csw62 1

14 березня учасники 62-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок, яка проходить у м. Нью-Йорк (США), завершили обговорення доповіді Генерального секретаря ООН «Проблеми та можливості щодо забезпечення гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат у сільських районах».

У доповіді розглядаються проблеми та можливості щодо забезпечення гендерної рівності та розширення прав і можливостей сільських жінок і дівчат у контексті всебічного, ефективного та прискореного здійснення Пекінської декларації та Платформи дій і реалізації з урахуванням гендерного фактору Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року. Крім того, у ній досліджується проблема широко розповсюдженої нерівності між чоловіками і жінками в сільських районах, яка обмежує можливості сільських жінок і дівчат щодо отримання коштів для існування, підриває їх благополуччя і життєстійкість. Проблеми та можливості сільських жінок і дівчаток аналізуються з точки зору здійснення їх прав на достатній життєвий рівень, на життя, вільне від насильства і шкідливих видів практики, а також прав на землю і виробничі ресурси, продовольчу безпеку і харчування, освіту і охорону здоров’я, включаючи сексуальне та репродуктивне здоров’я та відповідні права. У доповіді стисло викладені стратегії і заходи, спрямовані на досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей сільських жінок і дівчат, і наголошується на необхідності більш наполегливо домагатися того, щоб жодна сільська жінка або дівчина не була забута.

З метою досягнення забезпечення гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат у сільських районах, 62-а сесія Комісії ООН зі становища жінок рекомендувала урядам та іншим зацікавленим сторонам вжити заходів, які містяться у доповіді Генерального секретаря ООН.

15 березня під час спільного засідання ООН-Жінки, Агенція ООН з питань біженців та Дитячий фонд ООН обговорили існуючі проблеми та закликали посилити зусилля, спрямовані на викорінення гендерної нерівності у законах про громадянство, яке є ключовим чинником безгромадянства.

Під час заходу, у якому також узяли участь партнерські організації та жінки, що постраждали, обговорювались переваги гендерної рівності у законах про громадянство та відбувся обмін досвідом, отриманим у результаті нещодавнього реформованих відповідних законодавчих актів.

Дискримінація жінок у законах про громадянство здійснює руйнівний вплив на їхнє повсякденне життя. Це одна з основних причин безгромадянства, за якого особа не визнається громадянином жодної країни. Вона призводить до заперечення таких основних прав людини як доступ до освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, зайнятості або участі в політичних процесах.

Дискримінаційні по відношенню до жінок закони про громадянство також сприяють поширенню гендерного насильства, загрожують єдності родин, нерідко пов’язані з соціальною маргіналізацією та психологічними розладами. Такі закони та практика суперечать низці міжнародних конвенцій, угод та рекомендацій.

Разом з тим, учасники засідання відмітили зростання темпів реформування дискримінаційних по відношенню до жінок законів про громадянство. За останні 15 років таке реформування мало місце у 15 країнах світу.

На завершення ООН-Жінки, Агенція ООН з питань біженців та Дитячий фонд ООН заявили про подвоєння своїх зусиль зі створення світу, в якому жодній жінці або дитині не буде відмовлено в основних правах людини внаслідок гендерної дискримінації за національними законодавствами. Ці зусилля також сприятимуть досягненню мети «не залишити нікого позаду», окресленої у Порядку денному в галузі сталого розвитку на період до 2030 року, а також покласти край безгромадянству до 2024 року.

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ