листівка День Незалежності обрізана min

Генеральна рада МКП, що засідала в Женеві 11 червня, схвалила проведення позачергового Всесвітнього конгресу МКП 12 жовтня.

 

На Конгресі, який відбудеться в режимі онлайн, буде обрано нового Генерального секретаря МКП і розглянуто обмежену кількість поправок до Статуту МКП.

Після доповіді в.о. Генерального секретаря МКП Люка Тріангела про діяльність з моменту його вступу на посаду 1 травня, Рада:

- Прийняла поправки до проекту Політики доброчесності та боротьби з корупцією і Кодексу поведінки.

- Заклала основу для правил, що стосуються проведення кампаній на посаду Генерального секретаря МКП

- Отримала звіт про хід перегляду фінансових правил і процедур МКП.

Для позачергового Конгресу Рада встановила правило, згідно з яким кандидати повинні отримати номінації або від 10% від загальної кількості членських організацій МКП, або від 10% членів МКП, і підтвердила, що не повинно бути ніяких обмежень щодо того, хто може мати право висувати свою кандидатуру на виборах.

На основі доповіді Комітету МКП з прав людини і профспілкових прав Рада обговорила події на Конференції МОП щодо права на страйк. Вона підтвердила підтримку міжнародним профспілковим рухом незалежних профспілок Білорусі, де режим Лукашенка заборонив членську організацію МКП БКДП і продовжує тотальний наступ на свободу об'єднання і право на страйк.

Рада також висловила повну солідарність з членськими організаціями МКП в Україні - ФПУ та КВПУ - у зв'язку з продовженням незаконної та жорстокої війни Росії проти України. Також було обговорено звіт про хід виконання профспілкових дій на підтримку прийняття Програми та бюджету МОП на 2024/25 роки.

Крім того, Рада прийняла звіт Жіночого комітету МКП, який включає в себе заходи щодо припинення насильства і домагань на робочому місці, прогрес у впровадженні нового соціального договору і, зокрема, його стовпів рівності та інклюзивності, а також щодо економіки догляду та рівної оплати праці.

Рада вшанувала внесок колишнього Генерального секретаря FEDUSA в Південній Африці Денніса Джорджа і головного економіста АФП-КВП Вільяма Спріггса, які пішли з життя 15 травня і 6 червня відповідно.

"Ця зустріч стала важливим кроком вперед у вирішенні важливих питань управління, які виникли з грудня минулого року. Вона заклала основу для проведення позачергового Всесвітнього конгресу, на якому буде обрано Генерального секретаря та впроваджено реформи управління, які є життєво важливими для забезпечення того, щоб МКП могла відстоювати права та інтереси працівників у найбільш ефективний та всеохоплюючий спосіб", - сказав Люк Тріангл.

Наступне засідання Генеральної ради відбудеться 7 вересня в режимі онлайн.

Генеральна рада, 14 червня  2023 ITUC