КОНОВАЛОВ

Олексій Коновалов, голова первинної профспілкової організації шахти «Тернівська» ПАТ «Павлогродуголь», Західний Донбас:

- Основна мета, з якою ми сюди прийшли, - висловити солідарність з нашими колегами з вугільних підприємств державної форми власності. У нас склалося таке відчуття, що Уряд прагнутиме знищити вугільну галузь: не тільки державні, дотаційні шахти, а й наші.

Ми вже з 2004року - після того, як були приватизовані і перейшли в приватні руки, не отримуємо ні копійки державних дотацій. Ми навчилися, як заробляти гроші собі на зарплату і приносити прибуток власнику. Але ми чудово розуміємо, що на даному етапі, жодна державна шахта без дотації не виживе. Тому зараз треба їм дати цю дотацію, щоб зберегти підприємства. А згодом теж за нашим прикладом зробити ці підприємства прибутковими.

Але сьогодні хочуть зупинити і наші шахти. Тільки у НКРЕ перед «Павлоградвугіллям» заборгованість за електроенергію, яку вони отримали з нашого вугілля, становить 1,5 млрд. грн. Якщо зараз не повернуть нам ці гроші, то у нас припиниться виплата зарплати. Ви ж узяли у нас вугілля, продали електроенергію, заплатите нам за це. З нами не розраховуються, а купують вугілля за кордоном, причому значно дорожче нашого. У той час, як у нас на кожній шахті скупчилося до 70 тис. тонн вугілля.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ