3781

 

16 жовтня на засіданні Генеральної ради МКП, яка об’єднує у своїх лавах понад 207 мільйонів членів в усьому світі виступив віце-президент МКП, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

У своєму виступі він загострив питання щодо наступу української влади на трудове законодавство. На наше переконання, зазначив лідер українських профспілок, цей процес важко назвати реформою, адже докорінна зміна системи взаємовідносин найманого працівника і роботодавця, має передбачати вдосконалення законодавства, враховуючи баланс інтересів обох сторін. Плануючи залишити в державній власності всього 5 відсотків підприємств, коли головним роботодавцем стане приватний підприємець, держава мала би застосувати допоміжні запобіжники, які б стримували намагання збільшувати прибуток за будь яку ціну. Бездумна лібералізація трудових відносин задля створення максимально сприятливих умов для іноземних  інвесторів і транснаціональних компаній хибний шлях,  що призведе до витіснення національних виробників і фермерів з вітчизняного ринку, які менш конкурентоздатні. Отже до закриття робочих місць і масових вивільнень працівників.

Тому будь-які заяви щодо необхідності розширення прав роботодавців у нових умовах це шлях у глухий кут, а при найнижчих зарплатах в Європі до багаторазового прискорення міграції. Спрощення трудових відносин, про необхідність чого заявляє влада, це шлях до руйнування ринку праці, прогресуючого зростання нерівності, яка обов’язково спровокує масштабні виступи трудящих.

Підтримка у першому читанні законопроекту №1233 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо усунення норм, які порушують права і законні інтереси роботодавців)", розв’язує руки роботодавцям, які перестануть рахуватися з трудовим законодавством. Адже загроза платити "великі" штрафи існує тільки для порушників законодавства. Роботодавці, що діють у рамках законодавства і не порушують законні права найманих працівників, не платитимуть штрафи.

Григорій Осовий жорстко розкритикував заяви окремих представників української влади щодо змін у трудовому законодавстві, які пропонуються за вказівками міжнародних організацій, що не мають ніякого до нього відношення, і не базуються на коментарях МОП до відхиленого партією влади проекту трудового кодексу, який пройшов перше читання.

Серед питань, що розглядалися також були криза зайнятості, криза на ринку праці, криза заробітної плати.

 

Прес-центр ФПУ