IMG 2623

 

У своїх виступах він позитивно оцінив роботу, проведену ПЄРР, жіночим та молодіжним комітетами у звітному 2017 році. Зокрема, він підкреслив, що дуже корисним був обмін практиками дій профспілок з питань підвищення зарплат, який відбувся у вересні у Швеції в рамках Літньої школи ПЄРР.

«Федерація профспілок України в ході колективних переговорів з урядовою стороною добилася підвищення мінімальної зарплати у 2 рази. З відновленням економічного зростання після двох років (2014-2015 рр.) падіння почала динамічно зростати середня зарплата. Однак її рівень все ще найнижчий серед країн Європи.

Зараз профспілки ведуть переговори з Урядом і об’єднаннями роботодавців щодо укладення нової Генеральної угоди на трирічний період. Ми поставили амбітні цілі: добитися підвищення середньої зарплати удвічі – до 500 євро та викорінити бідність серед працівників.

Поряд з цим треба підвищувати гарантований мінімум зарплати, національні соціальні стандарти до рівня, встановленого Конвенцією МОП №102 та Європейською соціальною хартією.

Разом з тим, ми бачимо загрози – це великий, майже 70-мільярдний державний борг та жорстка позиція МВФ щодо повернення йому боргу розміром понад 22 млрд. долар в період 2018-2020 рр. Це серйозний фактор стримування зростання доходів населення, адже на кожного громадянина вже й так припадає біля 2 тисяч доларів боргу.

Ми розраховуємо на підтримку МОП, за участі якої в Україні реалізується Програма гідної праці і має бути вибудовано модель гарантованого доходу для всіх.

Ще одна спільна проблема – масове порушення прав працівників, а останнім часом – прав профспілок: посилення податкового тиску, вимог до реєстрації профспілок, фінансового контролю держави за членськими внесками. Нарешті, позбавлення профспілок їхньої матеріальної бази, необхідної для виконання правозахисної роботи, що ми спостерігаємо в Україні.

Все це вимагає консолідації і рішучої протидії профспілок. ФПУ неодноразово інформувала МКП і ПЄРР про ситуацію і порушення прав профспілок на власність, брутальне втручання суддів, органів державної влади, бізнес-груп в автономію профспілок. Ми вдячні колегам за солідарну підтримку, яку ви надавали і робите це зараз в рішеннях засідання.

Водночас, ми посилюємо спротив таким діям всередині країни. Звичайно, очікуємо жорсткої позиції органів ЄС, які реалізують Угоду про асоціацію з Україною, адже право власності і її захист законом в моїй країні не може бути привілеєм лише для олігархічного бізнесу та держави, а й стосуватися будь-якої громадської організації чи громадянина.

Пропоную в планах роботи МКП і ПЄРР на 2018 рік передбачити відповідні заходи секторальної і глобальної дії».

  

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ