IMG 9d236da6d7daa081b8365eebd72bd017 V 

З 10 по 12 березня у «Будинку вчених» у Львові проходила міжнародна науково-практична конференція з питань трудової міграції та регіональних ринків праці. Організаторами заходу виступили Міжнародна організація праці, Об'єднання профспілок Львівщини та Федерація профспілок України. Захід відбувся за підтримки проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні».

Міжнародна конференція стала майданчиком обговорення питань співпраці з питань захисту прав трудових мігрантів профспілками України, як країни походження, та Литви, Латвії і Польщі, як країн прийому.

Як зазначив відкриваючи конференцію завідувач сектором Європи і Центральної Азії Бюро МОП з питань діяльності працівників Сергіус Гловацкас: «Європа зіштовхнулась з феноменом різкого росту трудової міграції коли, до прикладу, литовці їдуть на заробітки у західну Європу, а на їх місце приїжджають українці. Цьому сприяє недостатність робочої сили, безвіз та дешеві авіаквитки. Зокрема українці, здебільшого, влаштовуються у сферу водіїв автотранспортних послуг та будівництва. Світ динамічний і ми розуміємо, що трудову міграцію не викорінити, але люди повинні працювати у належних умовах та офіційно».

Завідувач відділу ІРД НАНУ Уляна Луцишин-Садова презентувала перед учасниками конференції дослідження «Українська трудова міграція й майбутнє сфери праці: соціально-економічний, геопросторовий та інституційний виміри».

Старший спеціаліст Бюро МОП з питань діяльності працівників Віктор Хьюго Рікко презентував міжнародні інструменти захисту прав працівників-мігрантів, зокрема розроблені в рамках ООН та МОП, та контрольні механізми МОП, які дозволяють профспілкам інформувати про порушення ратифікованих конвенцій МОП та боротися за їхнє дотримання в законодавстві та на практиці.

Года Невераускайте з Панєвропейської регіональної ради МКП ознайомила учасників з політикою та рекомендаціями МКП/ПЄРР щодо організації та захисту працівників-мігрантів, а досвід глобальних профспілок у організації та захисті працівників-мігрантів на прикладі Інтернаціоналу будівельників та деревообробників представив голова профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв.

Протягом двох з половиною днів представники Міжнародної організації праці та профспілок Польщі, Литви, Латвії та України обговорили ключові проблеми трудової міграції, становище працівників-мігрантів у приймаючих країнах, роль профспілок у захисті працівників мігрантів у приймаючих країнах, надання профспілками цих країн правової допомоги працівникам-мігрантам, інформування профспілками України потенційних працівників-мігрантів щодо їхніх прав, а також можливості співпраці між профспілками у даній сфері та підвищення ефективності договорів між профспілками.

Учасники конференції зазначили, що трудова міграція є викликом сучасної епохи, має чимало позитивних наслідків для приймаючих країн та країн походження, але водночас несе в собі численні ризики експлуатації та зловживань, порушень прав працівників, а тому потребує активізації співпраці між профспілками та підвищення ефективності їхніх зусиль, спрямованих на захист працівників-мігрантів.

За підсумками дискусій, було прийнято рекомендації щодо подальших дій Міжнародній організації праці, Міжнародним профспілковим об’єднанням, Уряду України, українським профспілкам та профспілкам приймаючих країн.

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ