1-6787 2 61

 

Організатори Профспілкового Клубу «Нове бачення» в рамках засідання Клубу провели анкетування учасників на тему реального прожиткового мінімуму в Україні. Без перебільшень, дана тема є найактуальнішою серед громадян всієї України, адже прожитковий мінімум давно відірвався від реальності. Вміст продуктового кошика вже давно говорить проте, що уряд 15 років тримає народ на суворій дієті. До сих пір абсурдною залишається рівень мінімальної заробітної плати. Але про це трішечки далі…

 

В анкеті пропонувалася ситуація, коли профспілковим активістам необхідно було розрахувати  в гривнях реальний розмір прожиткового мінімуму для сім’ї з трьох осіб, де два члени родини – працюючі особи, одна - дитина віку 2-14 років (непрацююча).

Думки розділилися. Ми отримали надзвичайно цікаві цифри та пояснення. В деяких анкетах маємо навіть повні розрахунки по пунктах витрат.  Але, безумовно,  спільним є висновок про те, що 1218 грн. (розмір мінімальної заробітної плати) і навіть підвищення її рівня з 1 вересня ц. р.  до 1378 грн. – є абсурдними та непрорахованими показниками. Людина не здатна прожити в межах даних доходів. Підтвердженням цього є, наприклад,  денний раціон, який складається з 173 грамів хліба, склянки молока, півяйця, двох маленьких картоплин (або однієї великої), 7 грамів рису і близько 100 г якогось м'яса (або 250 г - курячого). До речі, такі речі, як кава, чай і цукор, а також сіль зі спеціями в українському раціоні не передбачені взагалі.  Це дійсно – жах! А якщо до всього додати витрати на оплату за комунальні послуги, придбання елементарних предметів першої необхідності (мило, зубна паста, шампунь, дезодорант, парфуми, тощо). Тут нас із вами,  українців, змушують вибрати щось одне: або бути чистими, або сидіти без тепла і світла, або хоча б, час від часу, зустрічатися із друзями та виходити «в люди».

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий вважає, що підвищення прожиткового мінімуму і зарплат, яке зараз пропонує уряд, - це косметичні правки, які не допоможуть людям компенсувати те, що вони втратили через інфляцію і підвищення цін на комунальні послуги.

Середня цифра, яку ми отримали в результаті опитування показала нам  6 890 грн. – реальний прожитковий мінімум сім’ї. Тобто щонайменше 3 445 грн. має отримувати одна працююча людина в Україні.

 

6890

 

З числа опитаних лише одна анкета показала нам цифру, що дорівнює 2200 грн. Але організатори сумніваються в тому, що в реальному житті ця цифра є можливою для нормально існування, харчування, розвитку та задоволення базових потреб сім’ї з трьох осіб в Україні або ми допускаємо можливість, що учасник анкетування не до кінця зрозумів завдання та надав відповідь щодо однієї людини, а не сім’ї.

Найвищий запропонований показник становить 12 000 грн., що на думку опитаних є достатнім для повноцінного життя сім’ї, яка нормально харчується, один раз на місяць дозволяє собі придбати необхідну річ  (наприклад, светр (іншу одежу) кожному члену родини, раз на рік подорожує, хворіє не частіше одного разу на півроку, у вихідні дні відпочиває з дитиною в дитячому парку, зоопарку, тощо.

Отже, підводячи підсумок результатів опитування, можемо констатувати, що дії влади є принизливими і ганебними по відношенню до працівників. За словами Керівника Профспілкового Клубу «Нове бачення» Катерини Баришевої, «Безумовно, сьогоднішній склад уряду втрачає авторитет та довіру. Громадськість втомлена від обіцянок та потребує реального покращення життя. Ми, працюючі люди нашої рідної держави – України, поставлені на коліна, знаходимося у становищі рабів. А це означає, що є загроза нової хвилі Майдану. Профспілки сьогодні мають об’єднати всі зусилля для того, щоб домогтися справедливого, гідного рівня життя людей, які працюють в Україні. І ми, активісти Профспілкового Клубу «Нове бачення», за результатами опитування, на 89% готові взяти в цьому найактивнішу участь!»

Першим кроком може стати і Ваш голос на сайті ФПУ щодо мінімального розміру  заробітної плати. Ми – вже проголосували!

 

 

 

Оргкомітет Профспілкового Клубу

 

«Нове бачення»