IMG 20171011 153808

 

9-14 жовтня 2017 року група профспілкових працівників членських організацій ФПУ відвідала м. Париж (Франція) на запрошення Загальної конфедерації праці Франції (ЗКП) з метою ознайомлення з діяльністю ЗКП щодо захисту трудових та соціально-економічних прав трудящих країни.

 

Під час візиту група зустрілась з керівництвом та профактивом низки членських організацій ЗКП, які об’єднують освітян, медиків, державних службовців, гірників, енергетиків та металургів. Під час зустрічей точилися жваві дискусії, які виходили далеко за рамки відведеного часу, з таких нагальних питань, як ризики приватизації та комерціалізації громадських послуг, насамперед освіти та медицини; прекаризація зайнятості (поширення неформальної та неповної занятості); вплив цифрових технологій на робочі місця; майбутнє енергетики у рамках імплементації Четвертого енергетичного пакету ЄС, мета якого – збільшення ЄС частки генерації відновлювальних джерел енергії до 50% всієї енергії, виробленої в країнах-членах ЄС у 2030 році; ризики перенесення колективно-договірного регулювання з галузевого рівня на підприємства, а також необхідність скорочення робочого часу та підвищення заробітної плати, у тому числі мінімальної.

Упродовж зустрічей українські спілчани отримали надзвичайно корисну інформацію про функціонування, структуру та напрями роботи ЗКП, спрямованої на захист трудових, соціальних та економічних прав та інтересів як членів профспілок, так і трудящих.

11 жовтня відбулася зустріч групи з Генеральним секретарем ЗКП Філіпом Мартінесом, під час якої ним була висловлена щира зацікавленість у зміцненні співпраці між профцентрами наших країн. У свою чергу, група подякувала керівництву ЗКП за теплий прийом.

Група відвідала у передмісті Парижу Курсель Учбовий центр ЗКП ім. Бенуа Фрашона, який приймає близько 2 тисяч слухачів щорічно. Навчання у центрі проводиться у вигляді 5-денних курсів. Кошти на профспілкове навчання виділяє Міністерство праці Франції.

 

IMG 20171011 091622

 

Довідково:

 

Загальна конфедерація праці Франції – найрепрезентативніший національний профцентр країни. Чисельність ЗКП – близько 700 тисяч членів. Рішення про створення ЗКП було ухвалене на установчому з’їзді ЗКП, який відбувся 23-28 вересня 1895 року у Ліможі. До складу ЗКП входять 33 національні професійні федерації, 96 департаментських об’єднань, 857 місцевих об’єднань на всій території країни, які складаються з профспілок і профспілкових секцій спільної географічної зони. Поруч з галузевими профспілками, до складу ЗКП входять також Загальне об’єднання інженерно-технічних працівників та кадрів, Конфедеративна спілка пенсіонерів, Національний комітет з боротьби з безробіттям та у справах захисту безробітних, Молодіжна спілка ЗКП. Штаб-квартира ЗКП знаходиться у передмісті Парижу – Монтрей.

ЗКП є стороною соціального діалогу на національному рівні і представлена у Соціально-економічній та екологічній раді Франції разом з представниками організацій роботодавців та уряду.

Фінансування ЗКП здійснюється за рахунок членських внесків. Кожен член профспілки сплачує внески самостійно шляхом їх перерахування на банківський рахунок відповідної членської організації. Розмір внесків складає 1% від заробітної плати після відрахувань для працюючих та 0,5% – для пенсіонерів. Внески централізовано отримує ЗКП і розподіляє їх для потреб членських організацій, які, у свою чергу, фінансують організації нижчого рівня.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ