ОСГЛ

Уряд вже залазить у кишеню найменш соціально захищеним категоріям населення, наприклад, пенсіонерам. Про це заявив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Він підкреслив, що з пенсії вже сьогодні сплачується військовий збір, відповідний податок, чого ніколи не було, а зараз чиновники Кабінету міністрів запропонували обмеження при виплаті пенсій для працюючих пенсіонерів.

«Ми знали про намір Уряду підвищити пенсійний вік для жінок і чоловіків не менш ніж на 5 років, - зазначив профспілковий лідер. – Мета – зменшити дотацію з Державного бюджету Пенсійного фонду. Обсяг цих дотацій складає близько 70 млрд. гривень. За першим заходом – коли формувався проект Держбюджету на 2015 рік - це не вдалося зробити. Тому Уряд зробив другий захід – цей законопроект розглядався на засіданні Кабінету Міністрів. Як тільки нам стало відомо про це, ми, по-перше, зробили його фахову експертизу, розіслали її результати, наші висновки і заперечення всім нашим членським організаціям, всім профспілкам. По-друге, ми відправляємо цей документ всім депутатським фракціям Верховної Ради, а територіальним об’єднанням профспілок запропоновано звернутися до всіх народних депутатів, які обрані на відповідних округах, з застереженнями з цього приводу».

Голова ФПУ наголосив на тому, що з 2007 року не переглядались базові положення пенсій, не проводилось їх осучаснення. В 2013 і 2014 роках не проводилась також щорічна індексація пенсій. Не передбачено це і в 2015 році. «Що пропонується урядом додатково? Це обмеження пенсій працюючим пенсіонерам до 85%. Друге – це підвищення пенсійного віку для жінок, які працюють в так званих списочних категоріях і збільшення на п’ять років страхового стажу для набуття права на пенсію для пільговиків і для тих, хто зараз працює в важких умовах праці. Ця дія торкнеться приблизно 2 млн. пенсіонерів і Уряд збирається зекономить на пенсіонерах трошки більш ніж 3 млрд. гривень. Ось ціна цього питання. Позиція профспілок: ми проти того, щоб Уряд залазив у кишеню пенсіонерів».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ