1303997730 458

 

28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці. Користуючись цією нагодою, Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) підкреслює, що питання охорони праці є важливим пріоритетом для профспілкового руху. В цій сфері необхідно невідкладно прийняти європейську стратегію.

Дані Міжнародної організації праці трагічні. Кожного дня 6300 робітників помирають у світі внаслідок поганих умов праці. Із них 5500 стають жертвами захворювань, зокрема раку, викликаних дією хімічних речовин на робочих місцях. Європа далеко не є виключенням з цією трагедії. За оцінками Європейського агентства з охорони праці щороку помирає 160 тисяч робітників.

Європейські профспілки відмічають, що Європейський Союз все ще не прийняв стратегію у цій важливій сфері на період 2013-2020 рр., незважаючи на вимоги Європейського парламенту і переважної більшості країн-членів. Європейська Комісія навіть не говорить про можливий термін прийняття такої стратегії.

«Ми не допустимо, щоб неналежні умови праці стали фактором конкуренції між країнами Європи. Теперішня криза ще більше підкреслила необхідність прийняття європейської стратегії. Вона дозволить об’єднати зусилля різних країн» - заявила генеральний секретар ЄКП Бернадетт Сеголь.

Для покращення умов праці важливо мати узгоджені правові рамки, які застосовуються до усіх підприємств, незалежно від розміру. ЄКП вже багато років вимагає прийняття директиви щодо попередження захворювань опорно-рухового апарату, які вражають майже четверту частину робітників у Європі. Так само вона також закликає до більш ефективного законодавства стосовно професійних захворювань на рак і привертає увагу до психосоціальних ризиків, пов’язаних з неналежною організацією праці.

Кожна країна також несе відповідальність. Зокрема, важливо посилити можливості інспекції праці, без якої жодне законодавство не буде працювати. У кожній країні Європи профспілкові організації проводять заходи з нагоди 28 квітня. ЄКП вітає ці дії і закликає Європейський Союз не втрачати часу і прийняти амбітну стратегію.

 

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ