СУБ

 

 Наближається літній сезон в оздоровчих закладах Приватного акціонерного товариства «Укрпрофоздоровниця». З якими досягненнями і проблемами вони його зустрічають, що очікує відпочиваючих? На ці та інші запитання ми попросили відповісти Голову Правління Товариства Миколу СУБОТУ.

 

 - Микола Васильовичу, наскільки готові профспілкові санаторії до відкриття літнього сезону?

 

- Зараз ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» представлено 65 санаторно-курортними закладами. Впевнено можна сказати, що ті санаторії, що находяться на підконтрольної української владі території, повністю підготовлені до сезону 2015 року. Більш того, не зважаючи на те, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з 1 січня цього року вже не фінансує санаторно – курортне оздоровлення, а залишилося тільки реабілітація, наші заклади і в поточному році продовжують ефективну реабілітацію тих людей, які потребують допомоги і яких направляють через Фонд соціального страхування, державні інститути.

 

- Яким чином оздоровчі заклади "Укрпрофоздоровниці" допомагають лікуванню та реабілітації учасників АТО та вимушених переселенців з Криму та Сходу України?

 

- Ще з лютого 2014 року проходив перший етап – оздоровлення і реабілітація тих людей, хто постраждав під час протистояння на Майдані. Рішенням Наглядової ради та Правління нашого Товариства під егідою та підтримкою нашого головного акціонера – Федерації профспілок України ця допомога була безкоштовною. Потім наші заклади надавали допомогу переселенцям з Криму, Донецької та Луганської областей. А починаючі з травня 2014 року ми приймаємо на реабілітацію учасників АТО. Частина   коштів на ці цілі була виділена нашим Товариством. Наведу таку цифру: більше 5200 пацієнтів проходили реабілітацію за рахунок «Укрпрофоздоровниці». Цю роботу ми продовжуємо і зараз, За останні півроку ми відкрили додаткові 18 реабілітаційних центрів для бійців АТО.

 

СУБ1

 

- А можна назвати, як кажуть, адреса передового досвіду – конкретні санаторії, реабілітаційні відділення?

 

- Це, перш за все, реабілітаційні відділення у «Славянськкурорті», «Миргородкурорті», «Пріазовкурот», «Моршинкурорт», санаторіях «Жовтень», «Україна», «Поляна», «Карпати», «Шаян». Дуже добре працює відділення реабілітації спинальників в санаторії ім.. Пирогова, ім. Горького, «Лермонтовський» в Одесі. Ці заклади зараз приймають учасників АТО і вимушених переселенців. Що стосується санаторія ім. Пирогова, то рішення щодо створення тут відділення реабілітації було прийнято на засіданнях Правління нашого Товариства, Президії і Ради ФПУ майже рік тому. А сьогодні зусиллями та за рахунок фінансів самого санаторію це відділення вже приймає пацієнтів. Це дуже важливо, бо в Україні близько 50 тисяч інвалідів-спинальників. На їх термінову реабілітацію поступає близько 8 тисяч заявок. Звичайно, ми занепокоєні значним скороченням фінансування через державні інстанції. А це відділення створено за 10 місяців і відповідає всім вимогам. 14-15 травня ми проводили на базі цього санаторію круглий стіл з питань реабілітації. Учасники заходу ознайомились с досвідом та досягненнями колективу цього закладу.

 

КУ

 

- Зараз багато говорять про, м’яко кажучи, непрозорість та недосконалість тендерного процесу розподілу путівок між різними оздоровчими закладами. Чому, на Вашу думку, так відбувається?

 

- Реабілітація потребує оперативного втручання. А тендерні процедури передбачають довгі періоди часу на їх здійснення. Тому необхідно внести відповідні зміни в діюче законодавство про закупівлі за державні кошти, щоб виключити реабілітацію з тендерних процедур..

 

- На жаль, у зв’язку з тимчасовою окупацією Криму багато санаторіїв «Укрпрофоздоровниці» залишилось поза зоною вашого впливу. Чи шукаєте ви їм альтернативу?

 

- Так, ми тимчасово втратили в Криму 24 підприємства, з них 17 потужних санаторно –курортних закладів. Звичайно, ми впевнені, що це тимчасово. Але час йде. І ми шукаємо і знаходимо альтернативні варіанти. Зокрема в Одеському регіоні, де є і потрібний клімат, є море ф лікувальні грязі. У тому ж санаторії ім.. Пирогова, де дуже добрі умови не тільки в реабілітаційному центрі, але і в інших відділеннях. У санаторії ім.. Горького побудували два сучасних корпуса. Розиваємо дитяче оздоровлення, зокрема, в Вінницької області, в Бердянські.

 

КУКУ

 

 - Відомо, що, не зважаючи на активні зусилля та принципову позицію профспілок, зокрема ФПУ, в Україні зараз фактично знищується система санаторно - курортного оздоровлення за рахунок державного соцстраху. Що, на Ваш погляд, треба зробити на законодавчому та організаційному рівні, щоб забезпечити нашим співгромадянам можливість оздоровлення якісно і в той же час не дуже дорого?

 

- Так, на жаль в грудні 2014 роки були внесені зміни в законодавство, які погіршили умови оздоровлення за рахунок системи державного соціального страхування. Нам фактично залишають функції реабілітації хворих та інвалідів, а також постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Вихід тут ми бачимо в поверненні до тої ефективної системі оздоровлення, яка існувала до цих внесень в законодавство. При цьому треба враховувати права та інтереси десятків і сотень тисяч людей, які не в змозі отримати належне лікування та оздоровлення в санаторно-курортних закладах.    

 

 Інформаційно – аналітичний центр ФПУ