DSC 0052 123

 

Під такою назвою у м. Баку, Азербайджан 13-14 червня п.р. відбувся субрегіональний навчальний семінар Міжнародної організації праці. Серед учасників семінару були представники профспілкових організацій України, Сербії, Македонії, Чорногорії, Молдови, Білорусі, Росії, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану.

 

Експерти були представлені фахівцями Міжнародної організації праці та Міжнародної конфедерації профспілок.

Ситуацію в Україні презентував в.о. заступника Голови ФПУ Олександр Шубін (Додаток1).

Проблема неформальної економіки та її негативних наслідків є спільною не лише для пострадянських країн, але й для країн Євросоюзу. Найбільш болючою ця проблема є для таких галузей, як будівництво, текстильна та легка промисловість, перевезення пасажирів та багажу, торгівля, громадське обслуговування тощо. В Україні схожа тенденція. Крім того, за регіональним принципом для України показовою є ситуація, коли в промислових регіонах рівень неформальної зайнятості є найнижчим.

 

DSC03856

 

Саме тому профспілки всього світу об’єдналися задля подолання проблеми неформальної зайнятості або, принаймні, мінімізації негативних наслідків такого явища.

Одними з перших на Євразійському континенті цю роботу розпочали профспілки Молдови та Киргизстану і вже досягли певних позитивних результатів.

Одним із формалізованих результатів багаторічної роботи стало прийняття у 2015 році Міжнародною організацією праці Рекомендації №204 про перехід від неформальної до формальної економіки (Додаток2).

 

DSC03859

 

DSC 0048

 

 

 

DSC 0088

 

Департамент захисту

соціально-економічних прав