42709500952 f3d17e5766 k

 

Завершив свою роботу 19-й Конгрес Об’єднання профспілок Австрії (ОПА) «Майбутнє праці та промисловості 4.0!». Термін «промисловість 4.0» - це «збірне поняття для технологій і концепцій організації ланцюжка створення додаткової вартості» із використанням кіберфізичних систем, Інтернету речей, Інтернету послуг, розумних заводів. Як фаза промислової революції, яка характеризується злиттям технологій, що розмиває межі між фізичною, цифровою та біологічною сферами.

Конгрес відкрив голова ОПА Ерік Фоглар. До учасників Конгресу звернулися голова жіночого комітету ОПА Корінн Шуман, заступник голови ОПА Норберт Шнедль. З вітанням перед учасниками Конгресу виступив голова Об’єднання профспілок Німеччини Райнер Хоффманн. Учасників Конгресу привітали мер міста Відня Майкл Людвіг та федеральний президент Австрії Александер ван дер Беллен.

У виступах делегатів підкреслювалося, що на противагу прогнозам неоліберальної ідеології ринкова економіка нестабільна і вимагає втручання держави. Найважливішим завданням економічної політики є забезпечення зайнятості шляхом стабілізації сукупного попиту. Це означає, що бюджетна політика повинна сприяти стимулюванню споживання та інвестиціям. Ринкова економіка сама по собі не несе ні соціальної справедливості, ні соціального захисту. Вона не гарантує ні достатнього обсягу зайнятості для всіх, ні забезпечення можливості отримання освіти, ні справедливого розподілу доходів і власності. Саме тому ОПА виступає за державну політику регулювання і впливу на соціальні процеси. Ця політика як на національному рівні, так і на рівні Євросоюзу має бути спрямована на досягнення соціальної справедливості в суспільстві без дискримінації.

Вказувалося, що динаміка зарплат в останні роки в Австрії сприяла міжнародній конкурентоспроможності австрійської економіки. Хоча за рівнем виробничих витрат Австрія знаходиться у верхній частині списку, однак, за рівнем розвитку продуктивності праці вона є одним із світових лідерів.

Виступаючі підкреслювали перевагу австрійської політики колективних договорів, яка є предметом заздрості інших країн. Вказувалося, солідарна політика щодо заробітної плати надає всім трудящим можливість скористатися плодами зростання добробуту і продуктивності праці. Адже забезпечення збільшення доходів соціально уразливих груп населення - одна з цілей австрійських профспілок. Однією з головних вимог профспілок виступаючі називали забезпечення гендерної рівності.

У головній резолюції Конгресу «Цифровізація та праця в умовах четвертої промислової революції: ініціюємо прийняття «Білої книги» ЄС щодо майбутнього сфери праці та справедливого розподілу плодів цифровізації» підкреслюється, що цифрова Європа має слугувати трудящим, а для цього якомога швидше мають бути визначені законодавчі та політичні рамки. На жаль, указували виступаючі, заходи, які вживає Європейська комісія стосовно створення Єдиного цифрового ринку, сконцентровані головним чином на запровадженні лише новітніх технологій. Тому уряд Австрії має розпочати дискусію щодо соціального виміру цифровізації та ініціювати запровадження Білої книги стосовно майбутнього сфери праці під час головування Австрії в ЄС у другій половині 2018 року.

Об’єднання австрійських профспілок вимагає, щоб ЄС до порядку денного цифровізації включив питання забезпечення якісних умов для працюючих, соціального забезпечення та справедливої заробітної плати. Має бути припинена руйнівна конкуренція в сфері цифровізації між країнами-членами шляхом запровадження відповідного регулювання.

ЄС та його країни-члени повинні бути у постійному діалозі з соціальними партнерами в питаннях адаптації трудових і соціальних стандартів в умовах цифровізації. ЄС має прийняти Директиву з регулювання платформенної економіки для забезпечення трудових та соціальних прав працівників, які працюють на них, розвивати нові інклюзивні форми зайнятості.

Нова цифрова модель бізнесу, яка спрямована на ухилення від регулювання, дотримання законодавчих та нормативних актів, а також сплати податків, має бути поза законом.

В інших резолюціях, більшість яких практично була прийнята одноголосно, ОПА вимагає реформування ЄС, поглиблення економічного та монетарного союзу, фундаментального реформування ринку праці в ЄС, забезпечення повної зайнятості.

ОПА вимагає запровадження «Золотого правила» для інвестувань в громадське обслуговування. Усі компанії мають вказати кінцевих бенефіціарів, для чого потрібно запровадити їх міжнародну реєстрацію.

Перед учасниками Конгресу виступили також Генеральний секретар МКП Шаран Барроу, Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні. З відео зверненням виступив Генеральний директор МОП Гай Райдер.

Зарубіжні делегації прийняв в офіційній резиденції у Леопольдинському крилі імператорського палацу Хофбург у Відні федеральний президент Австрії, професор економіки Александер ван дер Беллен.

Конгрес обрав Вольфганга Каціяна новим головою ОПА, а почесним головою - колишнього голову ОПА Еріка Фоглара. Каціян з 2005 року очолював Профспілку працівників приватного сектору, поліграфії, паперової промисловості та журналістів.

У роботі Конгресу взяла участь делегація ФПУ у складі заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого та керівника департаменту міжнародних зв’язків апарату ФПУ Василя Шилова. Представники ФПУ вручили новообраному голові ОПА привітання Голови ФПУ, а також провели низку зустрічей з представниками міжнародних профспілкових об’єднань та національних профцентрів, на яких йшлося про підготовку до чергового Конгресу МКП та розвиток багатосторонньої та двосторонньої співпраці.

 

28900565478 091872cbe8 k

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ