0077

14 травня було проведено вебінар «COVID-19 - руйнування життя, економіки та суспільства: виклики і перспективи дій профспілок» організований Бюро МОП з питань діяльності трудящих (АКТРАВ) для профспілок у Східній Європі.

Вебінар, який проходив у режимі відеоконференції став додатковою можливістю для представників національних профцентрів Вірменії (КПА), Азербайджану (AHIK), Білорусі (БКДП), Грузії (КПГ), Молдови -  (НКПМ), Росії - (ФНПР, КТР), України (ФПУ, КВПУ) підвищити обізнаність про економічний, трудовий та соціальний вплив кризи COVID-19, виклики і перспективи дій профспілок в цих країнах.

Модератор вебінару керівник відділу країн Європи та Центральної Азії, МОП/АКТРАВ, Сергіус Гловацкас зосередив увагу учасників на тому що пандемія COVID-19, яка поширюється світом, продовжує викликати значні потрясіння та чинити значний вплив на економіку і суспільство. А її наслідки вже відчули чимало галузей, секторів, робітників та широкий спектр різних видів економічної діяльності, і багато з них ще проявиться в наступні місяці.

У зв’язку з цим, потрібні швидкі та узгоджені політичні та практичні дії у відповідь, і профспілки не можуть стояти осторонь.

З метою більш широкого інформування для досягнення кращого розуміння кризи з презентацією «Зусилля, які вживаються МОП для подолання наслідків Пандемії» виступив старший спеціаліст з питань діяльності трудящих, бюро МОП для Східної Європи та Центральної Азії Гоча Александрія. У виступах представники національних профцентрів поділилися  досвідом боротьби з коронавірусною інфекцією в своїх країнах.

Про діяльність Федерації профспілок України поінформував голова Григорій Осовий. Він, зокрема зазначив, що ФПУ працює в дистанційному режимі спрямовуючи свою діяльність на захист трудових прав працівників в умовах запровадження карантинних заходів, надання їм соціальної допомоги. Особливу увагу профспілок сфокусовано на забезпеченні засобами індивідуального захисту працівників, які працюють безпосередньо на передовій боротьби з коронавірусом – медиків, а також працівників критичної інфраструктури.

Ситуація на ринку праці в Україні є складною. І хоча Уряд декларує запровадження 500 тис. нових робочих місць,  на практиці, - це може бути створено декілька десятків тисяч. І навіть послаблення карантину для малого і середнього бізнесу не вирішує питання їх повноцінного функціонування, враховуючи, що не працює громадський транспорт і у працівників не має достатньою мірою доступу до робочих місць, так само як і у покупців.  У звяку з тим, що не працюють багато підприємств, зростають фінансові проблеми – утворився великий дефіцит державного бюджету. Не працюють профспілкові готелі та санаторії.  З метою посилення соціально-економічного захисту працівників в умовах карантинних заходів проведено робочі зустрічі з Міністром економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України і Міністром соціальної політики України. А перехід Урядом до першого етапу послаблення карантину, який розпочався, не веде до відновлення діяльності в повному обсязі. Це викликає протести представників малого бізнесу, які не мають ресурсів для продовження своєї діяльності в умовах карантину.

Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль, констатувала, що охорона здоров’я опинилася на передньому краї боротьби з коронавірусною інфекцією. Вона повідомила, що з початку введення карантинних заходів виникли проблеми з доїздом медпрацівників до місця роботи, відсутності у достатній кількості засобів індивідуального захисту, доплат медикам, які працюють безпосередньо з хворими на коронавірус та інші, у вирішенні яких взяла активну участь Профспілка. Розпочато надання планової медичної допомоги пацієнтам. Проблема, яка залишається, - це низька оплата праці медпрацівників по галузі, а також питання своєчасного забезпечення доплат медикам, які працюють з хворими на коронавірус.

Заступник Голови профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко у своєму виступі повідомив, що галузь як базова не зупиняла роботи і продовжує працювати при дотриманні всіх рекомендованих МОЗ заходів індивідуального захисту та санітарної обробки на підприємствах. Були поодинокі випадки захворюваності на коронавірусну хворобу, коли працівників відправляли на самоізоляцію. У зв’язку з поширенням пандемії у світі, падають обсяги виробництва і в Україні. Тому важливо було б, щоб європейські партнери переглянули квоти на металопродукцію.

Отримані під час вебінару рекомендації Бюро МОП і досвід національних профцентрів щодо існуючих викликів та потреб для подолання кризи допоможуть знайти більш ефективний шлях виходу із карантинних заходів і в українських реаліях.  Голова СПО Г.Осовий напередодні вже передав Міністру соцполітики України М. Лазебній Пропозиціі профспілок щодо додаткових антикризових заходів по подоланню економікою України наслідків пандемії наголосивши на необхідності продовження соціального діалогу в більш широкому форматі з СПО профспілок.

Учаснику вебінару висловили впевненість, що зустрічі у такому форматі, стануть дієвим майданчиком для обговорення перспектив, викликів та нових тенденцій дій профспілок з метою пом'якшення та подолання наслідків кризи та з інших питань.

Прес-центр ФПУ