887

 

 

Державна політика зайнятості у Франції – це виключно допомога підприємствам у вигляді податкового кредиту та звільнення від сплати соціального внеску. Внаслідок цього виділені 200 мільярдів євро державної допомоги жодним чином не сприяли створенню нових робочих місць. Єдиним дієвим заходом останніх років, який сприяв створенню нових робочих місць  та зниженню рівня безробіття, був закон про 35-годинний робочий тиждень.

З часу прийняття зазначеного закону було створено 2 мільйони робочих місць, з них 350 тисяч – додатково.

Скорочення тривалості робочого тижня до 32 годин дозволить зменшити тривалість робочого часу, яка становить у середньому 39 годин, спочатку до 35 годин, а згодом до 32 годин.

Це дозволить створити 4 мільйони робочих місць, стимулювати зростання і підготуватись до поширення інформаційних, цифрових технологій та роботизації.

Подальше скорочення робочого часу сприятиме підтримці купівельної спроможності та заробітної плати, зменшенню нерівності з точки зору тривалості робочого часу, а також боротьбі з бідністю.

Це вимагає прийняття закону, який би встановлював 32-годинний робочий тиждень для всіх і сприяв створенню нових робочих місць без втрати заробітної плати. У цьому контексті колективно-договірне регулювання на галузевому рівні та на рівні підприємств повинне  сприяти вдосконаленню законодавства для на благо трудящих, а також відновленню  ієрархії норм та принципу сприяння. 

 

 

Підготовлено Департаментом міжнародних зв'язків ФПУ