенсій у 2020 році", якою передбачається проведення індексації пенсій з 1 травня ц.р.

У зв’язку з тим, що показники зростання середньої заробітної плати і споживчих цін за 2019 рік склали відповідно 17,8% і 4,1%, показник середньої заробітної плати, який застосовується для перерахунку пенсій, буде збільшено на 11% ((17,85% + 4,1% )/2).

Профспілкова позиція викладена у листі Голови СПО Григорія Осового, який зокрема зазначив, що у цілому пропозиції щодо проведення індексації пенсій з 1 травня з урахуванням коефіцієнта 1,11 підтримуються. Проте, з метою забезпечення проведення індексації всіх пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закону), у т.ч. і пенсій, призначених у 2018-2019 р.р., СПО об’єднань профспілок пропонує доповнити Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 №124, відповідною нормою.

Проектом постанови передбачено при проведенні індексації пенсії здійснення доплати до 100 грн  пенсіонерам, які отримали підвищення пенсії менше зазначеної суми. З метою забезпечення рівних умов при реалізації права на індексацію пенсії.

 СПО об’єднань профспілок запропоновано передбачити, що у разі, коли розмір пенсії в результаті такого підвищення не збільшується або збільшується менше ніж на 100 грн, така пенсія підвищується не менше ніж на 100 грн.

Також проектом постанови передбачено встановлення пенсіонерам, яким виповнилося 80 і більше років, щомісячної компенсаційної виплати у розмірі до 500 грн, якщо розмір їхньої пенсії не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, яка враховується для обчислення пенсії за 2019 рік (за даними Пенсійного фонду України – 9205,19 грн). При цьому мінімальна пенсійна виплата зазначених осіб (без урахування суми пенсії за особливі заслуги перед Україною), які отримують пенсію відповідно до Закону, та мають страхового стажу не менше 25 років – чоловіки, 20 років –жінки,  не може становити менше 2 600 грн.

Іншим особам, які отримують пенсію відповідно до Закону, та мають страхового стажу не менше 35 років – чоловіки, 30 років – жінки, у яких розмір пенсії становить менше 2 100 грн (без урахування суми пенсії за особливі заслуги перед Україною), запропоновано встановити доплату до пенсії до зазначеної суми.

Для фінансування індексації пенсій та встановлення зазначених компенсаційної виплати/доплати потребуватиме 2,9 млрд грн на місяць (із них, за рахунок коштів Пенсійного фонду - 2,1 млрд грн, за рахунок Державного бюджету - 0,726 млрд грн.) і 23,3 млрд грн загалом до кінця року.

·          СПО об'єднань профспілок розглянуто проект постанови Кабінету Міністрів України "Про перерахування розміру щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого".  

  Голова СПО Григорій Осовий звернувся з листом до Мінсоцполітики, де заначив, що СПО на початку березня ц.р. опрацьовувалися пропозиції Мінсоцполітики стосовно перерахунку з 1 березня 2020 року щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві з урахуванням коефіцієнта 1,165 і ці пропозиції були підтримані (лист СПО об'єднань профспілок від 06.03.2020р. №01-12/242-спо).

  Проте 18 березня ц.р. від Мінсоцполітики повторно надійшов проект постанови стосовно перерахунку з 1 березня страхових виплат з урахуванням коефіцієнта 1,11.

Голова СПО звернув увагу Мінсоцполітики, що при зростанні у 2018 році середньої заробітної плати в Україні майже на 25%, страхові виплати з 1 березня 2019 року було перераховано лише на 5%.

При зростанні середньої зарплати в країні у 2019 році на 18,4% застосування при перерахунку страхових виплат з 1 березня 2020 року коефіцієнта 1,11 є недостатнім. Тому СПО об'єднань профспілок підтвердив свою позицію стосовно необхідності застосування при перерахунку страхових виплат з 1 березня ц.р. коефіцієнта 1,165.

  Резолюцією VII З’їзду ФПУ «Профспілки – за результативний соціальний діалог в інтересах добробуту громадян» передбачено одне з головних завдань підтримка пропозицій щодо поширення колективних договорів – тільки на членів профспілок (працівників), від імені яких укладено такі договори, а сфери дії угод на всіх суб’єктів господарювання.

У Верховній Раді України 17 березня зареєстровано два законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дії колективних договорів реєстр. № 3204, поданий народними депутатами України Третьяковою Г.М., Струнвичем В.О. та іншими, і який знаходиться на розгляді СПО та альтернативний № 3204-1, ініціаторами якого є  народні депутати України Королевська Н.Ю. і Солод Ю.В.

Голова СПО Григорій Осовий, у цій ситуації звернувся письмово до членів СПО з проханням розглянути і законопроект №3204-1 та надати свої пропозиції.

Наразі досить дискусійним є питання щодо порядку приєднання до колективного договору та запропоновану одним з проектів блокуюча норма, зокрема позбавлення права на представництво інтересів у разі відмови від приєднання профспілки, що може надати можливість роботодавцю створити «свою жовту профспілку», яку він буде використовувати як інструмент для блокування здійснення переговорного процесу, об’єктивного контролю за виконанням положень колективного договору, а також і для проведення колективних дій по захисту прав та інтересів працівників. Фактично право на колективні переговори ставиться під загрозу і залежатиме від бажань окремих організацій.

У контексті реформування трудового законодавства тема колективно-договірного регулювання набуває ще більшої актуальності й зважаючи на намагання Уряду лібералізувати трудове законодавство саме колективні договори й угоди можуть стати «подушкою безпеки» для захисту прав та інтересів членів профспілок.

Пропозиції від членів СПО узагальнюються.

·          СПО об’єднань профспілок погодив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету М6іністрів України від 11 серпня 1995 р. № 648», розроблений Державною службою України з надзвичайних ситуацій з метою врегулювання оплати праці працівників підприємств, установ, організацій, гідрометереологічних станцій, інших об’єктів, розташованих за межами населених пунктів, що мають статус гірських, у місцевостях, що відповідають критеріям віднесення населених пунктів до категорії гірських.

Разом з тим, СПО об’єднань профспілок зазначив, що відповідно до статті 3-1 Закону України «Про оплату праці» при обчисленні розміру заробітної плати для забезпечення її мінімального розміру не враховуються, зокрема, доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я. В той же час, підвищення тарифних ставок та посадових окладів осіб, які працюють в гірських районах, включаються до мінімальної заробітної плати, що не забезпечує відчутного зростання заробітної плати зазначеної категорії працівників.

Зважаючи на викладене та за ініціативи Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України СПО об’єднань профспілок запропонував врегулювати питання щодо неврахування у складі мінімальної заробітної плати підвищень тарифних ставок та посадових окладів осіб, які працюють в гірських районах.

·          СПО розглянув проект постанови КМУ «Деякі питання забезпечення трудових прав державних службовців, працівників державних органів, підприємств, установ та організацій на час встановлення карантину, у зв’язку з загостренням ситуації, пов’язаної з поширенням випадків коронавірусу» та підтримав його. Водночас звертаючись до Уряду Голова СПО Григорій Осовий запропонував Уряду під час опрацювання змін до Державного бюджету 2020  передбачити збільшення видатків на погашення заборгованості із заробітної плати шахтарям, працівникам соціального захисту та інших державних підприємств та організацій.

·               Голова СПО Григорій Осовий звернувся з листом до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, в якому повідомив про результати розгляду проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки». Він зазначив, що СПО не підтримує проект і вважає недоцільним його прийняття. 

А також звернув увагу керівництва міністерства, що встановлений головним розробником одноденний строк для розгляду, надання пропозицій до проекту постанови не може бути прийнятним відповідно до Регламенту КМУ.

·          На адресу Міністерства соціальної політики України, відправлено листи із     повідомленням, що СПО розглянув проект постанови КМУ «Про внесення змін у додаток 2  постанови КМУ від 30 серпня 2002 р. №1298 щодо систематизації схеми тарифних розрядів працівників надавачів соціальних і реабілітаційних послуг», проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності» і проект КМУ "Про  затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги» та немає зауважень та пропозицій. А також погодив проект наказу  Мінсоцполітики  «Про затвердження  Методики обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї».

·               Уряд схвалив пропозицію МОЗ щодо погодинної оплати праці медиків, які працюють з пацієнтами, зараженими коронавірусом

Зарплата окремих медиків збільшиться втричі.

Нагадаємо, що раніше Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся з листами до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Прем'єр-міністра України Шмигаля Д.А., керівництва Міністерства охорони здоров'я України та Комітету ВР України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування з пропозицією ухвалити рішення про підвищення рівня оплати праці медичним працівникам.

 

III. Рішення Президії Федерації профспілок України

 

25 березня Голова ФПУ підписав постанови прийняті Президією ФПУ опитувальним голосуванням:

·          «Про повноваження члена Президії ФПУ та припинення повноважень постійних заступників членів Президії ФПУ» за пропозицією Статутної комісії ФПУ, на підставі рішень виборних органів  профспілкових об’єднань Житомирської, Полтавської, і Херсонської областей.

·           «Про хід звітно-виборної кампанії у членських організаціях ФПУ», визнавши, що нинішня звітно-виборна кампанія покликана об’єднати членів профспілок та трудові колективи на захист своїх прав і гарантій діяльності профспілок у зв’язку зі зміною законодавчих актів держави. Схваливши Рекомендації щодо внесення окремих змін до статутних документів всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань у зв’язку із зміною законодавства та надавши відповідні рекомендації.

·          «Про зведені статистичні дані членських організацій ФПУ за 2019 рік».

·          «Про Угоду про співпрацю між ФПУ та ГО «Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос»

 

IV. Протягом минулого тижня структурними підрозділами ФПУ проводилася робота:

     

·          Підготовлено  інформацію про ситуацію в Україні із зараженням короновірусом відповідно до запиту Об'єднання профспілок Австрії.

·           Підготовлено відповіді на  анкету МКП щодо дій Уряду України у відповідь на пандемію коронавірусу.

·           Підготовлено відповідь на запит працівників ЖКГ (отримано через канцелярію ел. поштою) щодо забезпечення захисту працівників очисних споруд під час дії карантину, направлено роз’яснення та необхідний пакет документів щодо забезпечення такої категорії працівників ЗІЗ та додатковими заходами безпеки під час карантину.

·          Сформовано актуальну інформацію «Запобігаємо  розповсюдженню  COVID-19»  щодо протидії розповсюдженню COVID-19 (коронавірусу), пакет документів інформаційного напряму для працівників апарату ФПУ та корисні посилання на офіційні сайти.

·     Підготовлено Рекомендації членським організаціям щодо заходів недопущення поширенню COVID-19 на робочих місцях в установах, на виробництві та необхідних дій у разі виявлення ознак захворювання відповідно до офіційних рекомендацій ВООЗ і МОЗ.

·     Опрацьовано частину матеріалу для підготовки Звіту з виконання заходів, передбачених Планом участі ФПУ у моніторингу реалізації Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію.

          Готуються матеріали для звернення до МОП про порушення Конвенції МОП № 95 про захист заробітної плати (щодо заборгованості з виплати заробітної плати).

·          Створено і ведеться робота в групі Viber «Орговики ФПУ», «Президія ФПУ» з метою оперативного інформування щодо поточної ситуації. Надаються консультації та організаційна підтримка членським організаціям ФПУ щодо роботи в умовах пандемії вірусу Cоvid 19 та особливістю дистанційної роботи.

·          Підготовлені Методичні рекомендації для не чисельних всеукраїнських профспілок щодо схеми доповіді ревізійної комісії та звітної доповіді на профспілкових зборах та оформлення протоколу звітно-виборних профспілкових зборів (конференцій). Примірний перелік документів для проведення звітно-виборної конференції; план організаційних заходів з підготовки звітно-виборної конференції. А також Рекомендацій для членських організацій ФПУ щодо роботи з молоддю.

  • Завершується підготовка Профспілкового атласу.

·          Підготовлені та надіслані консультації, роз’яснення і весь необхідний пакет документів працівникам швейного виробництва Червонограда Львівської обл. щодо захисту їх прав на безпечні умови праці під час карантинного режиму.

·           Розглянуто депутатське звернення Дубинського О. (ФПУ вх. № 920 від 17.03.2020) про порушення прав Дяченко В.П. щодо надання відпустки по вагітності і пологах з виплатою відповідної допомоги. Надіслано відповідь.

·          Підготовлено проект листівки «ЗНАЙ І ЗАХИЩАЙ СВОЇ ТРУДОВІ ПРАВА», в  якій у доступній формі роз’яснюється на що працівник має право в умовах карантину, встановленого в зв’язку із коронавірусом SARS-CoV-2.

·          Узагальнюються матеріали щодо міжнародного досвіду оплати праці посадових осіб та керівників підприємств для підготовки профспілкових пропозицій в рамках роботи в робочій групі Комітету ВРУ із зазначеного питання.

·          Проводиться опрацювання матеріалів щодо виконання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС (доручення 958);

·          Підготовлено звернення до Міністра соцполітики щодо умов праці працівників установ та закладів соціального захисту населення в умовах карантину та відповідь Профспілці працівників соціальної сфери на їх запит.

·          Проводиться підготовка пропозицій щодо структури розділу з оплати праці до проекту Закону України «Про працю».

·          Опрацьовано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи інституційного догляду та виховання».

  • Підготовлені зауваження до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей».
  • Надіслано Фонду ім. Ф. Еберта пропозиції щодо проблемних питань завпровадження дуальної освіти в частині трудових відносин.
  • Підготовлено лист Державному центру зайнятості щодо постійного та оперативного обміну інформацією в частині ситуації на ринку праці з метою забезпечення координації та синергії дій ФПУ та ДЦЗ під час карантину.

·          Розглянуто надісланий Державною службою України з надзвичайних ситуацій  проект наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Переліку посад рядового і начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту, військовослужбовців військ Цивільної оборони України, де виконання обов’язків пов’язано з роботами із знешкодження вибухонебезпечних предметів, у період виконання робіт, вислуга років яких для призначення пенсії зараховується на пільгових умовах», узагальнено пропозиції та підготовлено висновки до нього надіслані ДСНС.

·          Опрацьовано та підготовлено пропозиції до законопроекту ««Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо посилення соціального захисту .

·          Здійснюється постійна взаємодія всіма доступними засобами (ел.поштою, у телефонному режимі тощо) із робочими органами Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов´язкого державного соціального страхування України на випадок безробіття, Пенсійного фонду України стосовно оперативного вирішення нагальних проблем застрахованих осіб, у тому числі, пов´язаних із карантином.

·     Розроблено Чек-лист для здійснення профспілкового контролю за належним захистом життя і здоров’я працівників під час проведенням профілактичних та протиепідемічних заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (Covid-19).

·     Проводиться опрацювання та узагальнення звітів за формою ТІ за 2019 рік,  що надані технічними інспекторами праці та представниками профспілок з питань охорони праці всеукраїнських профспілок (ЦК).

·     Підготовлені Рекомендації щодо проведення профілактичних та протиепідемічних заходів в апараті ФПУ.

·     Проаналізовано та узагальнено інформацію щодо стану виконання Дорожньої карти заходів з реалізації  завдань, визначених постановою Ради ФПУ від 16.05.2019 № Р–5–2 «Про виклики і загрози профспілковому руху і завдання ФПУ, її членських організацій у сучасних умовах»

·     Готується листівка «Безпека праці на робочому місці» під час карантинних заходів пов’язаних із поширення інфекції короновірусу.

  • Надано консультацію первинній організації Профспілці автомобілістів м. Одеси щодо забезпечення членськими квитками, обліковими картками, документацією первинної профспілкової організації. Досягнуто погодження з Федерацією профспілок Одеської області щодо прийому зазначеної профспілкової організації до складу обласної організації автомобілістів.
  • З метою оперативної підтримки електронних петицій на сайті Верховної Ради України підготовлено покрокову Інструкцію порядку підписання петицій.
  • Підготовлено проект Розпорядження Голови ФПУ "Про розподіл відповідальних за координацію із членськими організаціями ФПУ, та додаток до нього".
  • Видано нову версію телефонного довідника ФПУ. Довідник розіслано для подальшого використання в роботі.
  • Проводиться робота щодо підготовки опитувальної анкети для проведення опитування на сайті ФПУ щодо оцінки ефективності роботи профспілок за чотирма тематичними групами.
  • Підготовлена програма навчання «Медіація як альтернативний метод вирішення спорів» для профспілкового активу членських оганізацій ФПУ.

·     Правовою інспекцією праці ФПУ за телефоном «профспілкової гарячої лінії» надано 36 консультацій членам профспілок, профспілковим організаціям і просто громадянам з Київської, Кіровоградської та Тернопільської областей, міст Києва, Львова, Івано-Франківська, Рівного, Херсона, Червонограда Львівської області, Дніпродзержинська Дніпропетровської області, Одеси, Красного Ліману Донецької області, Запоріжжя, Вишгорода Київської області.

  За консультаціями зверталися представники виборних органів та члени Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України, Профспілки працівників соціальної сфери України, Профспілки працівників державних установ України, Профспілки працівників освіти і науки України, Профспілки працівників культури України.

 

     Прес-центром 23-27 березня на Офіційному веб-порталі ФПУ розміщено 48 інформаційних повідомлень у т.ч. членських організацій-5.

·          На сторінці ФПУ в Фейсбуці за тиждень – 114 постів(відео-28). З них офіційні 17, - соціально-економічні - 17, по платі праці - 8, соціальне та пенсійне забезпечення - 16, охорона праці - 12, захист прав профспілок та працівників - 13, актуальні коментарі та рекомендації - 15, забезпечення боротьби з пандемією - 16. 

·          Охоплення за тиждень збільшилось на 25 тисяч і становило 83 тисячі. Кількість підписантів збільшилась на 38. До 5000 залишилось 73. Тих, кому подобається сторінка стало більше на 36 осіб та організацій. Розширилося коло інформаційних ресурсів, звідки надходить інформація.

·          Підготовлено Дайджест за підсумками роботи ФПУ за тиждень, Огляди за 23-26 березня,  а також 3 матеріли в системі Профтелеграф.

На постійні основі проводиться розсилка Моніторингу Інтернет-видань. Підготовлено 5 випусків, включено 156 повідомлень: Президент-12, Верховна Рада -11, Уряд-34,  соціально-економічні -24, короновірус – 75. Моніторинг поширюється за всіма базами електронної розсилка на широке коло профспілкових працівників і активістів. Для керівництва і структурних підрозділів ФПУ з метою оперативного реагування та підготовки відповідних матеріалів.

Структурними підрозділами ФПУ здійснюється моніторинг офіційних веб-сайтів Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади.

·               Придбано і протестовано технічні та програмні засоби відеозв’язку в режимі проведення Skayp і ZOOM  конференцій.

                                                                                                                                                                 Прес-центр ФПУ

Під