unnamed vicb2mzr

Соціальний діалог є найбільш ефективним методом для подолання економічних та соціальних наслідків пандемії коронавірусу. Про це у середу, 28 липня, йшла мова під час вебінару МОП АКТРАВ, у якому взяли участь представники українських профспілок.

За словами головного спеціаліста з міжнародних трудових норм Бюро МОП для країн Східної Європи і Центральної Азії Лео Сіббеля, країни, які використовують тристоронній соціальний діалог, найшвидше змогли втілити ефективні заходи для подолання кризи. Ці дії допомагають забезпечити безпеку і здоров'я на робочому місці, соціальний захист працівників, допомагають підприємствам адаптуватися і уникнути банкрутства, утримати працівників на роботі і забезпечити їх доходи.

«За досвідом багатьох країн у період минулої фінансової кризи 2008-2009 років та кризою, пов’язаною з пандемією, ми бачимо, що застосовувати соціальний діалог в таких умовах треба якнайшвидше. Прикладом є Південна Корея, яка ще в березні цього року втілила заходи для соціальної підтримки працівників, захисту їх здоров’я, збереження робочих місць, запровадила податкові канікули для підприємств», - розказав Лео Сіббель.

На думку представника Бюро МОП, форм соціального діалогу може бути багато: обмін інформацією, колективні переговори, засідання тристоронніх груп. Але коли до цього долучається найвище керівництво країни, діалог є найефективнішим.

«Якщо у переговорах окрім представників працівників та роботодавців беруть участь президент, прем’єр-міністр, це є ознакою того, що домовленості між державою, роботодавцями і працівниками будуть виконані. Участь уряду сприяє подальшому успішному двосторонньому діалозі між роботодавцями та працівниками», - зазначив Лео Сібель.

За словами в.о. заступника голови Федерації профспілок України Богдана Оверковського, в Україні нові ініціативи уряду створюють перешкоди для налагодження соціального діалогу.

«Зараз окрім реформування трудового законодавства та законодавства про профспілки, уряд пропонує передати контроль репрезентативності профспілок системі Міністерства юстиції. Ми вважаємо що це зашкодить об’єктивності соціального діалогу в Україні. На щастя, завдяки зусиллям профспілок відповідні законопроекти вдалося призупинити, але боротьба продовжується», - сказав Богдан Оверковський.

Вебінар, присвячений соціальному діалогу, завершив цикл вебінарів на тему «Як ефективно застосовувати матеріали та інструменти МОП під час кризи Covid-19 і в період виходу з неї». Організатори заходу пообіцяли продовжити спілкування представників МОП та профспілок з країн регіону у форматі вебінарів восени.

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ