a0f66182

 

Висловлюючи категоричну підтримку працівників, державних службовців та їхніх профспілок у секторі центральних органів влади, Конгрес Європейської конфедерації профспілок назвав неприпустимими спроби Комісії відхилити угоду, укладену між соціальними партнерами.

 

Такий прояв підтримки – у вигляді надзвичайної резолюції, прийнятої на Конгресі ЄКП у Відні – було продемонстровано напередодні відкритих слухань у Європейському суді 23 травня. Суд розглядатиме справу ЄФПГО проти Європейської комісії (T-310/18: позов подано 15 травня 2018 року). Це перший випадок, коли європейська профспілкова організація подала до суду на Європейську комісію з приводу соціальної політики.

Угоду між соціальними партнерами було укладено в грудні 2015 року Європейською федерацією профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО), що входить до ЄКП, і EUPAE, організацією роботодавців в сфері державного управління. Вона спрямована на заповнення давнього пробілу у законодавстві ЄС щодо прав на інформацію та консультації, яких позбавлені працівники центральних органів влади та державні службовці. Комісія заблокувала і відхилила цю угоду і не внесла в Раду пропозицію імплементувати її через Директиву, як це передбачає Договір ЄС. ЄФПГО оскаржує це рішення і просить скасувати його.

Конфедеративний секретар ЄКП Естер Лінч заявила: «Ми закликаємо Комісію припинити блокувати цю угоду і сісти за стіл переговорів з ЄКП та європейськими галузевими об’єднаннями профспілок, щоб обговорити її підхід до угод між соціальними партнерами. Неприпустимим є те, що Комісія говорить про підтримку соціального діалогу, а потім робить протилежне. Сьогодні Конгрес ЄКП продемонстрував свою підтримку спільній вимозі профспілок і роботодавців, щоб Комісія внесла пропозицію в Раду ЄС щодо імплементації угоди між соціальними партнерами через Директиву».

«Якщо рішення Комісії залишиться в силі, 9,8 млн. державних службовців залишаться без загальновизнаних в ЄС прав на висловлення своєї позиції щодо суттєвих змін, які впливають на них і їхні робочі місця. ЄКП виступає за більшу демократію на робочих місцях, право на інформацію та консультації для всіх працівників, незалежно від того, роботодавцем є держава, приватний сектор чи онлайн платформа. Демократія на робочих місцях є опорою демократії в нашому суспільстві і заслуговує на широку підтримку».

Рішення суду очікується до кінця року.

Надзвичайна резолюція розміщена тут: https://www.etuc.org/en

Як повідомлялось, у роботі Конгресу бере участь віце-президент МКП, Голова ФПУ Григорій Осовий.

ФПУ надіслала привітання учасникам і гостям Конгресу, в якому, зокрема, побажала успішної роботи його учасникам та прийняття рішень, спрямованих на побудову соціальної Європи.

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ