Василь Власюк

 

Це питання було головним на засіданні ради ФП Хмельницької області, в якому взяли участь члени ради, профактив області, в.о. голови Хмельницької ОДА Василь Процюк, голова Об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець, керівники управлінь, відомств, фондів.

  

Голова ФП області Геннадій Харьковський констатував, що минулий рік був вкрай важким як для країни, області, так і для профспілок. На жаль, Уряд, влада забули, що сотні героїв полягли на Майдані і в боях за те, щоб в країні панували правда і соціальна справедливість, повага до людини праці, щоб впроваджувалися європейські стандарти життя. Адже злочинці, які розстрілювали Майдан, досі не засуджені. Уряд блокує прийняття Генеральної угоди, а так зване примусове розширення повноважень місцевого самоврядування - створення об’єднаних громад - поки веде до погіршення життя. Чому?

- Не відомо, на який термін обрані депутати місцевих рад;

- Практично не передано жодних ресурсів місцевим громадам, замість цього запроваджено нові податки і збори;

- Реформи забалакуються та системи освіти, охорони

здоров’я, культури руйнуються.

Профспілкові організації, Федерація профспілок області, незважаючи на всі перешкоди, боролися за робочі місця та гідну заробітну плату, за збереження та розбудову країни. Використовувалися всі законні інструменти проти антисоціальної політики «жорсткої економії», звуження трудових прав трудівників при прийнятті Бюджету, законів, Трудового кодексу.

 

зал 1

 

І Федерація профспілок України, і президія Федерації профспілок області звернулися до Верховної Ради і Президента України щодо відправки у відставку цього Уряду за здійснення антисоціальної політики.

- Ми вимагаємо викорінення політики «дешевої робочої сили», припинення жорсткої економії, яка здійснюється виключно за рахунок працівників і пенсіонерів, - акцентував Голова ФП області. – На жаль,Уряд, Верховна Рада України не хочуть використати запропоновані профспілками і роботодавцями заходи щодо шляхів структурної перебудови економіки, інвестиційного зростання національного виробництва, спрямування державних інвестицій в охорону здоров’я, освіту. Влада не хоче встановити об’єктивні ціни на енергоносії та послуги. Ми пропонуємо через збільшення трудових доходів та пенсій відновити платоспроможність населення розробити і реалізувати Програму створення нових сучасних робочих місць. Щоб молодь розбудовувала рідну країну, а не їхала засвіти, шукаючи кращого життя, завдяки розрекламованому шляху до Європи через безвізовий режим.

Напередодні VІІ з’їзду ФПУ за участі Всеукраїнських профспілок, профоб’єднань, профорганізацій, підготовлено низку відповідних програмних документів та резолюцій. Зокрема, «Про стратегію діяльності ФПУ на 2016-2021 роки «Європейський вибір», де порушуються реальні кроки щодо впровадження: ефективної економіки; демократичних цінностей ЄС; забезпечення гідної праці та її справедливої оплати; європейських соціальних стандартів при реформуванні соціального страхування; покращення безпеки праці на робочих місцях. Через зміцнення профспілкових організацій забезпечується ефективний захист працівників та молоді. На часі - формування потужного інформаційного потенціалу профспілок.

Зрозуміло, що проблеми в державі визначають багато в чому і життя в області. Ми знаходимо підтримку в наших соціальних партнерів – роботодавців, обласної адміністрації. В області значно зменшилися зарплатні борги, зросла на 25-40 % зарплата. Та проблем не меншає.

 

Геннадій Харьковський

 

Безробіття, безгрошів’я, ціновий шок тиснуть і на подолян. Коли стоїть питання життя або смерті, тобто платити за ліки, хліб чи комунальні послуги, газ, люди вибирають життя. Незважаючи на те, що субсидії в області призначені кожній другій сім’ї майже на 100 млн. гривень, борги подолян за житлово-комунальні послуги, газ, електроенергію зросли до 141 млн.грн. А Кабінет Міністрів знову «турбується» про українців. Вже анонсовано підвищення ціни на електроенергію з 1 березня до 0,99 грн., а з 1 травня - так званої соціальної ціни на газ з 3600 до 5400 грн. за 1000 куб.м.

В цій ситуації обласна рада, ОДА, органи місцевого самоврядування на вимогу профспілок при затвердженні бюджетів знайшли кошти на виплату зарплат освітянам, працівникам охорони здоров’я, культури, утримання бюджетних галузей. Але з вини Уряду міста обласного підпорядкування не знають як утримати ПТНЗ і де взяти кошти на надання пільг ветеранам. Дуже не просто вирішуються питання в деяких об’єднаних громадах щодо збереження і належного утримання бюджетних закладів.

Профспілки вимагають від Верховної Ради негайно вжити заходів для зменшення дії шокуючих новацій КМУ. Необхідно терміново створити з професіоналів/патріотів Уряд національної довіри, бо терпіння людей не безмежне.

Дуже не просто працювати трудовим колективам, профспілковим організаціям. Але приємно, коли, наприклад, на 50-річчі Хмельницького ДП «Новатор» люди дякували профспілці за те, що вона є, що профспілкова організація підприємства відстоює їхні інтереси, веде соціальний діалог. На підприємстві зростають обсяги виробництва; в 2015 році прийнято до лав заводчан 600 молодих людей; середня зарплата - 6,5 - 8 тисяч гривень; є належна охорона праці і соціальний захист, культура, спорт.

 

зал

 

Профспілкова організація допомагає учасникам АТО. На висоті й інформаційна робота: вісник «Позиція» ФП області - в кожній профгрупі, використовуються сучасні засоби інформування.

Хмельниччина – багата і родюча на здобутки й таланти. Узяти хоча б колективи ліцею № 17, гімназій № 1,2 м.Хмельницького, які за результатами незалежного оцінювання ввійшли в ТОП-200 серед майже 8 тисяч навчальних закладів України. І таких трудових колективів, де роботодавець і профорганізація працюють пліч-о-пліч заради людей, будуючи нову європейську Україну, в області - більшість.

Зараз триває колдоговірна кампанія. Наша позиція на 2016 рік: незважаючи на те, хто власник - приватник, держава чи громада, необхідно добиватися збереження робочих місць, зростання зарплат на 25-30%, належної охорони праці і соціального захисту. При цьому необхідно відмовитися від боротьби за абстракції. Зобов’язання повинні бути чіткі, конкретні:

- якщо підвищення зарплати, то наскільки відсотків;

- якщо обладнання санітарно-побутових приміщень, то як і коли,

кому?

- якщо соціальний пакет, то який і за які кошти?

Зрозуміло, що не просто сьогодні всім. Не будуть перебільшенням слова про стійкість і мужність голів більшості профорганізацій, особливо малочисельних, які працюють на громадських засадах. Ефективність їхньої діяльності значною мірою залежить від організаційного, фінансового та інформаційного потенціалу, сучасної роботи райкомів, міськкомів, обкомів профспілок, Федерації.

- Ведучи мову про Програму інформаційного зміцнення профорганізацій, концентрацію фінансів на найважливіших напрямах роботи профспілок, зауважу, що рядовий член профспілки – не статистична одиниця, яка добросовісно сплачує внески, а клієнт, який має право на певні послуги. В тому числі – на отримання інформації.

Для будь-якої профспілкової організації одним з найважливіших є питання як довести до членів профспілок і, по-можливості, до суспільства правдиву інформацію про її роботу. Без постійної, своєчасної інформованості колективів про роботу профспілок важко зберегти чисельність і привабити нових членів профспілки. Сподіватися на те, що люди прочитають про усе в газетах та книгах не варто, оскільки, з однієї сторони, у вільному продажу немає профспілкової преси, з другої - більшість газет не зацікавлені розповідати, що роблять профспілки.

Тож в умовах своєрідної «інформаційної війни» перед профактивом стоїть чимало завдань, пов’язаних з повноцінним інформаційним забезпеченням трудових колективів. По-суті, необхідна єдина система інформування з використанням не лише традиційних форм, але й сучасних передових технологій. Інформування має забезпечити поінформованість кожного члена профспілки про те, що робить для соціально-економічного захисту профком, міськком, райком, обком, Федерація профспілок та яких результатів досягнуто.

Сьогодні основним джерелом інформування членів профспілок на Хмельниччині є вісник «Позиція» Федерації профспілок області.

Вісник намагається показати реальний пріоритет прав щодо захисту людини праці: спершу - робота, гідна зарплата, охорона праці. Так би мовити, спершу хліб, а потім видовища, тобто відпочинок і дозвілля.

 

Президія

 

Ми розуміємо: не просто голові профкому знайти консультацію. Часом ще й деякі голови райкомів міркують: навіщо на три члена профспілки, з яких складається профорганізація (хоча вони в рік і сплачують тисячу гривень внесків), передплачувати вісник? Тобто ланка, яка управляє коштами, обмежує право профкому, члена профспілки на інформацію. Коли ми цікавимося, а чому в навчальному закладі передплачується лише 1-2 примірника? Кажуть, немає що читати для молоді. А де матеріали про життя первинних профорганізацій закладів, груп, молоді? Чому ви не пропонуєте матеріали?

Сьомою конференцією профспілок області одним із завдань було визначено створення при кожному обкомі, райкомі, міськкомі, в кожній профорганізації груп оперативної профспілкової інформації, які мали б не лише інформувати, але й допомагати об’єднувати людей. На жаль, навіть не спромоглися визначити уповноважених, відповідальних за інформаційну роботу, зв’язки з громадськістю.

Розпочався рік і що маємо? Замість зростання передплати отримали істотне зменшення. Якщо в районі - 60, 100 і більше профспілкових організацій, а вісника передплатили - 20, 30, то про яке інформування йде мова? Коли люди не знають, що робить профспілка, виникає питання чи виправдовує профспілка своє призначення.

Давайте порівняємо. В області і районах 527 друкованих видань, наклад яких в рік 1 млн. 700 тисяч примірників, а у нас на 160 тис. членів профспілок - 30 тисяч в рік або 1 примірник на 110 членів профспілок. І це при тому, що ціна в 2015, 2014 роках залишається незмінною – 54 гривні на рік. Зросли лише послуги пошти з 3 грн. до 5,16 грн.. Хіба 59,16 грн. – це дорого (один член профспілки сплачує, в-середньому, 350 грн. внесків на рік), якщо найпростіша консультація у адвоката - 100 гривень. Ми поцікавилися в колег з Рівного, у яких схоже видання. У них вартість – 117 грн. на рік, кількість членів профспілок 120 тисяч, 2000 організацій, а передплачено – майже 4000 примірників. Чому ж у нас не так?

Шановні колеги!

Зрозуміло, вісник - лише складова комплексу наших інформаційних інструментів. У нас є юридична служба, сайт, Навчально-культурний центр «Побужжя». Є система оперативного інформування: Дні Федерації, наради, семінари, зустрічі. Та, на жаль, інформація часто не доходить до голів профкомів, я вже не кажу про членів профспілок.

В більшості профорганізацій немає доступу до Інтернету, немає комп’ютерів, немає електронних скриньок, сторінок на сайтах обкомів. Існуючих веб-сайтів – ФП області та двох членських організацій - освіти і науки та охорони здоров’я - вкрай недостатньо.

Можна скільки завгодно проводити акцій, приносити реальну користь тисячам і тисячам людей, але якщо про нашу діяльність не відомо, то вона ніби не існує для подолян. Інформація – це те, на чому не можна економити і тут скупий платить двічі. Тому вимога президії ФП області – уповні реалізувати Програму інформаційного зміцнення - і, я б сказав, інформаційного прориву, є дороговказом для всіх:

- членським організаціям, радам по координації, райкомам, міськкомам, профкомам донести вісник «Позиція» до всього трудового люду, робітничої молоді, студентів. Активно запроваджувати і використовувати інтерактивні засоби комунікації, новітні інформаційні технології і ті засоби, якими володіє ФП області, її членські організації, НКЦ «Побужжя».

Попри всі фінансові негаразди, в цьому році наші програми «Профспілки і сьогодення»; «Закон і ми»; «Молодь і зайнятість»; «Запитай у юриста»; «Молодь на шляху до ЄС» почують подоляни. Причому, за участі не лише Голови Федерації, а й усіх керівників обласних профспілкових організацій, щоб люди знали, що робить кожна членська організація, як захищає членів профспілок.

Разом нам під силу зміцнити інформаційне забезпечення профорганізацій, бо хто володіє інформацією, той володіє світом.

Кожен член профспілки повинен мати не лише профспілковий квиток, але й колдоговір, вісник «Позицію», лише тоді можна говорити, що в нього є організація, захист та інформація!

Чудовою ілюстрацією того, як слід організувати та впроваджувати інформаційну роботу і які потужні інструменти для цього є у профспілок, продемонстрував у вигляді чітко вибудованої і технічно оформленої презентації голова Славутської ради по координації діяльності профорганізацій, голова райкому профспілки працівників освіти і науки України Василь Власюк:

- Питання інформаційного забезпечення – вкрай важливе і я залюбки поділюся досвідом та розповім коротко про нашу роботу в цьому напрямі. Починали ми, як і всі, з обміну інформацією, нормативно-правовими документами в друкованому вигляді і на компакт-дисках. Та час не стоїть на місці й було прийнято рішення активізувати роботу. Сьогодні всі первинки мають електронні адреси, понад рік тому створено сайт районної організації, де розміщуємо інформацію за всіма напрямами профспілкової роботи, в тому числі використовуємо інформацію сайтів ФПО, ФПУ, обкому профспілки та ін. Є ще 19 профспілкових закладок на сайтах навчальних закладів, де висвітлюється профробота. Також у мережі «Одкокласники» створили спеціальну сторінку «Профспілка освітян Славутчини», якою користуються навіть наші колеги з інших галузей. Обмін оперативною інформацією з усіх питань, що цікавлять профспілкову громаду району, відбувається оперативно і швидко. У великих первинках діють корпости, інформація розміщується в профкуточках. Серед інших ефективних інструментів інформаційної роботи – навчання, передплата вісника «Позиція» ФП області, газети «Профспілкові вісті», виготовлення календарів, буклетів, інформаційного бюлетеня в кінці року з підсумками роботи, активно та ефективно використовуємо місцеве видання «Трудівник Полісся» для публікації наших матеріалів і висвітлення подій профспілкового життя. Остання наша новація – налагодити спільно з НКЦ «Побужжя» ФП області проведення навчань та інших заходів за допомогою інтерактивного інформаційного ресурсу Скайп. Гармонійне поєднання усіх форм інформаційної роботи дозволяє усебічно інформувати кожного члена профспілки про роботу профорганізацій, оперативно та своєчасно реагувати на виклики часу. Хто бажає запозичити досвід, будь-ласка: сайт http://sl-profspilka.at.ua/, електронна пошта - Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Євген Сіньков, голова профспілкової організації Волочиського машинобудівного заводу АТ «Мотор Січ»:

- Інформаційне зміцнення – на часі. Хочемо ми того чи ні, але Інтернет – це один з основних та найбільш масових інформаційних ресурсів сьогодення. На підприємстві ми активно використовуємо сайти ФП області, ФПУ та ЦК профспілки авіабудівників України. Погоджуюся, що діяльність нашого обласного профспілкового видання слід покращувати, як цього вимагає час. Утім, ми його передплачуємо і використовуємо в своїй роботі. Передплачуємо й інші профспілкові, галузеві видання, самі випускаємо бюлетень. Інформуємо спілчан і через збори, конференції, засідання профактиву, президії, стенди. Маючи інформацію, можна будувати плани на перспективу. Я сподіваюся, що всі присутні проникнуться важливістю інформаційного забезпечення, бо це, як ніколи, стає одним із пріоритетів роботи профорганізацій.

 

Василь Процюк

 

Василь Процюк, в.о. голови Хмельницької ОДА – перший заступник голови ОДА:

- Я радий за нагоду бути присутнім на засіданні ради Федерації профспілок області. Всі ми усвідомлюємо втрату 20% економіки країни у зв’язку з агресією країни-сусіда. Хмельниччина брала активну участь у будівництві фортифікаційних споруд, витрачено понад 30 мільйонів гривень, які, самі розумієте, могли бути використані на будівництво дитсадків, шкіл тощо. Ситуація непроста. Сьогодні керівництво області має завдання зберегти все найкраще, що вдалося надбати. У нас склалася плідна співпраця з профспілками. Голова Федерації Геннадій Харьковський є членом колегії ОДА і завжди займає активну позицію.

Василь Васильович, інформуючи про соціально-економічний розвиток Хмельниччини, зауважив, що проблем вистачає. Йде процес децентралізації (маємо 22 громади). Влада робить все, щоб кожна громада, залежно від чисельності жителів, отримала від 10 до 25 млн.грн. Позитив – впровадження інфраструктурних проектів,покращення рівня життя людей. І треба крок за кроком іти в цьому напрямі. На жаль, не завжди є порозуміння. Величезна проблема це те, що держава перевезення пільговиків переклала на місцеві бюджети; 16 ПТНЗ – на обласний бюджет і 11 – на бюджети міст обласного значення. Потрібно шукати кошти, а вихід один – залучати інвестора, бажано вітчизняного. Є ще над чим працювати. Як зазначив Василь Процюк, відчуваючи потужну підтримку профспілок, разом робити спільну справу. Влада готова прислухатися до пропозицій для забезпечення добробуту подолян та зростання економіки області. Ніхто зі сторони наших проблем не вирішить.

 

Ліщук Свєтка

 

Світлана Ліщук, голова об’єднаної профорганізації співробітників та студентів Подільського державного аграрно-технічного університету, профспілки АПК України:

- Напередодні на засіданні Молодіжної ради ФП області було розглянуто ряд важливих питань, що стосуються молодіжної політики як в області, так і в державі. Невід’ємною її складовою є поліпшення інформаційної роботи серед профспілкових молодіжних осередків. Проведено анкетування з метою виявлення джерел медіапростору, з яких отримує інформацію більшість профспілкової молоді. З’ясовано, що отримує новини з Інтернету 65% опитаних, телебачення – 30%, газет і журналів – 5%. Якби в кожної організації була така потужна електронна база і сайт, як у Славутському райкомі профспілки працівників освіти, можна було б казати, що на 50% турбот щодо інформаційного забезпечення у голови профкому поменшало б. Ми визначилися з власними пропозиціями покращення інформаційної роботи. Необхідно:

- створити єдину базу голів первинних профорганізацій і налагодити двосторонній зв'язок. Хотілося б мати на сайті ФПО чи ФПУ таку базу з вихідними даними, контактами (плюс електронна адреса, сайт), щоб обмінюватися інформацією;

- пропонується створити первинними профорганізаціями сторінки в соцмережах і, по-можливості, власні сайти з метою обміну та отримання доступу до величезного масиву інформації;

- запровадити на сайті ФПО он-лайн консультації провідних спеціалістів, юристів (відразу позбуваємося маси листів і т.п.). Тобто член профспілки сьогодні запитав, сьогодні ж отримав відповідь, швидко і своєчасно;

- продумати і запровадити рекламну продукцію у ФПО щодо роботи профспілок (листівка, буклети, символіка, ручки, значки, календарі, наклейки);

- розробити детальну презентацію ФП області (слайд-шоу, живі відеоролики з конкретними прикладами роботи профспілок і відгуками спілчан про переваги вступу в профспілку).

На завершення хочу сказати: молодь – наше майбутнє і на Молодіжну раду не зайвим було б виділяти трохи більше коштів, аби ми могли всебічно пропагувати профспілки і залучати молодь. І дякую усім за підтримку.

Ігор Яворський, голова обласної організації ФСТ «Україна»:

- Оздоровлення, фізкультура і спорт – важливий аспект роботи профспілок, особливо для молоді. Тому моє побажання, ведучи мову про всебічну інформаційну роботу, - запровадити сторінку здорового способу життя та спорту у віснику «Позиція». Адже для кожного з нас здоров’я чи не найголовніше в житті. Профактиву, на мою думку, необхідно більш всебічно та активно використовувати можливості газети товариства - «Поділля спорт».

Анатолій Лагунець.

вісник «Позиція»

 

відкриття ради - М.Моштак в центрі

 

Від редакції. На раді проведено анкетування щодо вивчення думки про інформаційне забезпечення роботи профспілок, прийнято низку постанов, затверджено Програму інформаційного зміцнення Федерації профспілок області.