flag of ukraine 090623 09

"Жодного державного контракту без колективного договору!".

Досягнуто попередньої політичної згоди щодо проекту директиви про адекватну мінімальну заробітну плату. Учасники переговорів у Раді ЄС та Європейському Парламенті оголосили про це рівно рік тому 9 червня 2022 року, але цей лозунг не втрачає своєї актуальності, тому що - це важливий крок на шляху до ухвалення цього закону ЄС.

"Законопроект дає сигнал для посилення колективних переговорів: 80% охоплення колективними переговорами в кожній з країн-членів є метою ЄС. Це вимагає дій урядів більшості країн-членів на підтримку колективних переговорів і профспілок. Це саме те, чого потребують працюючі люди по всій Європі", - сказав Олівер Ретіг, регіональний секретар UNI Europa.

"Для досягнення цієї мети органи державної влади мають у своєму розпорядженні дуже ефективний інструмент: державні закупівлі. Вимога, щоб усі компанії, які отримують державні контракти, укладали колективні договори зі своїми працівниками, є обов'язковою. Саме на це спрямована кампанія UNI Europa "Жодного державного контракту без колективного договору". Директива дасть поштовх цій кампанії", - сказав Олівер Ретіг.

Розвиток охоплення колективних договорів (див. графік) показує, що для ЄС і країн настав час діяти. Демократія на робочому місці зазнає нападів, а кількість працівників, які мають право голосу на робочому місці, різко скоротилася за останнє десятиліття.

"Ми знаємо, що найкращий спосіб забезпечити гідну заробітну плату та умови праці - це коли працівники мають сильну колективну позицію. Для того, щоб закони та політика забезпечували спільне процвітання, вони повинні сприяти можливості працівників об'єднуватися в профспілки, а не перешкоджати цьому. Чого ми точно не хочемо, так це того, щоб законодавство ЄС втручалося в національні системи колективних переговорів, які вже приносять користь працівникам та їхнім профспілкам. Для цього дуже важливо, щоб ця директива захищала національні системи колективних переговорів. Щоб просувати європейські соціальні моделі, ЄС повинен взяти на себе зобов'язання рухатися вперед через колективні переговори", - сказав Олівер Ретіг.

Мета ЄС, яка полягає в тому, щоб держави-члени досягли 80%, вимагатиме зміни багатьох національних підходів до трудових відносин на користь працівників. Галузеві переговори та переговори з багатьма роботодавцями є основною частиною тих країн, які вже досягли цієї мети. Коли профспілки можуть колективно домовлятися про мінімальні умови праці для цілих секторів, це забезпечує механізм для відсікання корпорацій, які прагнуть підірвати позиції конкурентів, погіршуючи умови праці працівників.

Звіти також вказують на те, що директива робить кроки до закріплення правил ЄС щодо державних закупівель. Вже більше року UNI Europa наполягає на тому, щоб корпорації, які позбавляють своїх працівників права голосу в колективних переговорах, були відсторонені від отримання державних коштів. Імпульс наростає: понад 100 депутатів Європарламенту підтримали вимоги профспілок, а люди з усієї Європи висловили свою підтримку.

Джерело: https://www.uni-europa.org/news/minimum-wages-and-collective-bargaining-eu-political-agreement-reached/

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ