IMG 2562 

 

В сучасних умовах реформування соціальної та економічної сфер, загострення соціальних проблем головним пріоритетом для Федерації профспілок та її членських організацій залишається забезпечення надійного захисту законних прав та інтересів працівників. На цьому наголошували учасники засідання Президії ФПУ, що відбулось 6 жовтня.

Засідання почалось з обговорення пропозиції ряду членів Президії ФПУ про необхідність зустрічі керівництва Федерації та її членських організацій з керівництвом України з метою обговорення ситуації в країні та шляхів вирішення найбільш гострих соціальних проблем. Вирішено провести в листопаді ц.р. всеукраїнське зібрання керівників галузевих профорганізацій та регіональних профоб’єднань щодо формування вимог та пропозицій для зустрічей та переговорів з керівництвом держави.

А головним питанням засідання можна було б назвати питання «Про стан виконання постанови Ради ФПУ від 25.06.2015 № Р-9-4 «Про завдання Федерації профспілок України щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ і європейської інтеграції України», з інформацією по якому виступив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Заслухав та обговорив цю інформацію, Президія ухвали постанову, у якої зокрема говориться, що з метою забезпечення виконання постанови Антикризовим профспілковим штабом протягом липня-серпня ц.р. напрацьовувався проект Осіннього наступу – головних дій профспілок на захист конституційних трудових прав. Наприкінці серпня зазначений напрацьований проект був схвалений на засіданні Штабу, на основі якого проведено опитування серед членських організацій ФПУ щодо визначення пріоритетних напрямів роботи та подальших дій профспілок на захист конституційних трудових прав працівників. Шляхом рейтингового голосування визначені найбільш актуальні проблеми в соціально-трудовій сфері та солідарні дії.

Також для консолідації дій профоб’єднань на національному рівні СПО об’єднань профспілок 21 вересня ц.р. розглянув питання «Про стан виконання Рішення СПО об’єднань профспілок від 14.07.2015 № 24-1 та визначення подальших колективних дій на захист соціально-економічних прав та інтересів працівників». З метою забезпечення виконання зазначеної постанови Ради ФПУ та солідарної участі в реалізації рішення СПО об’єднань профспілок щодо колективних дій на захист соціально-економічних прав та інтересів працівників Президія Федерації професійних спілок України постановила посилити роботу з питань, які є найбільш гострими в сфері соціально-трудових відносин, не погоджувати пропозицію Мінсоцполітики щодо задоволення та зняття з реєстрації Вимоги І в колективному трудовому спорі (конфлікті) між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України стосовно підвищення розміру прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та посадового окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з метою відповідної компенсації їх інфляційного знецінення у 2014-2015 роках, схвалити План дій ФПУ на захист конституційних трудових прав працівників, членським організаціям та керівництву ФПУ взяти участь у пікетуванні органів виконавчої та законодавчої влади до Всесвітнього дня дій за гідну працю 7 жовтня ц.р. та Громадських слуханнях на тему «Профспілкові ініціативи з новітньої політики оплати праці в контексті євроінтеграції» у Києві.

Під час засідання Президії було також обговорено питання: «Про ситуацію з реформуванням системи загальнообов’язкового державного соціального страхування» (доповідав заступник Голови ФПУ Сергій Українець), питання розпорядження майном господарюючих суб’єктів ФПУ (доповідач заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко), про деякі питання VII з’їзду ФПУ (доповідач заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий) та інші.

 

Прес-центр ФПУ

 

IMG 2470

 

IMG 2500

 

IMG 2582

 

IMG 2529

 

IMG 2537