Евромайдан 2013 173

Сьогодні, 20 лютого, в Україні уже вдесяте відзначають День пам’яті Героїв Небесної сотні.

Цей День відзначається щороку 20 лютого згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні».

Саме в ці дні 2014 року під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Із 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної сотні.

У рамках відзначення 10-ї річниці Революції Гідності в  Музеї історії міста Києва 16 січня ц.р. розпочала роботу виставка «Земні шляхи Небесної Сотні». Як ми повідомляли, учасником презентації виставки на запрошення її організаторів став Голова ФПУ Григорій Осовий.

Виставка присвячена 10-й річниці Революції Гідності і вшануванню пам’яті загиблих героїв Майдану. Організаторами виступили: Музей історії міста Києва, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності, національні музеї України, а також Київська міська державна адміністрація (КМДА) та Міністерство культури України.

IMG 20240116 170613

Експозиція розповідає про долі людей, які стали учасниками історичних подій 2013-14 рр. на майдані Незалежності, та принесли себе в жертву, віддавши життя за свободу своєї країни. На виставці можна побачити особисті речі Героїв Небесної Сотні: одяг,  щоденники, документи, книжки, які вони читали, зброю, яку вони виготовили власноруч, та у рішучий момент пішли з нею на ворога.

Все це зворушливо нагадує про драматичні події десятирічної давнини. Своїми спогадами поділився Григорій Осовий.

IMG 20240116 170836

- Це був дійсно жертовний подвиг, який звершили і молоді люди, і більш старшого віку, які були небайдужими до того, яким шляхом буде розвиватися країна. Вони вийшли на майдан проти злочинної влади і це був їх усвідомлений вибір. Цей вчинок продемонстрував прагнення українців бути в європейській сім'ї, серед країн ЄС. Тому значимість Революції Гідності в історії України визначальна – з її перемогою  фактично змінилась парадигма розвитку нашої держави до демократії, верховенства права, що притаманно  країнам ЄС, де єдність, солідарність, соціальна справедливість є звичними атрибутами життя.

IMG 20240116 170940

Федерація профспілок України – найчисельніша громадська організація, яка об’єднує мільйони спілчан: працівників, ветеранів, студентство, молодь. У той час ми опинились у самому центрі боротьби та гідно відреагували на виклик, що постав перед українським народом. Профспілки надали прихисток учасникам подій на майдані, - тим, хто обстоював право на вільне волевиявлення і прагнув захистити громадянські права і свободи.

У Будинку профспілок перебували мітингувальники, діяли медпункт, їдальня, розташовувався Штаб революції, пресцентр. Профспілки надавали допомогу мітингувальникам, не зважаючи на те, що з боку влади на них чинився тиск. Нам погрожували і навіть могли  притягти до кримінальної відповідальності за сприяння масовим заворушенням у столиці.

Трагедия ФПУ 106

Якби не перемога майдану, невідомо, яким би чином влада відреагувала на наші тодішні дії, адже, профспілковці під час протистояння знаходились на своїх робочих місцях і можна сказати, стали «живим щитом» для повстанців, тому що «силовики» з самого початку хотіли нас виселити з офісів (у т.ч. з приміщення «Жовтневого палацу») та провести штурм будівель. Але наша присутність їм завадила.

Маю з прикрістю сказати, що як і тоді з боку влади чинились спроби загарбати Будинок профспілок, який внаслідок пожежі у лютому 2014 року  був майже знищений, але заново відбудований самими профспілками, без участі держави, так, на жаль, і сьогодні в рамках ініційованих проти ФПУ кримінальних проваджень ухвалено рішення про заборону профспілкам користуватись своєю будівлею і її передано в управління АРМА.

IMG 20240116 172646

Але хочу наголосити, що саме в Будинку профспілок гартувалась боротьба українців в сучасній історії. Тому я вважаю, що в українського народу вже з’явилась історична пам'ять. І, якщо щось несправедливе буде коїтись в нашій державі, то на майдані Незалежності може знову виникнути масовий супротив.

Також слід зазначити, що у Будинку профспілок після його відбудови ми безкоштовно виділили приміщення, де на двох поверхах розміщується експозиція Музею Революції Гідності. Всі ці роки сюди приходять люди, тут проводяться пам’ятні заходи. Подвиг Героїв Майдану, їх жертовність не виявились марними: сьогодні Україна є кандидатом в члени ЄС. Не знаю, чи було б так, якби не події десятирічної давнини.

IMG 20240116 172707

Під впливом революційних подій зазнає змін як наше суспільство, так і вітчизняний профспілковий рух. Відразу після перемоги Революції Гідності на своєму черговому з’їзді ФПУ затвердила Стратегію діяльності профспілок: «Європейський вибір». Таким чином, вшановуючи героїзм людей, які повстали проти свавілля антинародного режиму, ми продовжили їхню справу як послідовники і борці за європейський шлях України.

Сьогодні ФПУ зайняла своє чинне місце серед інших великих профоб’єднань Європи – під час війни нас було прийнято до складу Європейської конфедерації профспілок (ЄКП). Тобто ми продовжили той шлях, що був започаткований на майдані, і за що віддали свої життя наші співвітчизники, - сказав на завершення Голова ФПУ.

IMG 20240116 175606 371

У виступах учасників заходу, серед яких були в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, наголошувалось на тому, що Революція Гідності — це важлива історична подія, і потрібно, щоб вона залишалась актуальною і допомогала нам розуміти те, що відбувається в Україні сьогодні.

IMG 20240116 174500 542 09

Виставка, яка розпочала роботу 17 січня, продовжиться до 25 лютого 2024 року.

Подібні заходи - це також зброя, а також засіб усвідомлення нашої історії і приклад консолідації суспільства у боротьбі з ворогом, який розв’язав проти України війну на знищення. Але стійкість українців, їхнє нестримне бажання відстоювати свою Гідність і Свободу вражають сьогодні весь світ.

Перемога буде за нами!

Слава Україні та її Героям!

IMG 20240116 170912

IMG 20240116 171419 01